Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Haber

Steam Dolandırıcılarının En Çok Kullandığı Yöntemler!

Steam Dolandırıcılarının En Çok Kullandığı Yöntemler!

Steam her ne kadar sıkı güvenlik önlemleri alsa da, dolandırıcılar akla hayale gelmeyecek yöntemler ile insanları kandırıyor. Dolandırıcıların tuzağına düşmemeniz için, sizler için bazı dolandırıcılık yöntemlerini derledim.

1. Facebook’tan Size Oyun Satmaya Çalışan Kişilerin Tuzağına Düşmeyin.

Facebook gruplarında veya başka sosyal medya sitelerinden size ucuza oyun satmaya çalışan kişilere inanmayın. Genellikle size Steam‘den hediye olarak veya G2A, Kinguin gibi sitelerden kod olarak alıp, siz daha parayı vermeden teslim ederler. Böylece güveninizi kazanıp, parayı vermenizi sağlarlar.

Bir kaç gün sonra bir bakarsınız oyun kütüphanenizden kaldırılmış ve çalıntı kredi kartı kullanımından dolayı Steam tarafından sahtekarlık olmakla suçlanıyorsunuz. Bu tür dolandırıcıların taktiği, çalıntı kredi kartlarından yüklü miktarda oyun çekip, onları satıp, kredi kartının sahibi itiraz edene ortalıktan kaybolmak. Bu durumu bir kaç gün önce eski DADG moderatörümüz Mustafa Kengil de yaşadı:

2. Oyun Eşyalarınızı/Steam Hesaplarınızı Nakite Çevirmek İsteyenlere İnanmayın.

Steam seviyesi yüksek, yorum kısmında yüzlerce olumlu yanıt almış bazı insanlar tarafından kullanılan bir yöntem olan bu yöntemi size örnekler ile açıklayalım:

Mükemmelce hazırlanmış bir Steam profili. Ne demek istediğimi buraya tıklayıp, profilinde gezerek anlayabilirsiniz.

Steam profilinde tam 65 sayfa kaliteli iş yaptığına yönelik yorum, tam 5,363 takas işlemi ve gerçek bir satıcıymış gibi vitrinine yazdığı bir çok yazı. Ama satıcı bir yerde açık veriyor. STEAMREP adlı site, Steam profilleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayan bir site. Tek yapmanız gereken, bakmak istediğiniz kişinin Steam ID’sini siteye kopyalamak:

Görüyoruz ki, arkadaş kanıtlı bir şekilde Paypal ve dolandırıcı internet sitesi kullanmakla delilleri ile suçlanmış. İnternet sitesi de profilin kendisi kadar gerçekçi:

Bir diğer profesyonelce hazırlanmış profil örneği daha:

Bu arkadaş için de aynı durum söz konusu:

3. Sahte Sitelere Yönlendiren Dolandırıcılara Kanmayın.

Genellikle yalanları, sizi ekleyemediklerini söylemeleridir. Örnek vermek gerekirse, sizi eklemek istediklerini, bir şey söylemek istediklerini ama eklemeye çalıştıklarında ”Arkadaş ekleme limitine ulaşıldı. Bir gün sonra tekrar deneyin.” tarzı bir şey yazdığını söylerler ve sizin onu eklemesini isteyip, sahte, insanların kolay bir şekilde kanabileceği bir link koyarlar.

Bu sahte linkler, genellikle gerçeğine çok yakın türde linkler olur. Linke girdiğinizde, link tarayıcıdan açılır ve giriş yapmanızı isterler. Giriş yaptığınız an, Steam hesabınız çalınır.

 

Bu tür sahtekarlıklar ile karşılaşmamanız için, Google‘ın tarayıcı ve arama motorunu kullanıp, ESET gibi tarayıcı güvenliğinizi de sağlayan antivirüs programlarını kullanmanızı ve dikkatli olmanızı öneririz. Bu tür sahte sitelere Google ile girdiğimizde bu tür bir uyarı çıkar ve sizi uyarır:

Steam’in sahte olmayan adresleri sadece aşağıdakilerdir:

steamcommunity.com

steampowered.com

store.steampowered.com

help.steampowered.com

steamgames.com

4. Bedava Oyun Verdiklerini Söyleyen Sitelere/Videolara İnanmayın.

YouTube üzerinden veya Google üzerinden ”free csgo key, free gta 5 key” tarzı şeyler yazdığımızda karşımıza onlarca video ve site çıkar. Bu video veya sitelere girdiğinizde, sizden verdikleri linkteki programı indirmelerini, indirdikleri taktirde kodlarının oluşturulacağını söylerler.

Bu tür programları indirdiğiniz anda bilgisayarınız keylogger ve trojan virüsü dolmuş olur. Steam hesabınızı çalmakla kalmayıp, özel bilgilerinize ve kredi kartı bilgilerinize de erişebilirler.

5. Oyun Eşyalarınızı, Daha Pahalı Bir Eşya İle Takaslamak İsteyenlere Karşı Dikkatli Olun

Gördüğüm en profesyonel sahtekarlıklardan birisi ve bunu bizzat ben yaşadım. CS:GO’da 300 lira değerindeki bir bıçağımı, 350 lira değerindeki bir bıçak ile takaslamak istediğini ve uygun olup olmadığını sordu. Kabul edip, takas isteği yollamasını söyledim. Bana bıçağın gerçek olup olmadığını anlayabilmesi için, güvenilir bir arkadaşıma bıçağımı göndermesini istedi.

Gönderdikten bir kaç dakika sonra bana geri döndü, gönderdiğim arkadaşımdan bıçağı tekrar istememi ve takas işlemine başlayabileceğimizi söyledi. Arkadaşımdan bıçağı istedikten sonra hayret verici bir durum ile karşılaştık. Dolandırıcı, benim Steam profilimi tamamen kopyalayarak, arkadaşıma takas isteği yollamış. Böylece arkadaşımın dalgınlığından faydalanıp, bıçağın takas isteğini kabul edeceğini düşünmüş.

Bu tür bir durumda yapacağınız şey, hesabı sahtekarlıktan suçlayıp, ekran görüntülerini de kanıt olarak aşağıdaki kısma eklemek. Bunun yanı sıra ikinci maddede değindiğim SteamRep girip, forum kısmından kanıtları sunup şikayet edilmesini isteyebilirsiniz.

6. Kumar Sitesi Sahibi Olduğunu Söyleyen Kişilere Kanmayın.

Bir diğer profesyonelce hazırlanmış diğer dolandırıcılık hilesi ise, kumar sitesi sahibi olduğunu söyleyen insanlar. Sizlere kumar sitesi sahibi olduğunu, eğer siteye giriş yaparsa kimin ne zaman kazandığını söyleyebileceğini ve size de kesin olarak CS:GO eşyaları kazandıracaklarını söylerler.

Sizi siteye yönlendirip, 3-4 el boyunca kazanacak olan kişileri söyleyip, güveninizi kazanmaya çalışırlar. Sonra sıranın size olduğunu, gelen takas teklifini kabul etmeniz gerektiğini söylerler. Böylece CS:GO envanterinizdeki her şeyi çalıp, kayıplara karışırlar.

7. Takas Tekliflerini Kabul Ederken Kontrol Etmeden Direk Kanmayın.

Genellikle ünlü ve zengin kişilere yapılan bu sahtekarlık yöntemi, kişinin dikkatine bağlı oluyor. Aşağıdaki resimde Summit1G’nin kandığı bir örnek var. Ucuz eşyalarından kat kat daha pahalı olan bu takas teklifini görünce, direk kabul etmişti. Ama gözünden kaçan ise ucuz eşyalarının arasında bulunan, takas yaptığı anahtardan yaklaşık 30 kat daha pahalı AWP|Asiimov‘du. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.

Ayrıca bunların yanı sıra Steam hesabınızın güvenliği için telefonunuza Steam Guard‘ı yüklemenizi öneririz. Android sürümüne buraya tıklayarak, IOS sürümüne buraya tıklayarak ve Microsoft Phone sürümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yükleme şansınız yok ise en azından Steam Guard’ı mail yolu ile aktif etmenizi öneririm. Zamanında Ruslar tarafından Steam Guard’ımın aktif olmadığı bir hesabım çalınmıştı. Bu tür konularda dikkatli olmakta fayda var.

Ayrıca geçen senelerde indirimler sırasında hackerlar tarafından Steam’de kayıtlı binlerce kişinin kredi kartı bilgilerini çalınmıştı. Bu yüzden kredi kartı bilgilerinizi Steam’e kaydetmemenizi öneririz.

Yazar

Donanım Arşivi Ekibinden; DADG ve Twitch moderatörü, video çevirmeni ve site yazarı

7 Yorumlar

7 yorum var

  1. Erdem

    Tem 5, 2017 at 22:48

    hocam bynogami insanların kullanmamasını sağlamak için bi yazı yazarmısınız adam kartına 200tl yüklemiş hemen bynogameden biri harcamış onu adam elim ayağım tirtiyor yardım edin diyo içim acıdı

    • Oğuzhan Dönmez

      Kas 19, 2017 at 01:26

      bynogame de bir problem yok gayet güzel çalışıyor

      • Erdem

        Kas 19, 2017 at 11:00

        dadgde bir postta görmüstüm de

  2. Talha

    Şub 22, 2020 at 14:09

    Eğer ben csgo sunucusuna steam id verirsem sorun yaşarmıyım

    • Mehmet Yılmaz

      Şub 23, 2020 at 00:05

      Steam ID’ni basit bir site üzerinden bile öğrenebilir zaten.

  3. Abc

    Şub 28, 2020 at 22:49

    Peki steam web API paylasirsak sorun olur mu

    • Mehmet Erdoğan

      Nis 29, 2020 at 17:19

      steam apı anahtarı siz kendi bilgisayarınızda olmasanız bile örneğin : internet kafe,arkadaşının bilgisayarı vb. ilk defa giriş yaptığın bir bilgisayar bile olsa tarayıcı üzerinden hesabına girip istediğin kişiye istediğin öğe’yi verebildiğin bir key ( anahtar ) kodudur bu nedenle web apı anahtarını hiçbir zaman açma varsa’da iptal et.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

CES 2025 fuarı tam hızıyla devam ediyor. Ülkemiz saatine göre gece geç saatlerde Nvidia’nın resmi sunumu yapıldı. Bu sunumla birlikte GeForce RTX 5000 serisi...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin DLSS’e rakip olarak çıkarttığı FSR teknolojisi yıllar içerisinde büyük gelişim gösterdi. Fakat FSR hâlâ bir donanım gereksinimi duymayan, yazılımla çalışan bir teknoloji. Haliyle...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin Ryzen 7 9800X3D işlemciden sonraki en güncel 3D V-Cache işlemcileri olarak olan Ryzen 9000X3D serisi diğer işlemcileri bugünkü CES fuarıyla birlikte resmi olarak...

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...