Bugünkü incelememizin konuğu Vivo Y23 5G model akıllı telefon oluyor. Aslında çok fazla akıllı telefon incelemiyoruz, fakat bugün incelemesini yaptığımız Vivo Y23 5G özel bir cihaz diyebiliriz. Bu cihazı özel kılan kısım ise UV ışığı gördüğü zaman renk değiştiren arka kapak tasarımı!
Tabii bu cihazın tek olayı bu değil, 90 Hz tazeleme hızına sahip Amoled ekran, MediaTek Dimensity 920 model yongası ve ön tarafta çift kameralı yapısıyla da öne çıkmayı başarabilen bir cihaz. İncelememizde hem cihazın tasarımına bakacağız hem de sunduğu teknik detayları yakından inceleyeceğiz.
İçindekiler
Vivo Y23 5G Akıllı Telefon
İlk olarak Vivo Y23 5G model akıllı telefonun kutu içeriğiyle başlayalım. Çünkü bu telefon kutu içeriği konusunda gerçekten başarılı bir model. Günümüzde artık şarj cihazlarının bile kaldırıldığını düşünecek olursak bu cihazın kutu içeriği gerçekten çok dolu.
44W hızlı şarj destekleyen adaptör, USB Type-C şarj ve data kablosu, 3.5MM jaka sahip mikrofonlu kulaklık, şeffaf silikon kılıf ve Type-C to 3.5MM dönüştürücü çıkıyor. Özellikle 44W hızlı şarj adaptörünün kutuyla birlikte sunulması güzel, çünkü artık çok daha pahalı cihazlarda bile kutu içeriğinden adaptörün çıkartıldığını düşünecek olursak bu çok iyi bir hamle olmuş.
Cihazı kutusundan çıkarttığımızda bizleri “Sunshine Gold” adı verilen renk karşılıyor. Bu altın rengi cihaza gerçekten çok şık bir görünüm katmış. Buradaki önemli detay ise UV ışığa duyarlı arka kaplama sadece bu altın renginde var, siyah renk olan cihazda UV ışığa duyarlılık bulunmamakta.
Bu değişim eğer gündüz vakti bir evin içindeyseniz açıkçası tam olarak gerçekleşmiyor, hafif renk geçişli bir görünüm oluyor. Fakat güneşin altında ise o beklenen mavi renge çok kısa bir sürede ulaşabiliyor. “Fluorite AG Glass” adı verilen bu kaplama UV ışığın olmadığı bir ortamda ise yine eski altın rengine dönmekte.
Arka tarafta diğer önemli nokta ise kamera bölümü tabii ki. Cihazın kamera bölümünün çıkıntısı oldukça az, fakat lenslerin olduğu kısımlar bir tık daha çıkıntı yapıyor. Fakat bu çıkıntı o kadarda rahatsız edici bir düzeyde değil. Bu arka kamera 4K 30 FPS videolar çekebiliyor, 4K 60 FPS eksik fakat bu fiyat seviyesi için kabul edilebilir gibi duruyor.
Cihazın yan tarafları gördüğünüz gibi düz bir yapıda, bu kısımlar ise metal malzemeden imal edilmiş ve kalite hissiyatı gerçekten yüksek. Yani hem rengiyle hem de hissiyatıyla premium bir cihaz ortaya çıkmış. Aslında ilk bakışta biraz iPhone cihazların tasarımını anımsatmıyor değil.
Cihazın sağ tarafında ses açma-kısma ve güç tuşu bulunmakta. Bunun yanı sıra yine anten için ufak plastik çizgilere yer verildiği görülmekte.
Cihazın alt tarafına geldiğimizde ise yine düz alüminyum çerçevenin devam ettiğini görmekteyiz. Alt sol tarafta hoparlör ızgaraları, USB Type-C yuvası, mikrofon deliği ve Nano sim için bir yuva bulunmakta. Belirtmeden geçmeyelim bu cihazda stereo hoparlör kurulumu maalesef yok, bu fiyat seviyesinde olmasını kesinlikle isterdik.
Vivo Y23 5G’nin üst tarafı da oldukça sade bir yapıda. Üstte sadece gürültü engelleyici 2. mikrofon için ufak bir delik görmekteyiz.
Cihazın ön tarafında 6.44 inç boyutlarında Full HD+ çözünürlük sunan 90 Hz Amoled ekran bizleri karşılıyor. Cihazın çerçeveleri genel olarak oldukça ince ve şık görünüyor. Gördüğünüz üzere üst kısımdaki çentik biraz büyük, çünkü orada 2 adet ön kamera bulunuyor. Üst tarafta ise aslında gizlenmiş diyebileceğimiz 2 adet LED flaş bulunuyor. Bu telefon ön kamera olarak gerçekten iddiali bir kuruluma sahip. Üstelik ana sensörde auto-focus desteği de sunulmakta.
Vivo Y23 5G Teknik Detaylar
- Boyutlar: 157.2 x 72.4 x 7.6 mm
- Ağırlık: 179 Gram
- Ekran: 6.44 İnç Full HD+ Amoled, 90 Hz, HDR10+ (%88 Ekran Gövde Oranı)
- İşletim Sistemi: Android 12 + Funtouch 12
- Çipset: MediaTek Dimensity 920 (6 NM)
- CPU: Sekiz Çekirdek (2 x 2.5 GHz Cortex-A78 & 6 x 2.0 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali G68 MC4
- Depolama: 128 GB / 256 GB Seçenekleri
- Bellek: 8 GB / 12 GB Seçenekleri
- Ana Kamera: 64 MP F1.9, PDAF, 4K 30 FPS Video Kayıt
- Diğer Kameralar: 8 MP F2.2 Ultra Geniş Açı + 2 MP F2.4 Makro
- Ön Kamera: 50 MP F2.0 AF + 8 MP F2.3 Ultra Geniş Açı ve Çift Flaş & 4K 30 FPS Video Kayıt
- Wireless: Wi-Fi 6 Dual Band
- Bluetooth: 5.2, A2DP, LE, aptX HD
- Kutu İçeriği: Type-C USB Kablo + 44W Hızlı Şarj Adaptör + Kulaklık + Type-C To 3.5MM Adaptör + Kılıf
- Batarya: 4200 mAh Li-Po + 44W Hızlı Şarj
Cihazda ekran olarak 90 Hz tazeleme hızına sahip bir Amoled panel kullanılıyor. Full HD+ çözünürlük sunan bu ekranın renk üretim yeteneği gerçekten iyi düzeyde, bakış açıları tahmin edebileceğiniz gibi neredeyse kayıpsız. Amoled panelin en büyük artısı olan derin siyah renklerle birlikte çoğu kullanıcıya fazlasıyla yetecektir. HDR10+ desteklemesiyle birlikte de çok yüksek parlaklıklara çıkabiliyor ve HDR içerikleri izleyebiliyorsunuz.
Yonga
Yonga tarafında ise MediaTek markasının Dimensity 920 model yongasına ver verildiğini görüyoruz. MediaTek markası bazı kullanıcılar için hâlâ korku yaratmakta, fakat Dimensity serisi yongaları gerçekten başarılı. Toplamda 8 adet çekirdeğe sahip bu yonganın 2 çekirdeği yüksek performans, 6 çekirdeği ise güç tasarruflu çekirdeklerden oluşuyor.
Dimensity 920 yongası 6 NM üretim süreciyle üretilen oldukça güncel bir yonga. Yani güç verimliliği tarafında iyi bir konumda diyebiliriz. Bu yonga günümüzün mobil oyunlarının hepsini oynatabilecek kapasitede, fakat tabii ki ayarları çok yükseltemiyorsunuz. Bunun haricinde zaten gündelik kullanımda size herhangi bir sorun çıkartmıyor.
Kamera
Yukarıdaki görselin tam boyutlu hali için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Cihazın 64 MP çözünürlük sunan ve F1.9 diyafram değerine sahip arka kamerası genel anlamda başarılı bir performans sergiliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu telefon üst seviyeye hitap etmediği için kamera performansı tarafında da orta seviyelerde kalıyor diyebiliriz, yani daha üstünü sunma konusunda pek bir iddiası bulunmuyor.
Bu tarz kurulumlarda genellikle ilk sorun düşük ışık performansı olur, bu cihazda da karanlık alanlarda detay kayıplarının başladığını görmekteyiz. Yeterli ışıkta ise böyle bir sorun yaşanmamakta. Renk üretimi konusunda ise ne çok abartılı renkler var ne de çok soluk renkler var diyebiliriz, genel anlamda dengeyi koruyor.
Yukarıdaki görselin tam boyutlu hali için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Yine beklenen senaryolardan biri ise dinamik aralık tarafında. Bu fiyat seviyesindeki cihaz kameralarında dinamik aralık genel anlamda pek iyi bir seviyede olmuyor. Örneğin gökyüzü açık ve güneşliyse diğer kısımları biraz daha karartabiliyor.
Yukarıdaki görselin tam boyutlu hali için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Cihazın ön kamera performansına gelecek olursak işte burada segmentinin daha üstünde bir kamera performansı bizleri karşıladı. Renklerin doğruluğu, detaylar falan gayet iyi düzeyde. Buradaki eksisi ise tahmin edebileceğiniz gibi yine dinamik aralık tarafında, arkadaki parlak görüntüler biraz patlama yapabiliyor.
Batarya Performansı
Cihazda 4200 mAh kapasiteye sahip Li-Po bir batarya kullanılmış. 4200 mAh batarya ilk bakışta düşük gibi görünebilir fakat ekranın Amoled olması, yazılım optimizasyonu ve verimli bir yongayla birlikte ortalama kullanımda 1 günü çıkartabilecek bir performans sunuyor. 60 Hz kullanarak cihazın ekran süresini bir tık daha artırmak mümkün fakat aradaki akıcılık farkı için biraz daha az ekran süresi almaya değer.
Şarj hızı tarafında ise 44W hızlı şarj ile birlikte yarım saatte yaklaşık %55-60 gibi kapasitelere ulaşabiliyorsunuz. Tam şarj olması için ise 60 dakika civarlarında bir vakit gerekiyor, bu değerler gayet iyi.
Ses Deneyimi
Bu cihazda maalesef mono bir hoparlör kurulumu var, yani sadece alt taraftaki hoparlörden ses alabiliyorsunuz, üstteki ahize görevi görmekte. Tahmin edebileceğiniz gibi cihazın hoparlör performansı çok iyi değil, fakat dışarıya verdiği ses genel olarak temizdi. Genel olarak baktığımızda ise bass frekanslar biraz daha geride kalıyordu. Açıkçası bu fiyat seviyesinde stereo hoparlör görmek çok daha iyi olurdu.
Vivo Y23 5G Performans Testleri
Vivo Y23 5G model cihazın ilk performans testini Geekbench ile yaptık. Gördüğünüz üzere tekli çekirdekte 736, çoklu çekirdekte ise 2149 gibi bir skor almayı başarıyor. Değerler bu seviyedeki bir cihaz için aslında gayet iyi diyebiliriz, gündelik kullanımda fazlasıyla yetecektir.
Cihazın ikinci benchmark testini ise 3DMark’ın Wild Life isimli senaryosunda gerçekleştirdik. Cihaz bu testten 2297 gibi bir skor almayı başarmış. Grafik performansını ölçen bu testte yine bu fiyat seviyesi için iyi bir sonuca imza atmış. Günümüzün mobil oyunlarını ayarları yükseltmediğiniz takdirde rahatlıkla oynatabilecek bir grafik performansı sunuyor.
Vivo Y23 Genel Değerlendirme
Özet
Vivo Y23 5G model akıllı telefon incelememizin sonuna geldik. Vivo Y23 5G modelinin en büyük özelliği aslında tasarım tarafındaki özel renk geçişi özelliği olmuş. Ekranı, batarya performansı ise bu fiyat seviyesi için iyi bir konumda diyebiliriz. Eksi yönü ise arka kamera performansı ve ses performansı.