Onda GTX 1050 İncelemesi
Yurt dışından ofisimize kısa süre önce gelen ekran kartını sizler için detaylıca inceleyeceğiz. Yurt dışından aldığımız ekran kartımızın tasarımının bir hayli farklı ve kötü olduğunu söyleyerek başlayabiliriz.
Sizi biraz şaşırtıp biraz çirkinmiş dedirtecek olan ürünümüzün üreticini de ilk defa duyacağınızı tahmin ediyoruz. Sizlerle birlikte inceleyecek olduğumuz ekran kartımızın üreticisi Onda, dediğimiz gibi ilk defa duymuş olma olasılığınız bir hayli yüksek. Bangood’dan sipariş verdiğimiz Onda GTX 1050 Aegis‘a sizlerle birlikte yakından bakalım.
Teknik Özellikler – Tasarım
- GPU: GTX 1050
- Temel Saat Frekansı: 1404MHz
- Boost Saat Frekansı: 1518MHz
- Bellek Frekansı: 7008MHz
- Bellek (RAM): 2GB GDDR5 + 128bit
- TDP:75W
- PCI Express x16 3.0
- 1X Display Port + 1X HDMI + 1X DVI-D (Dual Link)
Yukarıdaki teknik özelliklere baktığımızda referans GTX 1050 GPU‘su ile geldiğini görüyoruz. Yani Onda, GPU üzerinde herhangi bir oynama, overclock işlemi gerçekleştirmemiş. Performans olarak referans GTX 1050‘yi baz alabilirsiniz. Teknik özellik kısmında pek fazla değinilecek bir şey yok o yüzden tasarımından bahsedip oyun testine geçelim.
Tasarım konusunda karta dışarıdan baktığımızda 2 adet fanı bulunuyor lakin alışkın olmadığımız bir tasarım ile geldiği için olsa gerek ki bir gülme tutuyor insanı. Fanların boyutu 6cm ve 8cm olmak üzere yapılmış. Alt kısıma GeForce yazısını ekleyerek tasarım konusunda bir şeyler yapmaya çalışmış lakin pek becerdiklerini söylemek mümkün değil.
Karta yandan baktığımızda fanların düz değil eğimli olarak yerleştirildiğini görüyoruz. Bunun asıl sebebi havayı karttan doğrudan uzaklaştırmak. Zaten Onda kartın sağ tarafında eğimli bir çıkıntı vermiş. Gerçekten de buradan hava iyi bir şekilde tahliye ediliyor.
Kartın üzerinde bulunan kaplama fanlar da dahil olmak üzere tamamen plastik. Kullanılan plastik üzerinde çok çalışılmamış yani sertleştirilmiş bir plastik demek pek mümkün değil. Bu arada arka koruyucu yapının da plastik olduğunu belirtelim. Kartın üzerinde her hangi bir RGB led bulunmuyor, olmasını beklemek biraz hata olurdu.
Kartın arkasında 3 farklı görüntü yuvası bulunuyor. 1X Display Port + 1X HDMI + 1X DVI-D (Dual Link). 2 slot kaplayan kartın 1-1.5 slotu hava tahliyesi için ayrılmış.
Oyun Performansı
Referans tasarım ile aynı FPS sonuçlarını sunduğu için çok fazla oyunda, detaylı olarak test yapmadık lakin sizlerin en çok oynadığı iki oyun olmak üzere toplamda üç oyunun testini yaptık. GTA V, Cs:Go ve Project Cars 2 test yaptığımız oyunlar.
Onda GTX 1050, Cs:Go da Ultra grafik ayarlarında maksimum 200FPS, minimum 100FPS ve ortalama 145FPS aldı. Bu değerleri alırken ekran kartımız 56°C sıcaklık değerini kolay kolay geçmedi.
GTA V testine bakacak olursak, grafik ayarları Ultrada (Advenced Grafik kapalı) maksimum 110FPS, minimum 60FPS ortalama ise 85FPS aldı. Bu sırada ekran kartı sıcaklığımız 58°C oldu.
Son oyun testimiz ise Project Cars 2. Ultra ayarlarda maksimum 63FPS, minimum 30FPS ve ortalama ise 45FPS aldı. Ekran kartımız 57°C sıcaklıkta seyretti.
Sonuç
Son bir değerlendirme yapılması gerekirse, kartın referans GTX 1050‘ye göre performans konusunda ne bir eksiği ne bir fazlası var. Lakin soğutma konusunda iddialı olan firma bizi bir hayli şaşırttı. Uzun süre oyun oynamamıza rağmen ekran kartı sıcaklığı 60°C‘yi gördü demek pek mümkün değil. Bu konuda firma güzel iş çıkarmış fakat tasarım konusunda hiç ama hiç iyi değiller. Onda GTX 1050′nin fiyatına gelecek olursak 145$’lık bir fiyata sahip. Bangood’dan sipariş verebilirsiniz.
Mustafa Filiz
Eki 24, 2017 at 18:21
tasarim olarak cidden berbat ama sogutma guzel olmus.