Belki hayatınızda hiç duymadığınız yada bazı navigasyon, bankamatiklerde gördüğünüz bu işletim sistemi serisini sizlere anlatacağız. Gelin beraber bu tutmamış gömülü sistem işletim sistemi CE’yi öğrenelim.
Windows CE
Aslında şuan ki adı CE değildir. Windows Embedded Compact, eski adıyla Windows Embedded CE, Windows Powered ve Windows CE, Microsoft tarafından Windows Embedded ürün ailesinin bir parçası olarak geliştirilen bir işletim sistemi ailesidir.
Başlangıçta Windows CE, minimalist ve küçük bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Ancak CE’nin kendi çekirdeği vardı, Windows XP Embedded gibi olanlar ise NT’ye dayanıyordu. Windows CE, El Bilgisayarı, Cep Bilgisayarı, Otomatik Bilgisayar, Windows Mobile, Windows Phone 7 ve daha fazlası gibi çeşitli cihaz sınıflarının temelini oluşturan modüler/bileşenli bir işletim sistemiydi.
Teknik Detaylar
Windows CE, minimum belleğe sahip aygıtlar için optimize edilmiştir; bir Windows CE çekirdeği bir megabayt bellekle çalışabilir. Cihazlar genellikle disk depolama olmadan yapılandırılır ve son kullanıcı uzantısına izin vermeyen “kapalı” bir sistem olarak yapılandırılabilir (örneğin, ROM’a yazılabilir). Windows CE, deterministik bir kesinti gecikmesi ile gerçek zamanlı bir işletim sistemi tanımına uygundur. Sürüm 3 ve sonrasında, sistem 256 öncelik seviyesini destekler ve önceliği tersine çevirmek için öncelikli devralmayı kullanır. Temel yürütme birimi iş parçacığıdır. Bu, arayüzü basitleştirmeye ve yürütme süresini iyileştirmeye yardımcı olur.
Geliştirme sırasında “Pegasus” kod adı altında bilinen ilk sürüm, Windows benzeri bir GUI’ye ve Microsoft’un bir dizi popüler uygulamasına sahipti ve tümü daha küçük depolama, bellek ve günün avuç içi bilgisayarlarının hızı için değiştirildi. O zamandan beri Windows CE, bileşen tabanlı, gömülü, gerçek zamanlı bir işletim sistemine dönüşmüştür. Artık yalnızca el bilgisayarlarını hedef almıyor. Microsoft’un AutoPC, Pocket PC 2000, Pocket PC 2002, Windows Mobile 2003, Windows Mobile 2003 SE, Windows Mobile 5, Windows Mobile 6, Smartphone 2002, Smartphone 2003, Portable Media dahil olmak üzere birçok platform temel Windows CE işletim sistemine dayanmaktadır. Center, Zune, Windows Phone 7’ye sahip birçok endüstriyel cihaz ve gömülü sistem vardır. Windows CE, Sega Dreamcast için seçkin oyunlara bile güç veriyordu ve Gizmondo el bilgisayarının işletim sistemiydi. Windows CE’nin diğer Microsoft işletim sistemlerine kıyasla ayırt edici bir özelliği, büyük bölümlerinin kaynak kodu biçiminde sunulmasıdır. İlk olarak, kaynak kodu birkaç satıcıya sunuldu, böylece donanımlarına göre ayarlayabildiler. Daha sonra Platform Builder (Windows CE işletim sistemi görüntüsü oluşturma ve entegrasyonu için tümleşik bir ortam veya CE’ye dayalı özelleştirilmiş işletim sistemi tasarımları) gibi ürünler, çeşitli bileşenleri kaynak kodu biçiminde halka sundu. Bununla birlikte, belirli donanım ortamlarına (CPU/SoC ailesi dışında) uyarlanmaya ihtiyaç duymayan bir dizi çekirdek bileşen hala yalnızca ikili biçimde dağıtılmaktadır.
Windows CE 2.11, cmd.exe’nin Windows CE sürümünü destekleyen ilk yerleşik Windows sürümüydü.
cesur
Kas 22, 2022 at 13:22
Merhaba, Windows embedded sistemlere program nasıl ekleniyor.Normal bilgisayardaki gibi mi ?
Emil
May 23, 2023 at 22:10
Günümüzde kullanılmıyor değil mi ?
Mehmet Yılmaz
May 24, 2023 at 00:11
O konuda net bir bilgi veremem açıkçası. Belki çok eski sistemlerde çalışıyordur ama yeni sistemlerde olacağını pek sanmıyorum.
mehmet
Nis 17, 2024 at 20:39
selamunaleyküm elimde GT350 el terminali var microsoft ce profesyonel kurulu buna nasıl dosya kurarız veya wifi yi nasıl etkinleştirebilirim etkin oluyo ama benim evdeki modemi görmüyor ercasa diye bi ağ yapılandırması ayarlı resetledim olmadı hiç anlamadığım bir sistem merak ettiğim için uğraşıyorum en azından mini pc olarak kullanabilirmiyim bu cihazı mail adresim [email protected] baygılarımla hayırlı günler dilerim