Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Liste

2022 EFI/UEFI Boot Manager Tavsiyeleri

Bu makalemizde sizler için kaliteli bootloaderları derledik. Hepsinin önce çıkan özelliklerini, görünümlerini vs. yazdık. Hangisi kullanım amacınıza yönelik ise onu kurabilirsiniz.

 

1.OpenCore

1. sıramızda Hackintosh kurulumlarının yeni gözdesi OpenCore Bootloader var. Clover EFI Bootloader’ın eksiklerini kapatmıştır. Tasarımı ise Apple Boot Camp’den alınmıştır. Yalnızca X64 (AMD64) ve x86 (i386) mimarisine uygundur. EFI MIXED MODE desteklenmez.

2. Clover EFI Bootloader

2. sıramızda yine Hackintosh kurulumlarında kullanılan Clover EFI Bootloader yer almakta. 2. sırada olma sebebi ise OpenCore’un yerini almasıdır. Yani yine Hackintosh kurulumlarında kullanılmaktadır. Ek olarak legacy olarakta kullanılabilmektedir (Clover Bootloader versiyonu ile).

3. rEFInd Boot Manager

3.sırada Clover’a benzeyen rEFınd Boot Manager var. Benzeme sebebleri 2’sininde rEFIt tabanlı olmasından kaynaklanmaktadır. EFI MIXED-MODE desteklemez. Oldukça basit bir tasarıma ve kullanıma sahiptir. Ayrıca AMD64 (X64) I386 (X86) ve Aarch64 (ARM64) mimarilerine uygundur.

4.rEFIt Boot Manager

4. sıramızda rEFInd Boot Manager ve Clover Bootloader’ın temelini oluşturan rEFIt var. 3’ü birbirine bu yüzden benzemektedir. AMD64 (X64) ve I386 (X86) mimarilerini desteklemektedir.

5.GNU GRUB Bootloader

5. sıramızda çoğu GNU/Linux dağıtımında kullanılan GRUB Bootloader var. GNU/Linux için en ideal Bootloader’lardan biridir. EFI MIXED-MODE destekler. Görünümü DOS şeklindedir. Kullanımı çok kolay değildir. AMD64 (X64) I386 (X86) Aarch64 (ARM64) Aarch (ARM) mimarileri için hem EFI/UEFI hem Legacy olarak kullanılabilir (GRUB 2.x destekler EFI/UEFI’yi).

6. ELILO Bootloader

6. sıramızda asıl amacı GNU/Linux dağıtımlarında kullanmak için tasarlanan ELILO Bootloader var. Kullanımı kolaydır. DOS görünüme sahiptir. İşlevi azdır.

 

 

Semih Boran, 2005 senesinde Ankara Yenimahalle'de doğmuştur. PC, Telefon, Tablet, Oyun konsolu, gömülü sistemler, yazılım gibi kategorilerde rehber, makale ve haber yazıları yazmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games, bu hafta oyun severlere heyecan verici bir fırsat sunuyor! Ünlü oyun dağıtım platformu, The Big Con ve Town of Salem 2 gibi...

Teknoloji Haberleri

WhatsApp, kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor. En son güncelleme ile birlikte, sohbet filtreleme özelliği platforma eklenmiş durumda. Bu yeni özellik, kullanıcıların...

Sistem Gereksinimleri

Ghost of Tsushima Director’s Cut, 2020 yılında Playstation platformunda büyük bir beğeni topladıktan sonra nihayet PC oyuncularıyla buluşuyor! 16 Mayıs’ta piyasaya sürülecek olan bu...

Telefon Haberleri

Huawei, yeni amiral gemisi Huawei Pura 70 Ultra’yı tanıttı. Yeni Vane Design tasarım diliyle gelen telefonun özelliklerine bir göz atalım. Huawei Pura 70 Ultra...