Plüton‘un Güneş Sistemi gezegenlerine dahil olup sonra çıkarılması magazin konusu haline geldi ama bu süreç içinde bilimsel bir takım olaylar yatmakta şimdi bu süreçlere bakalım.
Plüton 1930 yılında keşfedildi ve 1930‘dan 2006‘ya kadarda Güneş Sistemimizin 9. gezegeni olarak kabul edildi taki işin içine Eris isimli bir gezegen girene kadar. 2005 yılında Eris isimli bir başka gezen daha keşfedildi, Bu gezegen Plüton’dan daha büyük ve Güneş’e yakınlık olarak daha yakın bir gezegendi hatta Eris’in Güneşe yakınlığı Dünya ile hemen hemen aynıydı ve bu Eris gezegenin keşfinden sonra Bilim insanları Güneş sistemindeki 10. Gezegen diye adlandırmadı çünki bunun sonu yoktu zamanla keşfede keşfede birçok gezegen olabileceğini anladılar !Dikkat burası öenmli zaten milyonlarca gezegen olduğu bilinmekte biz Güneş Sistemindeki Gezegenlerden Bahsediyoruz! bundan sonraki süreçte ise Plüton ve Eris için Cüce Gezegenler klasmanı oluşturuldu.
Hemen yukarıdada görebilieceğiniz gibi Güneş sistemine ip gibi dizilmiş 8 gezegenin dışında kalan dağınık halde kendi alanlarında bulunan Eris ve Plüton konum itibariylede bu 8 gezegene aykırı düşüyor. Hatta bu 8 gezegenin açışal yörünge dereceleri 0.02 gibiyken Plüton’un açısal yörüngesi 18 derece buda şu demek oluyor Plüton neredeyse Neptün’a çarpacak durumda dır. Ve bilim insanları en sonunda şu kanıya vardılar evet biz keşfede keşfede Güneş sistemi dahilinde Binlerce daha gezegen bulabiliriz ve öyleyse bu 8 gezegenin kalıcılığını koruyabilmek için Cüce Gezegen ve Gezegenleri birbirinden ayırmalıyız, Ve bu durumda ise Cüce gezegenlerin en büyüğü olan Eris ve 2. en büyüğü olan Plüton için şu tanım yapıldı Bunlar Cüce Gezegendir, Normal gezegen olması için Kendi çevresini temizleyebilen gezegen olmalıdır lakin Plüton ve Eris çevresini temizleyebilen gezegen türü olmadıklarından Cüce Gezegenlerdir.