MSI RTX 2080 GAMING X TRIO EKRAN KARTI İNCELEMESİ
Bugünkü incelememizde lider donanım üreticilerinden biri olan MSI’ın RTX 2080 Gaming X Trio ekran kartını inceliyoruz. Fakat elimizdeki model gerçekten en üst seviyelere oynayan ve bir hayli pahalı bir model.
Bilindiği üzere Nvidia kısa bir süre önce ışın izleme özelliğine sahip yeni ekran kartlarını piyasaya sürdü, bundan kısa bir süre sonra ise özel tasarıma sahip kartlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bunun en iddialı örneklerinden biri olan Gaming X Trio modeli bakalım bize neler sunuyor.
TASARIM
Ekran kartına ilk baktığımızda oldukça heybetli görüntüsü dikkat çekiyor. 3 fanlı yapıda olan ekran kartında fanların iki tanesinin büyük, bir fanın ise diğerlerine göre biraz daha küçük kaldığını görüyoruz. Bu fanların devreye girme sıcaklıkları birbirlerinden biraz farklı, 56 dereceyi geçtiğinde 2 büyük fan çalışırken eğer 60 derecenin üstüne çıkarsanız solda kalan küçük fan devreye giriyor.
Bu fanların ise MSI’ın özel TorX 3.0 fanları olduğunu belirtmeden geçmeyelim. TorX fanlar çift bilyalı yapısı sayesinde hem uzun ömürlü oluyor hem de daha sessiz çalışmayı başarıyor. Fan yaprakları da aynı şekilde özel tasarımları sayesinde hava akışını daha verimli hale getiriyor.
Metalik renklere sahip ekran kartımızın bazı kısımlarında karbon fibere benzeyen bir doku tercil edilmiş ve bu tasarıma iyi yönde katkı sağlamış. Kartın genel tasarım dilinin önceki nesil Gaming X Trio modeline benzediğini söylemek mümkün fakat aralarındaki en belirgin fark geliştirilen RGB aydınlatma. Eski nesilde fanların çevrelerine konumlandırılan aydınlatma bu sefer kartta gördüğünüz beyaz kısımlara yerleştirilmiş.
Yukarıda bahsettiğimiz RGB aydınlatmaları bu görselde çok daha rahat görebilirsiniz. Oldukça eşit şekilde dağılan RGB aydınlatmalar eğer pencereli bir kasanız varsa gerçekten çok şık duruyor. Bu aydınlatmaların MSI’ın Mystic Light yazılımıyla desteklendiğini söylemeden geçmeyelim, yani diğer uyumlu donanımlarınızla bu ekran kartının aydınlatmasını eş zamanlı olarak çalıştırıp çeşitli modlarla birlikte uyumlu bir aydınlatmaya sahip olabilirsiniz.
Oldukça üst seviye bir ekran kartından bahsettiğimiz için arka plaka olmadan olmaz tabii ki. MSI ise bu arka plaka tasarımlarını en iyi yapan firmalardan biri kesinlikle, metalik gri renklerin hakim olduğu arka plakada koyu gri renklerde MSI’ın ejderhalı logosu bulunuyor. Bu arka plakalar kartın bütünlüğünü koruyor ek olarak soğutma performansını da olumlu yönde etkilediği için önemli bir rol oynuyor.
Ekran kartı RTX 2080 gibi oldukça güçlü bir kart olduğu için soğutması da o yönde oldukça dev tutulmuş. Kartın alt tarafından baktığımızda bizleri ortalama 3-4 CM civarı kalınlıkta alüminyum ısı dağıtıcı plaka karşılıyor. 260W gibi oldukça yüksek bir TDP değeri için bu soğutma zaten şart gibi bir şey.
Kartın soğutmasının detaylarına indiğimizde bizleri nikel kaplı bakır ısı boruları karşılıyor. GPU’ya temas eden kısım da bakır olduğu için ısı iletimindeki kayıp en aza iniyor. Bu bakır tabandan alınan sıcaklık 7 adet bakır ısı borusu tarafından alüminyum yapraklara iletiliyor ve fanların yardımıyla ekran kartının soğutması gerçekleşiyor. MSI, Ekran kartı oldukça güçlü olduğu için ek olarak güç bileşenlerini de soğutmayı ihmal etmemiş.
TEKNİK DETAYLAR
GPU: TU104
Mimari: Turing
CUDA Çekirdekleri: 2944
Baz Çekirdek Frekansı: 1515 MHz
Boost Çekirdek Frekansı: 1860 MHz
Bellek Frekansı: 14 GBps GDDR6
Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
RTX-OPS: 60T
Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0B, 1 x USB Type-C
Çoklu Ekran Kartı Desteği: Nvidia NVLink
Transistör Sayısı: 13.6 Milyar
Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
Güç Konnektörleri: 2 x 8-Pin
TDP: 260W
Ekran kartının güç beslemesi de oldukça yüksek kaliteli bileşenlerden oluşuyor. Full katı kapasitör ve özel bobinlere sahip olan ekran kartında 10+2 fazlı özel VRM’e sahip güç beslemesi kullanılmış, bu sayede yüksek frekans değerlerinde çok daha stabil bir performans elde etmeniz mümkün kılınmış. Buradaki dikkat çekici kısımlardan biri ise kullanılan bobinlerin üzerindeki MSI ejderhası, böyle ufak detaylar kartı özel kılabiliyor.
PERFORMANS TESTLERİ
Ekran kartının performans testlerine ilk olarak Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege (R6) ile başlıyoruz. Ekran kartı oldukça güçlü bir kart olduğu için bütün oyun testlerini 4K çözünürlükte yaptık tabii ki. Ultra ayarlarda ortalama olarak 110-120 FPS gibi oldukça yüksek değerlere imza atan ekran kartımız ise başarılı soğutması sayesinde serinliğini korumayı başardı.
Diğer bir oyun testimiz ise Shadow of the Tomb Raider oluyor. Yine 4K çözünürlükte ve ultra ayarlarda ortalamada 40-50 FPS civarlarında oldukça akıcı değerler almayı başardık. Fakat bu ekran kartının 4K Ultra 60 FPS kartı olmadığını anlamak mümkün, bu yüzden oyunlarda 1-2 ayar kısmanız gerekebiliyor.
Gelelim yılların eskitemediği oyunlardan biri olan Crysis 3‘e. Bilindiği üzere oyun çıktığı dönemde birçok bilgisayar için oldukça ağır bir oyundu fakat bu günümüzde de değişmemiş gibi görünüyor, 4K Ultra+FXAA açıkken yaptığımız testlerde ortalama olarak 40-50 FPS veren ekran kartı, 8x MSAA açtığımızda ise 20-30 FPS gibi oldukça sınırlarda kalabiliyor.
SONUÇ
MSI ortaya gerçekten başarılı bir ekran kartı koymayı başarmış. 3 adet sessiz TorX fanları, 7 adet nikel kaplı bakır ısı borusu ile soğutma konusunda oldukça serin çalıştığını söyleyebiliriz. Tasarım konusunda ise yeni RGB aydınlatma düzeninin çok daha hoş durduğunu söylemek mümkün. Tabii RTX serisi ekran kartlarının asıl performanslarını Ray Tracing destekli oyunlar yaygınlaşmaya başladıkça göreceğiz.