Geçtiğimiz yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Oklahoma eyaletinde meydana gelen bir fırtınada, çakan bir şimşek yer yüzüne doğru değil de gök yüzüne doğru çakmıştı. Bilim dünyasını hayretler içerisinde bırakan bu gelişme araştırmacıları harekete geçirdi.
Araştırmacı ekip bu şimşek hakkında elde olan verileri inceleyip analiz ettiler. Analizler sonucu şimşek hakkında bazı şeyler öğrendiler.
Standart Bir Yıldırımdan 60 ila 100 Kat Daha Fazla Enerjiye Sahipti
Uzaya doğru çakan şimşeğin yer yüzünden yaklaşık seksen kilometre kadar yukarıya çıktığı, 300 coulomb (yer yüzüne düşen yıldırımlar ortalama 5 coulomb yük taşır) elektrik yüküne sahip olduğu tahmin ediliyor.
Araştırma ekibinin lideri Levi Boggs, “Bu devasa jeti gerçekten yüksek kaliteli verilerle üç boyutlu olarak haritalandırabildik. Bulut tepesinin üzerinde, daha önce bu kadar ayrıntılı görülmemiş çok yüksek frekanslı kaynakları saptayabildik.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yıldırımları anlar ve onları depolayabilmeyi öğrenebilirsek, bu insanoğlunun enerji ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilir. Bu şekilde herhangi bir fosil yakıt kullanmadan doğada var olan enerjiyi kullanıp çevre sorunlarını en aza indirgeyebiliriz.
Bu haber ilginizi çekebilir: Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Engelleyebilecek ve Güneş’ten Gelebilecek Tehlikeli Işınlara Karşı Koruma Sağlayabilecek Baloncuklarla Dünya’nın Etrafını Saracak!
Kaynak: https://www.express.co.uk/news/science/1652639/space-news-lightning-mystery-gigantic-jet-burst-electrical-discharge-80-kilometres
Hmza Y
Ağu 16, 2022 at 16:52
Red sptrite olabilir
özgür kaplan
Ağu 16, 2022 at 17:16
yere çakana yıldırım deniyor güzel dostum ve sanıldığının aksine uzaydan gelen yükler gerçekte yıldırım ve şimşek oluşturuyor.
Mehmet Yılmaz
Ağu 16, 2022 at 18:21
Haberi tekrar okumanızı öneririz.