Işıktan Gelen Enerjiyi Kullanan ve 100 Kat Daha Hızlı Olan LiFi Önümüzdeki Yıllarda WiFi’nin Yerini Alacak Gibi Gözüküyor…
WiFi bağlantısının hayatımızda vazgeçilmez bir yeri olduğunu bir gerçek. WiFi teknolojisi internete her an hızlı bir şekilde ulaşmamıza ve bu teknolojiyi kablosuz kullanmamıza olanak sağladı.
Herhangi bir kesinti sorun ya da yavaşlamada hemen telefona sarılıp servis sağlayıcının müşteri hizmetleri yetkilisine hiddetle çıkışıyoruz ancak bu haberi okuduğunuzda anlayacaksınız ki Wifi mükemmel bir bağlantı şekli sayılmaz. Veri iletimi için radyo dalgaları kullandığı için bazı sınırlandırmaları ve birçok kişinin aynı anda bağlandığında karşılaşabileceğimiz bant genişliği problemleri var.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Fixstars’dan 13TB Kapasiteli SSD
Ayrıca, özellikle sinyaller evimizin duvarlarını aştığında şifreleri kırılarak tanımadığımız veya istemediğimiz kişiler tarafından ele geçirilebiliyor. Dahası, gittikçe daha fazla cihaz WiFi özelliği kazandığından sinyallerin birbirine karışması nedeniyle sorunlar da artıyor. Bugün sırtımızı WiFi teknolojisine dayıyor olabiliriz ancak uzmanlara göre yeni sistemler geliştirmek gerekiyor. Bunlardan biri uzun dönemde gerçek çözüm olabilir.
WiFi ile rekabet edebilecek en yeni sistemlerden biri de “Light Fidelity” kısaltması olan LiFi; yani verileri radyo dalgaları yerine sıradan LED ampullere yerleştirilen yarı iletkenler sayesinde ışıkla ileten bir bağlantı teknolojisi. İlk bakışta tuhaf gelebilir, çünkü kullandığı LED ampulün parlaklığını, dolayısıyla ışık yoğunluğunu çok yüksek hızlarda arttırıp azaltarak ikili sistemde sinyaller yaratıp alıcı cihaz tarafından tercüme edilecek anlamlı veriler haline getiriyor.
LiFi halihazırda yalnızca 150Mb/sn hızında iletişim kurabiliyor ancak yapılan testler bu teknolojinin standart bir geniş ağ bağlantısının 250 katı, yani 10 Gb/sn hıza kadar ulaşabileceğini gösteriyor.
LiFi terimini 4 yıl önce ilk kez ortaya atan Prof. Haas, tüketiciye yönelik ürünlerin pazara 5 yıl içinde sunulabileceğine ve herkesin 4G, 5G, WiFi gibi bu teknolojiyi de kullanacağına inanıyor.
mertcan süer
Ağu 24, 2016 at 15:14
zor bence çünki ışık teknolojisi deniyor yani daima bir ışığın görüş alanındamı olacağız yok artık bu özellik ek olarak dahil edilir wifi yerini korur