Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Razer Blade 14 İncelemesi

Razer markası oyuncu ürünleri üreten popüler ve kaliteli markalardan biri. Aslında aktif olarak oyuncu dizüstü bilgisayarları da üretiyorlar fakat bunları ülkemizde pek göremiyorduk. Bugün incelemesini yapacağımız Razer Blade 14 RTX 4070 oyuncu dizüstü bilgisayarı da ülkemizde sadece 1 adet bulunuyor. Bu cihazın öne çıktığı kısım ise Ryzen 9 7940HS işlemcisinin sunduğu Ryzen AI desteği. Yani bu cihazın işlemcisi yapay zeka uygulamalarına destek sunuyor.

Tabii tek iyi tarafı bu değil, Nvidia GeForce RTX 4070 140W ekran kartıyla birlikte oldukça iyi bir oyun performansı sunabiliyor. Cihaz tasarımsal açıdan da oldukça iddialı görünüyor diyebiliriz. Fakat eleştiri yapacağımız bazı noktaları var bunlara da incelememizin devamında değineceğiz. Gelin Razer Blade 14 2023 incelememize geçelim.

Razer Blade 14 Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı

Razer markası yıllardır tasarım tarafında kendi standartlarını belirlemiş bir marka. Tıpkı ekipmanlarında olduğu gibi oyuncu dizüstü bilgisayarlarında da göze hitap etmeyi başarıyorlar. Razer Blade 14 model oyuncu dizüstü bilgisayarı da bu tanıma uyuyor. Cihaz genel anlamda köşeli bir yapıda ve tasarımı abartıya kaçılmadan sade tutulmuş. 14 inç boyutta olduğu için ve ekran çerçeveleri ipince olduğu için cihaz zaten ufak boyutlara sahip bu da taşınabilirlik açısından büyük avantaj. 

Peki bu şık tasarım kalite tarafında neler sunuyor diyecek olursanız kasa komple metal bir yapıda bu da cihazın premium hissini çok daha üst noktalara taşımış. Kasanın genel hissiyatı oldukça tok ve kaliteli. Elinize aldığınız ilk andan itibaren premium bir cihaz kullandığınızı anlıyorsunuz.

Tabii ufak boyutun bir dezavantajı da var bu da bu cihazda numpad bulunmaması. Yani aslında günümüzde %60 boyutlu klavyelerin tutulduğunu düşünecek olursak büyük bir eksik sayılmaz ama olsa daha iyi olabilirdi. 

Cihazın üst kapağı da metal bir yapıda ve gördüğünüz üzere parlak bir boya tercih edilmiş. Hemen ortasında ise bir Razer logosu bulunuyor. Oldukça sade olan bu kısımdaki Razer logosu aslında biraz garip görünüyor. Bu logoyu yeşil renkle çevrelemek yerine RGB şeritle çevreleselerdi açıkçası çok daha şık durabilirmiş. Razer RGB aydınlatma konusunda lider markalardan biri zaten. Ama sade tasarım arayanlar için ise oldukça iyi.

Cihaza soldan baktığımızda oldukça ince bir yapıda olduğunu görmekteyiz. Bu cihazın en kalın bölümü bile 1.77 CM kalınlığında haliyle ince yapı cihaza bir şıklık katıyor. Giriş çıkış birimlerine baktığımızda ise; en solda DC güç girişi, USB 3.2 yuvası, USB 4.o destekli Type-C yuvası ve 3.5MM kombo jak olduğunu görüyoruz. Bu Type-C yuvası aynı zamanda Power Delivery 3.0 desteği sunuyor, yani yüksek güçte şarj desteği bulunuyor. Cihazda USB 4.0 desteği olması da çok büyük bir avantaj.

Cihazın sağ tarafı biraz daha sade. Kensington kilidi, HDMI 2.1 yuvası, USB 3.2 Type-A yuvası ve hemen yanında ise USB 4.0 Type-C yuvası bulunuyor. Bu cihazda toplamda 2 adet USB 4.0 yuvası olması gerçekten büyük bir avantaj olmuş. Eksi yanı ise bir kart okuyucu bulunmaması. Bir oyuncu dizüstü bilgisayarı için şart diyemeyiz fakat olsa çok daha güzel olurdu açıkçası.

Cihazın klavye yatağı da metal bir yapıda ve siyah renge sahip. Yukarıdaki görselde de fark edebileceğiniz üzere bu cihazın touchpad kısmı anormal derecede büyük. Yani bir oyuncu dizüstü bilgisayarı için abartı olduğunu düşünüyoruz. Klavyeye gelecek olursak Razer bu konunun üzerinde bir hayli çalışmış, özelleştirilmiş bir membran klavye var. Hissiyat olarak bir mekanik klavye kadar olmasa bile oldukça iyi durumda. Ayrıca Per-KEY RGB yani her tuşa farklı renk ataması yapabiliyorsunuz. Razer Synapse ile makro ataması yapmak mümkün. Razer Chroma desteğiyle birlikte de Razer marka diğer ekipmanlarla senkron şekilde çalışıyor. 

Razer Blade 14 Teknik Detaylar

  • İşlemci: AMD Ryzen 9 7940HS Ryzen AI Destekli (Boost 5.20 Ghz, 8 Çekirdek 16 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 4070 8 GB GDDR6, 140W Boost, MUX Switch
  • Ekran: 14 İnç QHD+ (2560 x 1600) 240 Hz, %100 DCI-P3,  IPS Panel, AMD FreeSync
  • Bellek: 2 x 8 GB 5600 MHz DDR5
  • Depolama: 1 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD
  • Kablolu Bağlantı: Type-C Dönüştürücü İle
  • Kablosuz: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
  • Klavye: Per-Key RGB
  • Kamera: 1080P 30 FPS
  • Ses: THX Destekli Stereo Hoparlörler
  • Adaptör: 230W
  • Batarya: 68.1 Whr
  • Boyutlar: 17.99 mm x 228 mm x 310.7 mm
  • Ağırlık: 1.84 KG

Mux Switch Desteği

Razer Blade 14 modelinde tahmin edebileceğiniz üzere MUX Switch özelliğini de es geçmemişler. Dahili ve harici ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayara sahipseniz oyunlarda harici ekran kartını kullansanız bile görüntü çıkışı esnasında bu veriler dahili grafik biriminden de geçiyordu. Bu yüzden performans kayıpları maalesef yaşanabiliyordu, özellikle harici monitör bağladığınız zaman yaşanan stabilite bozuklukları ve performans kaybı gibi olumsuz şeyler olabiliyordu. Zaten biz de bu cihazı harici bir ekranla kullanıyoruz, o yüzden bizim için avantajı büyük.

MUX Switch sayesinde istediğiniz zaman dahili veya harici ekran kartını devre dışı bırakıp görüntünün tek bir kaynaktan iletilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu da bazı senaryolarda performans artışı demek. Ayrıca batarya ömrüne de ufak bir katkısı bulunuyor diyebiliriz.

Vapor Chamber Soğutma

Razer Blade 14 modelinde vapor chamber soğutma sistemi bulunuyor. Cihaz oldukça ince olduğu için aslında soğutucu tasarımı da ona göre ince yapılmak zorunda kalmış. 2 adet büyük fanla desteklenen bu soğutma ilk bakışta yeterli gibi görünse bile AMD Ryzen 9 7940HS gibi bir işlemciyle birlikte pek iç açıcı sonuçlar vermiyor, bunun detaylarını performans testleri kısmında göstereceğiz. Ama güzel yanı fanları çok gürültü yapmıyor.

14″ QHD+ 240Hz Ekran

Cihaz 14 inç boyutunda nispeten ufak bir cihaz aslında. Fakat Razer ekran tarafında elini bol tutmuş diyebiliriz. Bu cihazda 2560 x 1600 PX çözünürlükte bir ekrana yer verilmiş, bu ekran ise 240Hz tazeleme hızına sahip bunlar gerçekten çok iyi. IPS panelin ise 3 MS’den daha düşük bir tepki süresiyle geldiği bilgisi sunulmuş, zaten oyun performansı oldukça iyi. Renk üretimi, bakış açısı konusunda gerçekten iyi. Kağıt üzerinde güzel görünen bu ekran RTX 4070 Laptop ekran kartı için biraz fazla bile kalıyor diyebiliriz çünkü 2K çözünürlükte o FPS değerlerine ulaşmakta güçlük çekiyor. Aslında 2K 165 Hz ya da 1080P 240Hz OLED bir ekran bile kullanılabilirmiş. 

AMD Ryzen AI

Bu cihazı öne çıkartan şeylerden biri ise AMD Ryzen 9 7940HS işlemciyle birlikte gelen Ryzen AI teknolojisi. Bu işlemci yapay zekaya donanımsal olarak destek veriyor. İnternet üzerinden online olarak yaptığınız yapay zeka işlemlerini bu işlemci çevrimdışı olarak ve ücretsiz bir şekilde yapabiliyor. Nvidia tarafının yapay zeka desteğiyle de birlikte düşününce bu cihaz iş tarafında da aslında oldukça iddialı görünüyor diyebiliriz. 

Ses Performansı

Bu cihazda THX destekli stereo hoparlörlere yer verilmiş. Ses performansı genel anlamda tatmin edici diyebiliriz fakat bu fiyat seviyesinde çok daha iyi bir ses performansı görmek isterdik açıkçası. En azından 1 adet woofer ile bu ses desteklenseydi çok daha iyi bir ses performansı olabilirmiş. 

Webcam

Cihazda 1080P çözünürlüğe sahip bir web kamera bulunuyor. Bu kameranın genel performansı tatmin edici düzeyde. Web üzerinden toplantılarda vs işinizi rahatlıkla görecektir.

Razer Blade 14 Performans Testleri

AMD Ryzen 9 7940HS modeli üst seviye işlemcilerden biri. Haliyle performansı gerçekten etkileyici. Toplamda 16 izleğe sahip bu işlemci performans modundayken Cinebench R23 çoklu çekirdekte 17090 puan, tekli çekirdekte ise 1788 gibi bir puana imza atabiliyor gayet iyi değerler bunlar. Tasarruf modunda ise çoklu çekirdek puanı 15000’lere kadar düşüyor fakat cihaz çok daha serin ve sessiz çalışıyor.

Cihazda 1 TB kapasite sunan PCI Express 4.0 bir M.2 SSD bulunuyor. Bu SSD okumada 6600 MB, yazmada ise 4800 MB gibi oldukça iyi değerler verebiliyor. Bu değerler iş için kullanımda bile çoğu kişiye fazla fazla yetecektir.

Cihazın oyun testlerini performans modunda yaptık, yani tam performansını vermesini hedefledik. Razer Blade 14’ün ilk oyun testini Doom Eternal ile yaptık. 1200P çözünürlükte, en yüksek grafiklerdeydik ve DLSS ise kalite modundaydı. 200-300 FPS aralığında çok iyi değerler elde ediyoruz. Fakat asıl sorun ise sıcaklıklardaydı. Çünkü bu cihazın işlemci sıcaklığı 99 dereceye kadar çıkıyor fakat gözle görülebilen bir throttle yapmadığı için FPS drop gibi sorunlara yol açmıyor. Ama 99 derece gerçekten ÇOK YÜKSEK!

The Last of Us oyununda da 1200P çözünürlüğü tercih ettik. Yüksek grafik kalitesi, DLSS ise kalite modundayken 110-120 FPS civarlarında aslında gayet iyi değerler görüyoruz, çünkü bu oyun optimizasyon tarafında pek iyi sayılmaz. Bu oyunda ise CPU sıcaklığı Doom Eternal oyununda olduğu kadar agresif değildi biraz daha kabul edilebilir durumdaydı. 

DLSS 3’ün faydalarını da görmek adına Spiderman Remastered testi yapmazsak olmazdı. 1600P çözünürlükte, en yüksek grafikte ve DLSS 3 dengeli modda 90-100 FPS civarlarında değerler görüyoruz bu gayet güzel. Bu oyunda da işlemci sıcaklığı 95 derecelere kadar yükseldi fakat ekran kartı ise 75 derecelerdeydi.

Valorant oyununda 1200P çözünürlüğü tercih ettik. En yüksek grafiklerde ortalamada 300 FPS değerini rahatlıkla yakalıyoruz. Bu da 240Hz tazeleme hızına sahip olan paneli tam anlamda kullanabilmek anlamına geliyor.

Etkileyici Batarya Ömrü

Razer Blade 14 modeli bir oyuncu dizüstü bilgisayarından beklenenin çook daha üzerinde bir batarya ömrü sunuyor. Güç tasarruf modu, yarım ekran parlaklığıyla internette 11 saat civarlarında bir batarya süresi verdi bu mükemmel bir değer. 8 saate yakın da film süresi verebiliyor. Tabii bu değerler sizin kullanım senaryonuza göre ciddi farklılıklar gösterecektir. 

Sonuç

Razer Blade 14 oyuncu dizüstü bilgisayarı incelemesinin sonuna geldik. Bu cihaz AMD Ryzen 9 7940HS işlemcisi, Nvidia GeForce RTX 4070 140W ekran kartıyla birlikte oldukça yüksek performanslı modellerden biri. Bu cihazı öne çıkaran konu ise Ryzen 9 7940HS işlemcinin sunduğu yapay zeka desteği. Buna ek olarak sunduğu çok iyi batarya ömrü ve şık tasarımıyla da öne çıkıyor diyebiliriz. Fakat bu cihazın en kötü yanı ise soğutma performansı olmuş, 99 dereceye yükselen sıcaklıklar kabul edilebilir değil. Cihazı ince ve hafif tutabilmek adına soğutmadan feragat edilmiş gibi görünüyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games Store’un her yıl gelenekselleşen Yılbaşı Tatili Etkinliği bu yıl da oyuncuları sevindirmeye devam ediyor. Bildiğiniz üzere bu özel etkinlik kapsamında Epic Games,...

Oyun Haberleri

Bilimkurgu oyun severlerin bir süredir heyecanla beklediği Exodus sonunda daha derin bir bakış sundu. The Traveler’s Creed adı verilen yepyeni bir oynanış fragmanı ile...

Oyun İndirimleri

Epic Games Store’un her yıl heyecanla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği bu sene de hız kesmeden devam ediyor! Bugünün sürpriz hediyesi ise açık dünya sandbox...

Oyun İndirimleri

Geçtiğimiz günlerde artık Epic Games’in Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında her gün bir ücretsiz oyun vereceğini duyurmuştuk. Etkinlik kapsamında bu günün yıldızı bağımlılık yaratan oynanışı...