Mini sistem toplama rehberlerimize bu sefer sistem performansını çok daha üst düzeylere taşıyan bileşenlerle devam ediyoruz. Çünkü bu sistemde şu an için dünyanın en güçlü oyun işlemcisi ve en güçlü oyuncu ekran kartı bulunuyor. Böylesine tepe seviye bileşenleri ise ufacık bir kasada kullandık. Bu ufacık kasaya rağmen sistemin bütün bileşenleri oldukça serin ve sessiz bir şekilde çalışabiliyor.
Burada AMD Ryzen 7 7800X3D işlemcinin üst düzey enerji verimliliği ve MSI GeForce RTX 4090 Suprim Liquid X ekran kartının üst düzey sıvı soğutma performansı büyük bir öneme sahip. Ufak bir sistemde bile bu üst düzey bileşenler serin kalabildi. Sadece performansla kalmayıp aynı zamanda tasarıma da büyük özen gösterdik. Beyaz renk odaklı olan bu sistemde ufak modlamalar yaparak görselliği de artırmayı başardık.
İçindekiler
AMD Ryzen 7 7800X3D İşlemci
Bu sistemde işlemci olarak AMD Ryzen 7 7800X3D modeline yer verdik. Çünkü bu işlemci sunduğu tepe seviye oyun performansını aslında hiçte fena olmayan bir güç tüketimiyle birlikte sunuyor. Bu da onu böyle mini sistemlerde kullanılmaya müsait bir hale getiriyor. Çünkü rakibi olan Intel tarafında sıcaklıklar mini sistemlerde pek kabul edilebilir düzeylerde kalmayabiliyor. Bunun üzerine ise 3D V-Cache teknolojisiyle birlikte devasa L3 önbelleği mükemmel bir oyun performansı sunuyor.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM5 / LGA1718
- Çekirdek: 8
- İzlek: 16
- İşlemci Temel Frekansı: 4.2 GHZ
- İşlemci Boost Frekansı: 5.0 GHZ
- Toplam L3 Önbellek: 96 MB
- Toplam L2 Önbellek: 8 MB
- Toplam L1 Önbellek: 512 KB
- Gpu Modeli: AMD Radeon Graphics, 2 Çekirdek, 2200 MHz
- TDP: 120W
- Üretim Teknolojisi: TSMC 5 NM / Zen 4 Mimarisi
- Soğutucu: Bulunmuyor (Sıvı Soğutma Önerilir)
MSI B650I Edge WiFi Anakart
Anakart tarafında ise aslında çok bir alternatifimiz yok. Ülkemizde Mini-ITX boyutlarda çok bir anakart seçeneği yok talep az olduğu için. Fakat MSI B650I Edge WiFi model anakart bu açığı layıkıyla kapatıyor. Beyaz renk şemasına sahip bu anakartın PCB rengi ise siyah. Komple beyaz görsek aslında hiç fena olmazdı.
Minimal boyutlardaki bu anakart toplamda 11 fazlı bir güç beslemesine sahip. Bu da AMD Ryzen 7 7800X3D gibi verimli bir işlemci için fazlasıyla yeterli. Bu ufak boyuna rağmen ayrıca 2 adet M.2 SSD desteği de sunuyor, bunlardan bir tanesi ön yüzdeydi PCIe 4.0 yuvası, diğeri ise arka yüzeyde. Aslında PCI Express 5.0 yuvası da görmek isterdik açıkçası.
Ayrıca MSI bu anakartta biraz ilginç bir işe girerek hem çipseti hem de M.2 SSD’yi tek bir soğutucu blokla soğutmayı başarmış, bunu da ufak bir fanla birlikte desteklemiş. Ufak bir alana bunlar sığdırıldığı için fanla aktif bir şekilde soğutulması güzel olmuş.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM5
- Çipset: AMD B650
- İşlemci Desteği: AMD Ryzen 7000 Serisi
- Bellek Desteği: DDR5 7200-4800 MHz Arası
- Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 4 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe 4.0 SSD
- Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 4.0 X16, 2 x PCI Express 4.0 X4 modu
- Arka Usb Portları: 2 x USB 3.2 Gen 1, 3x USB 3.2 Gen 2, 1x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C
- Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI 2.1
- Kablolu Bağlantı: 1 x 2.5G Realtek Ethernet
- Kablosuz Bağlantı: WiFi 6, Bluetooth 5.3
- Ses: Realtek ALC4080 7.1 HD Codec
- Boyut: Mini-ITX
MSI GeForce RTX 4090 Suprim Liquid X 24GB Ekran Kartı
Sistemin en özel parçalarından biri ekran kartı oldu. GeForce RTX 4090 gibi günümüzün en güçlü oyuncu ekran kartını böyle başarılı bir şekilde soğutabilmek gerçekten güzel. Bunu ise hibrit soğutma sistemine borçlular. Bu ekran kartının üzerinde dahili olarak bir sıvı soğutucu bloğu bulunuyor. Yani ekran kartındaki soğutmanın büyük bir bölümünü bu sıvı soğutma bloğu kaplıyor. Sadece bunla kalmayıp ekstra bir fanla da bu soğutma iyileştirilmiş.
240MM sıvı soğutma radyatörüne sahip bu ekran kartı alabileceğiniz en pahalı GeForce RTX 4090 modellerinden biri. Haliyle gerek soğutma performansı olsun gerek malzeme kalitesi olsun gerçekten çok üst seviyede. Tıpkı normal Suprim X ekran kartlarına benzeyen bir tasarım dili benimsemişler ve ekran kartının ön yüzeyi metal malzemeden imal edilmiş. Biz ise bazı noktalara beyaz stickerlar yapıştırarak kasanın renk şemasıyla çok daha uyumlu bir hale getirdik.
Ayrıca yukarıdaki görsel de görebileceğiniz üzere sıvı soğutmanın borularına beyaz sıvı soğutma borusu kılıfı kullandık bu da sistemin beyaz uyumunu geliştiren detaylardan biri oldu. Bununla da kalmayıp ekran kartının zaten üst seviye olan fanlarını Lian Li Uni Fan TL LCD 120 model beyaz fanlarla değiştirdik. Bu fanlar üzerinde dahili bir ekranla geliyorlar ve kenar yüzeylerinde ayna efektine sahipler. Hem tasarım hem de performans olarak gerçekten mükemmel fanlar bunlar!
Teknik Detaylar
- GPU: AD102-300-A1
- Mimari: Ada Lovelace
- CUDA Çekirdekleri: 16384
- Temel Çekirdek Frekansı: 2235 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 2625 MHz
- Bellek Frekansı: 21 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 384 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 24 GB
- RT Çekirdekleri: 128 (3. Nesil)
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 512 (4. Nesil)
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 2 x HDMI 2.1a
- Üretim Teknolojisi: TSMC 4 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 3. Nesil Ray Tracing, DLSS 3.0
- Güç Konnektörleri: 1 x 16-Pin
- TDP: 450W
Viper Gaming Elite 5 48 + 48 96GB 6000 MHz CL42 Bellekler
Bu sistemi biz aslında render ve oyun için kullanmak üzere tasarladık. Render iddiamız olduğu için yüksek bellek kapasitesi kullanmamız şarttı. Bellek kapasitesi yükselince belleklerdeki seçenekler ülkemizde daha az. Haliyle 48 + 48 GB toplamda 96 GB kapasite sunan Viper Gaming Elite RAM’lere yer verdik. 6000 MHz CL42 gibi ortalama değerler sunabiliyorlar. Güzel yanı ise beyaz ve siyah kontrasını şık bir şekilde tamamlayabiliyor, ARGB aydınlatma da cabası.
Apacer AS2280F4 1TB PCIe 5.0 M.2 SSD
Sistemin ana depolama diski Apacer AS2280F4 modeli oldu. 1 TB kapasite sunan bu disk aslında PCI Express 5.0 standartına sahip yani saniyede 10 GB seviyelerini aşan okuma ve yazma hızlarına sahip, alabileceğiniz en hızlı SSD’lerden biri. Fakat anakartımızda PCI Express 5.0 desteği olmadığı için bu diskten saniyede 7 GB seviyelerinde hızlar alabileceğiz. Kayıp bir hayli fazla olsa bile tabii bu hali bile çok yüksek bir hız aslındaç
Thermalright AXP120-X67 ARGB İşlemci Soğutucu
Sistemde kullanabileceğimiz alan bir hayli az. Haliyle işlemciyi soğutmak için çok doğru bir seçim yapmak zorundaydık. Burada Thermalright AXP120-X67 model low profile hava soğutmaya güvendik ve güvenimizi boşa çıkartmadı. 6 adet bakır ısı borusuyla birlikte bu ufak haline rağmen Ryzen 7 7800X3D gibi çok güçlü bir işlemciyi rahatlıkla soğutmayı başardı. Diğer artısı ise komple beyaz renge sahip olması, bu da sistemin rengine uyum demek. 12CM ARGB fanla birlikte geldiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Lian Li Q58 Beyaz Mini Kasa
Lian Li tarafı özel kasa tasarımını gerçekten çok iyi yapıyor. Üstelik bunu bol sayıda özellik ve yüksek malzeme kalitesiyle sunuyor, bu da onu premium bir marka yapıyor. Sistemdeki Q58 model mini kasası da bu tanımı karşılıyor. Minimal boyutlarına rağmen 240MM sıvı soğutma desteği sunması, şık ve sade tasarımıyla ve modulerlik desteğiyle diğer kasalardan bir adım daha önde.
Örneğin kapakların bir yarısını mesh bir yarısını cam bile yapabiliyorsunuz. Ya da bir tarafı komple cam, diğer tarafı da komple mesh yapma imkanınız var. Bu hem sizin tasarım tercihinize hem de donanımların hava akışına göre değişecektir. Fanların yoğun olduğu bölgede mesh yapı kullanmak hava akışı açısından çok daha iyi olacaktır. Tahliye işini ise aslında yukarıdaki radyatör fanları büyük ölçüde çözüyor.
Thermaltake Toughpower SFX1000W ATX 3.0 Güç Kaynağı
Sistemdeki parçaların çok büyük bir çoğunluğu beyaz / metalik renklere sahip. Fakat kullandığımız güç kaynağı maalesef siyah renge sahip. Hem beyaz hem yüksek güç sağlayabilen SFX güç kaynağı sayısı bir hayli az zaten. Toughpower SFX 1000W modeli tepe seviye SFX güç kaynaklarından biri. Ufacık boyutuna rağmen 1o00W güç sunabiliyor. ATX 3.0 desteğiyle de birlikte RTX 4090 ekran kartını dönüştürücüyle kullanmak zorunda kalmıyoruz. 80+ Gold sertifikasıyla da ortalama bir verimliliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Güç kaynağının kabloları da siyah renklere sahipti. Fakat bunu beyaz kablo çorabıyla modifiye ederek beyaz renge çevirdik. Aslında biraz yaratıcı olunduğu zaman ufak bir uğraşla ve maliyetle sorunlar rahatlıkla çözülebiliyor. Ayrıca güç kaynağının fan tarafına da kasayla birlikte gelen beyaz mesh filtreyi kesip uydurarak beyaz renge çevirdik. Güç kaynağının siyah olduğunu ilk bakışta anlamak bir hayli zor.
Sistemin Performans Testleri
Sistem mini fakat performansı hiç mini değil. Cinebench R23 testinde çoklu çekirdekte 17551 puan, tekli çekirdekte ise 1671 gibi bir puan almayı başardık. İşlemci ise mini bir soğutucuyla soğutulmasına rağmen maksimum 88 derece civarlarında bir sıcaklık değerine ulaştı. Soğutucunun performansı beklentilerimizin üzerinde!
Sistemde dünyanın en güçlü oyun işlemcisi ve en güçlü oyun ekran kartı olduğu için aslında FPS testlerinin pek bir önemi kalmıyor çünkü zirvede bir performansa sahibiz. Örneğin Cyberpunk 2077 oyununda 1440P çözünürlükte ve ultra RT grafik ayarında DLSS 3 kalite modu ve Frame Generation teknolojisinin de desteğiyle birlikte 200 FPS civarlarında çok yüksek değerleri rahatlıkla görebildik.
Sonuç
Mini boyutlarda maksimum performans sergileyen bir mini sistemle karşınızdaydık. AMD Ryzen 7 7800X3D işlemcisi, GeForce Radeon RTX 4090 ekran kartıyla her konuda tepe performansa oynayan bir sistem ortaya çıktı. Bu yüksek performansı elde ederken görsellikten de ödün vermedik. Beyaz renk uyumunu yakaladık ve yaptığımız modlamalarla birlikte ortaya oldukça şık bir mini PC çıkarttık.