Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

RTX Ekran Kartlı MSI Trident X Mini PC İncelemesi

RTX EKRAN KARTLI MSI TRIDENT X MINI PC İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizin konuğu oldukça küçük boyutlara sahip olmasına rağmen en son nesil i7 işlemcisi ve GeForce RTX 2080 ekran kartı ile boyutunun çok daha üzerinde bir performans sergileyen MSI’ın Trident X model mini PC’si oluyor.
Güçlü donanımı bir kenara bırakırsak sistemin temperli cama sahip kasası çeşitli bölgelerdeki RGB aydınlatmalar ile tasarım konusunda da çok iddialı olmuş. Sistem toplama işleriyle uğraşmak istemeyen, direkt alıp kullanmak isteyenler için bu tarz sistemlerin önemi büyük!

TASARIM

Oldukça küçük boyutlarda yüksek performans sunan bilgisayarın ön tasarımına baktığımızda bizleri Mystic Light destekli LED RGB aydınlatmalarla birlikte cihazın hava almasını sağlayan ızgaralar karşılıyor. Piano black parlaklık ve mat renklerin bir arada olduğu cihazın giriş çıkış birimleri ise şu şekilde; USB 3.1 Type-C, USB 2.0, USB 3.1 ve altın kaplamaya sahip kulaklık-mikrofon girişleri.

Cihazın yan tarafında ise kullanılacak kapağın tercihi kullanıcıya bırakılmış, dilerseniz temperli cama sahip kapağı kolaylıkla takabiliyorsunuz ya da normal metal kapak ile devam etmeniz mümkün. Bu kapağın altında ise bizleri yine Mystic Light destekli RGB bir fan karşılıyor. Bu fanın altında ise işlemciyi soğutmakla görevli 5 adet bakır ısı borusuna sahip bir işlemci soğutucusu bulunuyor.

Cihazın arka tarafına baktığımızda ise bizleri ekran kartının görüntü çıkışları, anakartın giriş-çıkış birimleri ve en sol tarafta ise güç kaynağının kablo girişini görüyoruz, bu kısımda herhangi bir aydınlatma gibi bir özelleştirme bulunmuyor.

TEKNİK DETAYLAR

Oldukça üst seviye bir sistem olduğu için MSI anakart konusunda da bir kırpma yapmamış. Z370i Gaming Pro Carbon AC anakartı küçük boyutuna rağmen barındırdığı Z370 çipseti ve yüksek kaliteli bileşenleriyle sistemde yerini almayı başarmış.


Teknik Detaylar

Soket: Intel LGA 1151
Çipset: Intel Z370
İşlemci Desteği: 9-8. Nesil Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7, Intel Core i9
Bellek Desteği: DDR4 Overclock ile Maksimum 4500 MHZ’ye Kadar
Maksimum Bellek: 32 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 Sata ve PCIe SSD
Bağlantı: Gigabit Ethernet, Intel Dual Band Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2
Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16
Arka Usb Portları: 1 x USB 3.1 Type-C (Gen2), 1 x USB 3.1, 1 x USB 3.1 Gen2
Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI 1.4, 1 x DisplayPort 1.2
Ses: ALC 1220, MSI Audio Boost 4 + Nahimic2
Boyut: Micro ATX




MSI, işlemci tercihi olarak Intel’in en son nesil i7-9700K işlemcisini kullanmış. Bu işlemci bu boyutlardaki bir mini PC için fazlasıyla güçlü bir işlemci. Zaten 4.9 GHZ turbo frekansı, 8 adet çekirdeği ile de bu iddiasını kanıtlar nitelikte.


Teknik Detaylar

Soket: Intel LGA 1151
Çekirdek:
8
İzlek:
8
İşlemci Temel Frekansı:
3.60 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 4.90 GHZ
Önbellek: 12 MB
Gpu Modeli:
Intel UHD Graphics 630
TDP:
95W
Üretim Teknolojisi:
14 NM
Soğutucu: Bulunmuyor

2×16 GB şeklinde gelen Samsung bellekler 2666 MHZ frekansa sahip bu frekans değeri günümüz için oldukça yeterli iken toplam bellek miktarının 32 GB olarak tercih edilmesi ise ilerleyen zamanlarda yaşanacak sorunların önüne geçmek için güzel bir adım olmuş.

Sistemin asıl önemli parçalarından biri olan ekran kartına geldiğimizde ise bizleri MSI RTX 2080 8 GB Ventus Ekran Kartı karşılıyor. Bu ekran kartı şık tasarımı ve başarılı soğutması ile bu sistem için oldukça iyi bir tercih olmuş.


Teknik Detaylar

GPU: TU104
Baz GPU Frekansı:
1515 MHZ
Boost GPU Frekansı: 1800 MHZ
Bellek Hızı:
S
CUDA: 2944 Ünite
Bellek Veriyolu:
8 GB 256 Bit
Bellek Türü:
GDDR6
Ray Tracing: 8 GigaRay/SN
RTX-OPS: 60T
Üretim Teknolojisi:
12nm
TDP:
225W
Görüntü Çıkışları:
3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0B, 1 x USB Type-C
Güç Konnektörleri:
1 x 8 Pin, 1 x 6 pin

Oyunları depolayacağınız sabit disk ise Seagate Barracuda 2 TB 5400 RPM 2.5 inç disk olarak seçilmiş. 2 TB kapasite seçilmesi oldukça iyi düşünülmüş fakat 7200 RPM hızda bir diskin tercihi daha iyi olabilirmiş.

Sistemin ana depolama birimi olan SSD’miz ise Samsung 512 GB M.2 NVME SSD oluyor. GB değerlerine varan okuma ve yazma hızı sunan bu SSD böyle performanslı bir sistem için oldukça iyi düşünülmüş.

Sistem oldukça ince yapıda olduğu için güç kaynağı tercihi de farklı oluyor haliyle. SFX Formda 650W PSU full modüler yapıda olan güç kaynağı ayrıca 80+ Gold sertifikası ile de oldukça verimli olmuş.

PERFORMANS TESTLERİ

Nvidia’nın RTX serisi ekran kartlarını özel kılan kısım ise tabii ki gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisi. Daha bu desteğe sahip oyunlar pek piyasaya yokken Battlefield 5 bu desteği sunarak kendini ön plana çıkartmayı başarmış. 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda yaptığımız testlerde RTX teknolojisi açıkken FPS değerlerimiz 25-40 FPS arasında gidip geliyor. Grafiksel olarak çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor fakat RTX teknolojisi şu anda sistemi fazlasıyla yoruyor gibi görünüyor.

Yine Battlefield 5 oyununda yine en yüksek grafik ayarlarında bu sefer RTX ayarını kapatınca FPS değerlerimiz 130-140 FPS civarlarına fırlıyor. RTX teknolojisinin sisteme bindirdiği yükü aradaki 100 FPS’e varan farklardan anlamak mümkün. Teknoloji henüz yeni olduğu için ileride çıkabilecek güncellemeler ile bu farkların kapanmasının mümkün olduğunu söylemeden geçmeyelim.

İşlemcinin gücünü ölçen Cinebench R15 testinde ise işlemcimiz çoklu çekirdekte 1469 gibi oldukça yüksek bir skora imza atıyor. Test esnasında sıcaklık değerlerimiz ise 70 derece civarlarında seyrederek herhangi bir hız düşürme sorununa yol açmıyor.

Sistemde Samsung marka NVME bir SSD bulunduğunu söylemiştik, bu SSD ile yaptığımız CrystalDiskMark 6.0 testinde okumada ortalama 3300 MB/s yazmada ise 1800 MB/s gibi çok yüksek sonuçlar almayı başardık.

SONUÇ

Karşımızda gerek ayarlanabilir RGB aydınlatmaya ve temperli cama sahip kasası olsun, gerek son nesil i7 işlemcisi ve RTX 2080 ekran kartı olsun oldukça şık ve yüksek performansa sahip bir mini PC vardı. Yaptığımız testlerde Battlefield 5 oyunu RTX teknolojisi ile çok iyi bir grafiğe sahip olmasına rağmen bu teknolojinin FPS kaybı bir hayli fazla görünüyor. Sistemin eksi yanı ise kullanılan 2.5 inç sabit diskin 5400 RPM dönüş hızına sahip olması.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun Haberleri

Lego Horizon Adventures‘ın Steam’deki çıkışı, beklenenden daha sessiz ve biraz da hayal kırıklığı yaratan bir başlangıçla gerçekleşti. 14 Kasım’da piyasaya sürülen bu oyun, Steam’de...

Sinema Haberleri

Dünyada aktif olarak bir sürü dijital içerik platformu bulunuyor. Bu platformlardan birisi de Apple tarafından Disney Plus ve Netflix‘e rakip olarak kurulan Apple TV+....