Whatsapp’ın gizlilik politikasında yaptığı güncelleme, pek çok kullanıcının tepkisini topladı. Özellikle Türkiye’de binlerce kullanıcı Whatsapp yerine farklı uygulamalara geçeceğini açıklarken, alternatif uygulamalar ise merak ediliyor. Bu listemizde Whatsapp’ın yerine kullanabileceğiniz güvenilir 5 uygulamayı sizlerle paylaşıyoruz.
Whatsapp Harici 5 Güvenilir Mesajlaşma Uygulaması
Telegram
Whatsapp’ın yeni kullanıcı sözleşmesinden sonra uygulamayı kullanmak istemeyen büyük bir kesimin ilk tercihi Telegram oldu. Rus programcısı Pavel Durov tarafından geliştirilen uygulama, gizli sohbetlerde uçtan uca şifreleme tekniğini kullanması ile dikkatleri üzerine çekmişti. Whatsapp’ın en büyük rakibi olarak görülen Telegram’ın aktif kullanıcı sayısı ise 400 milyon olarak biliniyor.
+ İlk kayıt dışında telefon numarası kullanma zorunluluğu yok
+ Gönderilen mesajlar düzenlenebiliyor
+ Kendi kendini yok eden (zaman ayarlı) mesaj özelliği var
– Gizli sohbet dışında uçtan uca şifreleme yok
– Bulut yedekleme seçeneği sınırlı sunuluyor
Signal
Tesla Motors’un kurucusu Elon Musk’ın önerdiği Signal ise sağladığı yüksek güvenlik düzeyi sayesinde dikkat çekiyor. Açık kaynaklı bir uçtan uca şifreleme tekniği kullanan uygulama, böylece geliştiricilerin açıkları kontrol etmesini mümkün kılıyor. Ayrıca uygulamayı geliştiren Signal Vakfı, veri güvenliği açısından telefon numarası dışında hiçbir veriyi kullanmadıklarını ifade ediyor.
+ Çok yüksek düzeyde güvenlik sunuyor
+ PC, Mac ve Linux için özel programı bulunuyor
+ Zaman ayarlı otomatik ileti temizleme özelliği mevcut
– Animasyonlu ileti özelliği yok
– Sadece cihaz içerisinde yedekleme seçeneği var
Threema
Güvenliği öncelikli tutan bir diğer anlık mesajlaşma uygulaması ise Threema. Tıpkı Signal gibi açık kaynaklı olan uygulama, uçtan uca şifreleme tekniği ile güvenliği en üst seviyede tutuyor. Bütün sunucuları İsviçre’de bulunan Threema, üye olan her kullanıcıya özel bir kimlik atadığı için telefon numarası ya da mail adresine de ihtiyaç duymuyor.
+ Okundu onayı alınan ileti otomatik olarak silinebiliyor
+ Telefon numarası / mail adresi girmek zorunlu değil
+ Sohbet bazlı parola koyulabiliyor
– Ücretli uygulama
– Türkçe dil desteği yok
Wire
Wire ise daha çok kurumsal nitelikteki özellikleri ile ön plana çıkıyor. Kullanıcı başı 8 cihaza kadar aynı anda kullanılabilen platform; böylece mobil, web ve masaüstü desteği sağlıyor. Bununla beraber birebir ve grup görüşmelerinde ekran paylaşımı da yapılabiliyor.
+ Aynı anda 8 cihaz kullanabiliyor
+ Zamanlanmış mesaj özelliği bulunuyor
– Aylık ücretlendirme
Element
Listemizin son uygulaması olan Element ise Whatsapp’ın yanı sıra Slack ve Discord gibi grup mesajlaşma uygulamalarına alternatif yaratıyor. React tabanlı olarak geliştirildiği için görsel açıdan gelişmiş bir deneyim sunan Element, grup sohbetinde oda mantığını kullanıyor. Bu nedenle herkese açık odalar kurabiliyorsunuz. Ayrıca uçtan uca şifrelemeyle de güvenlik elden bırakılmıyor.
+ Telefon numarası yerine kullanıcı kimliği kullanılıyor
+ Kullanışlı oda yönetimi mevcut
+ Türkçe dil desteği
– Diğer cihazlara geçişte güvenlik doğrulaması sorun olabiliyor
Ilkin Talibov
Oca 11, 2021 at 06:43
Ben kesinlikle Telegramı indirecegim
Çekilişede “Katıldım”
Flaex
Oca 11, 2021 at 13:02
Batacak herhalde whatsapp
Qral
Oca 11, 2021 at 14:07
Yahu bu telegram telefon numarası olmadan kayıt etmiyor. Nasıl zorunluluk yok ben anlamadım.
Batuhan KARALAR
Oca 11, 2021 at 14:21
Telefon numaranızı sadece kayıt esnasında istiyor. Sonra kullanıcı adıyla devam edebiliyorsunuz, orada ufak bir karışıklık olmuş.
Mehmet
Oca 11, 2021 at 14:47
Bip i neden değerlendirmeye almadınız.
Batuhan KARALAR
Oca 11, 2021 at 15:40
Bip’in istediği kullanıcı izinleri Whatsapp’tan daha fazla. Listedeki uygulamalarda güvenlik ilk planda tutulduğu için eklemedim ama yerli mesajlaşma uygulamaları ile ilgili ayrı bir içerik yapacağım.
Yusuf
Oca 11, 2021 at 18:59
Merak ettiğim için soruyorum. BİP bu izinlerin hepsini kullanmak için istiyor. Demek istediğim şu örneğin uygulama içinde bir para transfer sistemi var bunun çalışması için doğal olarak erişim isteyecek. Whatsapp para transferi özelliğini getirdiğinde o da paşa paşa isteyecek mesela bu özelliği. Değerlendirirken istediği izinlerin miktarı yerine bu izinleri nereye kullandığı daha sağlıklı bir değerlendirme kriteri olmaz mı? Baktığınız zaman BİP Türkiye’deki kvkk yasasına uyuyor. Datalar desen Türkiye’de kalıyor. Başka şirketlere data paylaşımı için izin de istemiyor.
Batuhan KARALAR
Oca 12, 2021 at 22:28
Bip, gizlilik politikasında verilerin üçüncü kişilerle de paylaşılabileceğini belirtmiş. Burada amacım Bip’i kötülemek değil lakin Whatsapp’ı Facebook’a veri aktaracağı için eleştiriyorsak bence bu da üzerinde konuşulması gereken ciddi bir sorun. Yoksa bahsettiğiniz gibi kişisel verilerin şirket içerisindeki farklı servislerde kullanılması KVKK’dan dolayı problem değil.
https://bip.com/tr/gizlilik-politikasi/#KişiselVerilerKiminlePaylaşılıyor?
Agil
Oca 11, 2021 at 16:30
Telegram CEO’su Pavel Durov: “Telegram’ın uçtan uça şifreleme sistemine sahip olmadığı bilgisi yanlış. Telegram uygulaması çıktığından beri her mesaj uçtan uça şifreleme yöntemiyle korunmaktadır. Bunun yanında gizli sohbet özelliğimiz ve gerçek zamanlı şekilde korunan dağıtılmış bulut mesajlaşma özelliğimiz dahi var.”
Faruk
Oca 11, 2021 at 20:15
Bip nerde