Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI Raider GE77 HX İncelemesi

Oyuncu dizüstü bilgisayarları dendiği zaman akla yüksek sıcaklıklar gelebiliyor. Çünkü yıllardır orta-üst seviye cihazlarda bile özellikle işlemci sıcaklığı tarafında 90 dereceleri rahatlıkla aşan cihazlar gördük. Üstelik bu sıcaklıklar oyun oynarken, yani tam yük altında değilken oluyordu. Bugün incelemesini yaptığımız MSI Raider GE77 HX model oyuncu dizüstü bilgisayarında ise bu durum tersine çevrilmiş!

Intel Core i9-12900HX model tepe seviye mobil işlemcisi, Nvidia GeForce RTX 3080 Ti model tepe seviye mobil ekran kartıyla birlikte aslında üst seviye masaüstü bilgisayar performansını sunabilen bir dizüstü bilgisayar karşımızda. Gelin MSI Raider GE77 HX model oyuncu dizüstü bilgisayarına yakından bakalım!

MSI Raider GE77HX Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı

MSI Raider GE77 HX oyuncu dizüstü bilgisayarı 17.3 inç ekran boyutuna sahip. Fakat görebileceğiniz üzere oldukça ince çerçevelere sahip olduğu için eski tip 17.3 inç cihazlardan çok daha ufak bir yapıda. Bu cihaz tahmin edebileceğiniz gibi hafif bir model değil, 2.9 KG ağırlığa sahip. İçerisindeki donanımlar ve soğutmayı düşünecek olursak bu pek şaşırtıcı değil. Kalınlık tarafında da 2.5 CM civarlarında bir kalınlığı var. Bir ultrabook taşınabilirliğine sahip değil fakat performans tarafında çok üstün. Cihazın genel tasarımı da oldukça şık, tepe seviye bir model olduğunu ilk bakışta hissettiriyor.

Cihazın üst kapağında metalik renkler tercih edilmiş, zaten üst kapak metal malzemeye sahip. Orta üst tarafta parlak bir MSI ejderhası bulunuyor, sağ tarafta ise MSI yazısını görmekteyiz. Menteşe taraflarında ise hafif kalınlaşan bir yapı görüyoruz, buralar menteşe sistemini sağlamlaştırmak adına kalınlaştırılmış olabilir. Fakat tasarımla bütünleştiği için gayet şık bir görüntü katmış.

Cihazın arka tarafı boş değil. Burada sağda ve solda oldukça büyük havalandırma açıklıkları olduğunu görüyoruz. Orta tarafta ise sırasıyla; Type-C Thunderbolt 4, 2.5G Ethernet yuvası, 4K 120 Hz destekli HDMI yuvası, ve DC güç girişi bulunuyor. Bazı girişlerin cihazın arka tarafına konumlandırmak kablo karmaşasını azaltmak adına aslında güzel bir hamle denebilir.

Cihazın sağ tarafına baktığımızda da yine oldukça büyük havalandırma boşlukları olduğunu görmekteyiz. Böyle tepe seviye donanımlarda büyük hava açıklıklarının önemi iyice artıyor açıkçası. En solda hoparlör için ufak delikler, USB 3.2 Gen 1 yuvası, USB 3.0 destekli SD kart okuyucu ve yine USB 3.2 Gen 1 yuvası görmekteyiz.

Cihazın sol tarafına geldiğimizde ise en solda Kensinton kilidi, havalandırma boşlukları, USB 3.2 Gen 2 yuvası, DisplayPort destekli USB 3.2 Gen 2 Type-C portu, 3.5MM kombo kulaklık jakı, en sağda ise hoparlör için ufak delikler olduğunu görmekteyiz. Cihaz giriş-çıkış birimleri olarak gayet tatmin edici durumda diyebiliriz.

Cihazın klavye yatağı metal malzemeden imal edilmiş ve kalite hissiyatı gerçekten üst seviyeye yakışır şekilde. Görselde de görebileceğiniz üzere cihazın ön yüzünde bir ARGB şerit bulunuyor. Bu ARGB şerit özellikle karanlık ortamlarda masaya çok hoş bir yansıma yapıyor. Bu şerit ise tahmin edebileceğiniz gibi MSI Mystic Light destekli. 

Cihazın touchpad bölgesi biraz ufak kalmış diyebiliriz, oyuncu dizüstü bilgisayarlarında çok aranan bir şey değil fakat görevini başarıyla yerine getiriyor. Cihazın klavyesi ise yine SteelSeries imzalı, gerek yazma hissiyatı olsun gerek performansı olsun bir laptop klavyesi için oldukça iyi işlere imza atıyor. Ayrıca Per-Key RGB özelliğiyle birlikte her tuşun rengini özel olarak ayarlayabiliyorsunuz.

MSI Raider GE77 HX Teknik Detaylar

  • İşlemci: Intel Core i9-12900HX (Boost 5.0 Ghz, 16 Çekirdek 24 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 3080 Ti 16 GB GDDR6, 175W + Boost
  • Ekran: 17.3 İnç UHD (3840×2160) 120 Hz, %100 DCI-P3, IPS Level Panel
  • Bellek: 32 + 32 GB 4800 MHz DDR5
  • Depolama: 2 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD (Samsung)
  • Kablolu Bağlantı: Killer 2.5G
  • Kablosuz: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
  • Klavye: SteelSeries, Per-Key RGB
  • Kamera: 1080P 30 FPS
  • Ses: 2* 1W Hoparlör, 2* 2W Woofer
  • Adaptör: 330W
  • Batarya: 99 Whr
  • Boyutlar: 397 x 284 x 25.9 mm
  • Ağırlık: 2.9 KG

Bu cihazın boost özellikleri de oldukça üst seviyelerde. Bu cihazla Cinebench testi yaptığımızda mobil bir işlemci olan Core i9-12900HX modelinin 180W değerine varan güçlere ulaştığını görmekteyiz. Bir mobil işlemci için çok yüksek bir değer bu. Haliyle render senaryolarında bu işlemci turbo fansız 95 derecelere kadar rahatlıkla ulaşabiliyor.

Soğutma Sistemi

MSI Raider GE77 HX oyuncu dizüstü bilgisayarının soğutmasını övdük, peki bu cihazın soğutması neden başarılı? Cihazın içini açıp baktığımızda bizleri devasa bir soğutucu kurulumu karşılıyor. Toplamda 7 adet irili ufaklı bakır ısı boruları bulunuyor ve 2 adet büyük fanlarla soğutma sağlanıyor. Bu cihazdaki diğer bir özelleştirme ise MSI’ın “Phase Change Thermal Pad” adını verdiği özel termal padi. Bu termal padin ısı iletkenliğini artırdığını ve ömrünün daha uzun olduğunu iddia ediyorlar.

Bellekler

Cihazda 32 + 32 GB toplamda 64 GB DDR5 belleklere yer verilmiş. 4800 MHz frekansa sahip olan bu belleklerin gecikme süresi ise CL40 olarak belirlenmiş. Bu fiyat seviyesinde çift kanal ve 64 GB bellek kullanılması şart diyebilirdik, burada bir eksiklik olmaması güzel.

Depolama

Cihazda Samsung markalı bir M.2 SSD kullanılmış. PCI Express 4.0 standartında olan bu SSD saniyede 6700 MB seviyelerine varan okuma, 4930 MB seviyelerine varan yazma hızları sunabilen gerçekten üst seviye modellerden biri. Bu laptopun seviyesine yakışır seviyede bir model tercih edilmiş.

Ses

Bu cihaz tepe seviye modellerden biri, haliyle ses tarafında da yüksek bir beklentiye giriliyor. Fakat bu cihazda maalesef o beklentiniz karşılanmayabilir. Bu fiyat seviyesindeki bir cihaz için ses performansı fena değil diyebileceğimiz bir konumda olmuş. Çok daha iyi bir ses performansı isterdik açıkçası.

Ekran

Cihazda 4K çözünürlüğe ve 120 Hz tazeleme hızına sahip bir IPS level panel bulunuyor. Bu cihazın fiyatının çok yüksek olduğunu düşünecek olursak yerinde bir tercih olmuş. Ekranın kalitesi ise tahmin edebileceğiniz üzere gerçekten çok iyi. 4K çözünürlük 17.3 inç bir cihazda çok net bir görüntü sunuyor. 120 Hz panel ise akıcılık olarak oldukça iyi işlere imza atıyor. Hem grafik tasarım gibi işlere uyacak hem de oyunculuğa gidecek iyi bir panel tercih edilmiş.

MSI Raider GE77 HX Performans Testleri

MSI Raider GE77 HX oyuncu dizüstü bilgisayarının ilk performans testini Cinebench R23 ile yapıyoruz. Burada çoklu çekirdekte 20893 gibi çok yüksek bir skorla karşılaşıyoruz, gerçekten çok iyi bir sonuç. Tekli çekirdek tarafındaki 1914 skor da gayet yüksek bir değer.

3DMark Time Spy Extreme testinde CPU Score olarak 7297 gibi yine oldukça iyi bir skor görmekteyiz.

3DMark Fire Strike testinde ise 8639 gibi yine çok yüksek bir skor görüyoruz. Core i9-12900HX ve GeForce RTX 3080 Ti ikilisi burada mükemmel bir performansa imza atıyor!

MSI Raider GE77 HX’in ilk oyun testini Call of Duty Cold War ile yapıyoruz. 4K çözünürlük, en yüksek grafik kalitesi, ışın izleme orta DLSS ise kalite modundaydı. Görebildiğiniz üzere 90 FPS civarlarında değerler alıyoruz. Ekran kartı sıcaklığı 72 derece düzeylerindeyken işlemci ise 70 derecelerde çalışıyor. 90 dereceleri gören cihazlardan sonra bu değerler çok iyi! Hatta turbo fan modunda bu sıcaklıklar daha da düşüyor fakat fan sesi çok yüksek olduğu için uzun süreli kullanımlarda rahatsız edecektir.

God of War testinde de yine bu ekrana yakışır şekilde 4K çözünürlükteydik. Yüksek grafikler, DLSS ise dengeli modda 80-90 FPS civarlarında değerler alıyoruz. Aslında işlemci sıcaklığını düşük tutan noktalardan biri de çözünürlük, çünkü işlemciye binen yük 1080P ekranlı modellere göre çok daha düşük olduğu için işlemci biraz daha serin çalışabiliyor. Uzun süre turbo fan modundayken ise işlemci sıcaklığı 50 derecelere kadar düşebiliyor.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege testinde yine 4K çözünürlükteydik. Ayarlar en yüksek, DLSS ise kalite modundayken 140 FPS gibi çok iyi değerlere ulaşıyoruz. Hatta çözünürlüğü 1080P yaptığımızda 300 FPS’leri aşan değerler bile almayı başarıyoruz.

MSI Raider GE77 HX oyuncu dizüstü bilgisayarının son oyun testini Doom Eternal ile yapıyoruz. Yine 4K çözünürlük, yüksek ayarlar DLSS ise kalite modundaydı. Sahneden sahneye değişecek şekilde 120-130 FPS civarlarında yine çok yüksek değerler almayı başarıyoruz.

MSI Raider GE77 HX Genel Değerlendirme

Tasarım
Ekran
Klavye
Giriş-Çıkış Birimleri
İşlemci
Ekran Kartı
Soğutma
Batarya
Ses

Özet

MSI Raider GE77 HX incelemesinin sonuna geldik. Bu cihaz tepe seviyeye hitap edecek şekilde tasarlanmış. Özellikle soğutma tarafındaki başarısı gerçekten çok önemli olmuş diyebiliriz. Cihazın tepe seviye Core i9-12900HX işlemcisi ve Nvidia GeForce RTX 3080 Ti ekran kartıyla birlikte 4K çözünürlükte yüksek bir performans veriyor. Batarya performansı bu donanım için yeterli, ses tarafında ise beklentilerin aşağısında kalmış.

4.4

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

NVIDIA App, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarında NVIDIA GPU bulunan kullanıcılar için vazgeçilmez bir yardımcı oluyor. İster oyun tutkunu, ister içerik üreticisi olun, NVIDIA App...

Sinema Haberleri

Sinema ve TV yapımları sayesinde karşımıza çıkan Marvel Sinematik Evreni gün geçtikçe genişlemeye, yeni yapımlarla karşımıza çıkmaya ve yeni karakterleri tanıtmaya devam ediyor. Yeni...

Oyun Haberleri

Geliştirici IllFonic, çok oyunculu üçüncü şahıs nişancı oyunu Arcadegeddon’un 2025 yılının başlarında ücretsiz oynanabilir bir yapıya kavuşacağını duyurdu. Bu yenilikle birlikte, oyunun dünyası daha...

Oyun Haberleri

Embark Studios’un merakla beklenen yeni shooter oyunu Arc Raiders için nihayet ilk oynanış fragmanı yayınlandı. Bu fragman, Ekim 2024’te gerçekleştirilen erken teknoloji testi sırasında...