Pandemi ile artış gösteren uzaktan çalışma modeli kullanıcıları tam anlamıyla mobil uygulamaları kullanmaya ve tüm işlerini bu şekilde yapmaya teşvik ediyor. Siber saldırganlar için uzaktan erişim sağlanan her araç ise önemli bir saldırı alanı halini alıyor. The Cyentia Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, son 3 yılda siber saldırılarda 15 kat artış gerçekleştiğini gösteriyor.
Aynı araştırma kuruluşların %60’ının güvenliklerini iyileştirebildiğini ortaya koyarken, şirketlerin her ay yalnızca saldırıların %10’una müdahale edebildiğini tespit ediyor. Siber saldırılarda hızlı müdahale edememenin en önemli problemler arasında yer aldığına dikkat çeken Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, şirketlerin gerekli altyapı çalışmalarını yaparak güvenlik açıklarını tespit etmesi ve saldırılara hızlıca müdahale etmesi gerektiğini vurguluyor.
Şirketler Güvenlik Açığı Düzeltme Aksiyonunu Hızlandırmalı
BT uzmanlarının gerçekleşen siber saldırılar karşısında hızlı aksiyona geçebilmek için kritik noktaları her zaman denetlemesi gerekiyor. Siber saldırılar sırasında müdahalenin yavaş olması da saldırının başarılı olma oranını artırıyor. Araştırma sonuçlarına göre, etki alanlarında toplam kaç güvenlik açığı bulunduğuna bakılmaksızın kuruluşların genellikle her ay saldırıların yaklaşık %10’una müdahale edebildiği tespit ediliyor. Bu durum gösteriyor ki şirketlerin güvenlik açığı tespiti konusunda önemli ölçüde eksiklikleri bulunuyor.
Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun’a göre, siber saldırı sırasındaki müdahale süreçlerinin kolaylaştırılması gerekiyor. Tursun, teknolojik altyapı yatırımları ile siber saldırı müdahale süreçlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.
Güvenlik Açıklarına En Çok Hangi Sektörler Dikkat Etmeli?
Güvenlik açıkları fazla olan sektörler arasında %62,6 ile bilgi sektörü ve %61,6 ile kamu sektörü yer alıyor. Finans sektörü %48,6 ile bu iki alanı takip eden diğer önemli çalışma alanları arasında yer alıyor. Araştırmaya göre, güvenlik açıklarına sahip sektörler arasında %10’dan daha az bir fark olduğu tespit ediliyor. Şirketlerin altyapılarındaki güvenlik açıklarını düzeltmesi ise genellikle 12 aya kadar sürüyor hatta bu durum güvenlik açığı sayısı ne kadar fazla olursa o kadar uzun zaman alıyor.
Basın bülteninden derlenmiştir.