Günümüzde artık SSD depolama çözümleri çok daha popüler bir hal aldı. Özellikle güncel bir sistem kurarken insanlar SSD depolamaya yöneliyor. HDD dediğimiz mekanik disklere göre çok daha hızlı olan bu çözümün de bir ömrü var tabii ki. Haliyle insanlar SSD sağlığı nasıl öğrenilir? SSD disk sağlığına nasıl bakarım gibi soruları çokça soruyordu.
SSD Sağlığı Öğrenme
SSD sağlığı nasıl öğrenilir sorusunun cevabı aslında bir hayli basit. Çünkü S.M.A.R.T özelliği gibi özellikler sayesinde disklerinizin kaç GB veri yazdığı gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Tabii ki bu işi çok daha basit hale döken yazılımlar yok değil. Fakat SSD disk sağlığı öğrenmeden önce bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler var. Programda çıkan düşük sağlık değerleri diskinizin öldüğünü, bozulacağını garantilemez!
SSD Disk Ömrü Ne Kadar?
SSD disklerin belirli bir ömrü var dersek büyük yanılgıya düşeriz. Çünkü bildiğiniz gibi teknoloji işi büyük ölçüde şansınıza bakar. Örneğin 1.200 TBW ömür verilen bir SSD disk bunun 5 katı değere kadar sorunsuz çalışabilir. Fakat yine aynı şekilde 5 katı kadar kısa bir sürede bile bozulabilir. Fakat günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte SSD disklerin ömrü büyük oranda arttı. Bu konuda net bir ömür biçmek kullanıcıları yanıltmak olacaktır, bu yüzden firmaların size sunduğu garantiye güvenmenizi öneririz.
Crystal Disk Info İle SSD Sağlığı Öğrenme
SSD disklerin sağlığını öğrenmek için genellikle Crystal Disk Info isimli yazılım kullanılıyor. Basit arayüzü ve ücretsiz olmasıyla birlikte bu programın sıkça kullanılmasına şaşırmamak gerek.
- Crystal Disk Info yazılımı indirilir.
- Crystal Disk Info yazılımının kurulumu gerçekleştirilir.
- Yazılım açıldıktan sonra ilgili disk seçilir.
- “Sağlık Durumu” yazan kısım üzerinden TAHMİNİ sağlık öğrenilir.
Crystal Disk Info yazılımını yapımcının kendi web sitesinden indirmek en mantıklı tercih olacaktır. BURADAKİ link üzerinden Crystal Disk Info isimli yazılımı indirin.
Daha sonra indirdiğiniz .EXE dosyası üzerinden kurulumu “Sonraki >” butonları yardımıyla gerçekleştirin.
Crystal Disk Info isimli yazılımı açtıktan sonra karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran gelecektir. Burada kırmızı kutucuk içine aldığımız kısım sayesinde SSD sağlığını öğrenmek istediğiniz diski seçin.
Daha sonra sol üstte gördüğünüz “Sağlamlık Durumu” yazan kısımdan SSD diskinizin TAHMİNİ sağlık bilgisini öğrenebilirsiniz. Burada her zaman yüzdelik bir değer yazmayabilir, özellikle eski disklerde bu yaşanabiliyor. Buradaki değer tahmine dayalıdır ve bazı durumlarda farklı algoritmalarla hesaplandığı için bu değerin %100 bir kesinlik içerdiği algısına kapılmayınız. Bazı diskler yazılan veriye göre otomatik olarak sağlığı düşürürken bazı disklerde ise yıllarca bu değer %100 olarak kalabilir.
Bugünkü rehberimizde sizlerin çokça sorduğu SSD sağlığı nasıl öğrenilir? SSD nasıl kontrol edilir? Gibi sorulara cevaplar bulduk. SSD sağlığı konusunda aklınıza takılan şeyleri makalemize yorum yazarak bize sorabileceğinizi unutmayın.