Yapay zekanın önemi her geçen gün artıyor. Aslında çok yeni bir şey sayılmaz fakat son zamanlarda büyük firmaların yaptığı atılımlarla birlikte çok daha fazla gündemdeler. Yapay zeka sayesinde yapabileceğiniz şeylerin sayısı her geçen gün artıyor. MSI tarafı da buna odaklanan yeni bir iş dizüstü bilgisayarı çıkartmayı ihmal etmemiş.
MSI Prestige 16 AI Studio incelemesinde bu cihazın önemli detaylarına hep birlikte bakıyor olacağız. Yeni nesil Intel Core Ultra 7 155H işlemcisi ve nadir görülen RTX 4060 Mobile 55W ekran kartıyla aslında donanım gücü olarak hiç fena değil. Şık ve hafif bir cihaz olabilir fakat değinmemiz gereken önemli dezavantajları da yok değil.
İçindekiler
MSI Prestige 16 AI Studio Laptop
MSI Prestige 16 AI Studio modeli gerçekten çok şık bir tasarıma sahip. İş odaklı bir cihaz olduğu için ince ve hafif bir yapıda olmasına büyük özen gösterilmiş. Çünkü bu tarz cihazlarda taşınabilirlik büyük bir önem taşıyor. Toplantılarda, sunumlarda böyle ufak cihazlar çok daha tercih edilesi. İnce yapı şık görünüyor olabilir fakat tabii ki dezavantajları da var. Örneğin soğutma tarafında ve bazı bileşenlerin seçiminde büyük kısıtlamalara yol açabiliyor.
Bu kasanın ince olması kalitesiz bir hissiyat verebilir gibi düşünebilirsiniz fakat durum hiç öyle değil. Cihazın kasasının büyük bir çoğunluğu magnezyum ve alüminyum alaşım malzemeye sahip haliyle kalite hissiyatı gerçekten çok iyi. Ayrıca bunu sadece 1.60 KG gibi hafif denebilecek bir ağırlıkla sunabilmeleri gerçekten güzel.
Bu cihaz bir oyuncu dizüstü bilgisayarı değil haliyle tasarımda sadelik tercih edilmiş. Magnezyum alaşım bu üst kapak gerek renk tercihi olsun gerek tasarımı olsun bir hayli sade. Sadece MSI logosuna yer verilmiş.
Cihazın klavye yatağı da magnezyum alaşımlı bir malzemeye sahip. Oldukça pürüzsüz bir yapıda ve işçilik tarafında başarılı. Genel anlamda koyu gri renkler bu cihazda hakim diyebiliriz. Görebileceğiniz üzere cihazın touchpad bölümü ciddi anlamda büyük, böyle iş için tasarlanan cihazlarda bunları görmeye alışkınız aslında. Touchpad ise tahmin edebileceğiniz gibi oldukça tepkisel ve hatasız bir çalışma sunuyor.
Cihazın klavyesine bakacak olursak çok özel diyemeyiz. Beyaz bir arka aydınlatmaya sahip bu da karanlık ortamlarda avantaj sağlıyor. Yazım hissi fena değil, çoğu kişinin işini fazlasıyla görecektir. Zaten bir üst seviye oyuncu dizüstü bilgisayarı klavyesi beklemek hata olurdu.
Cihazın sağ tarafına baktığımızda sırasıyla en sağdan; Gigabit Ethernet yuvasını, SD kart okuyucuyu, 3.5 MM kombo jak yuvasını ve bildirim LED’lerini görüyoruz. Aslında ethernet yuvasını 2.5G görmek isterdik çok daha iyi bir tercih olurdu. Cihazın bu tarafı genel anlamda sade olmuş.
Cihazın asıl dolu tarafı ise aslında arka tarafı olmuş diyebiliriz. Burada sağda ve solda havalandırma ızgaralarını görüyoruz. Orta tarafta ise; HDMI 2.1, USB 3.2 Gen2, Biri ThunderBolt 4 destekli olmak üzere toplamda 2 adet USB 3.2 Gen2 Type-C yuvaları bulunuyor. Zaten fark edebileceğiniz cihazda haricen bir şarj yuvası yok. Type-C yuvası PD destekli olduğu için Type-C üzerinden şarj edebiliyorsunuz bu da güzel bir avantaj. Ayrıca DisplayPort desteği de bu Type-C yuvalarıyla birlikte sunulmakta.
Odak Noktası: İş ve Yapay Zeka
MSI’ın Prestige serisi cihazları zaten genel anlamda iş odaklı cihazlar. Haliyle uçuk tasarımlar ve donanımlar görmüyoruz. Bu cihazda da bu tabii ki devam ediyor fakat buna ek olarak model kodundan da anlayabileceğiniz üzere yapay zekanın üzerine düşülmüş durumda.
Örneğin bu cihaz kendi performansını ayarlarken bile yapay zekadan destek alıyor. Senaryoya göre cihazın performansını otomatik olarak ayarlayarak güç, tasarruf arasındaki dengeyi yakalamayı hedefliyor. Bunu ise Core Ultra 7 155H model işlemcinin içerisindeki harici özel makine öğrenme çekirdekleri sayesinde hızlıca yapmakta.
Dahili yapay zeka hızlandırıcıları sayesinde metni görsele çevirme gibi işlerinizi bu cihaz sayesinde yapabiliyorsunuz. Bildiğiniz üzere bunu online olarak bazı sitelerle yapabiliyorsunuz fakat bu cihazla birlikte dışa bağımlı kalmadan cihazın kendi donanımıyla yapmak çok daha avantajlı. Tabii bu sadece bir kullanım örneği, günümüzde yapay zekanın kullanım senaryoları çok fazla.
Cihazların makine öğrenme performansını ölçen Geekbench ML testinde bu cihaz CPU tarafında 3020, ekran kartı tarafında ise 10396 gibi bir skora imza atıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere Nvidia’nın yapay zeka performansı bir hayli iddialı.
MSI Prestige 16 AI Studio B1VFG Teknik Detaylar
- İşlemci: Intel Core Ultra 7 155H (Boost 4.80 Ghz, 16 Çekirdek 22 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 4060 8 GB GDDR6, 55W Boost,
- Ekran: 16 İnç QHD+ (2560 x 1600) 60 Hz, IPS Level Panel, %99.9 sRGB, Parlak Kaplama
- Bellek: 32 GB 6400MHz LPDDR5 (Lehimli)
- Depolama: 2 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD (Samsung)
- Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
- Kablosuz: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
- Klavye: Beyaz Arka Aydınlatma
- Kamera: 1080P 30 FPS, HDR
- Ses: 2 x 2W Hoparlör
- Adaptör: 140W
- Batarya: 99 Whr
- Boyutlar: 358.4 x 254.4 x 16.85-18.95 mm
- Ağırlık: 1.60 KG
16 İnç QHD+ Ekran
Bu cihazın iş odaklı olduğundan bahsetmiştik. Bizdeki versiyonunun ekranı da buna uygun şekilde tercih edilmiş. QHD+ çözünürlüğe sahip bu IPS ekran yaptığımız testlerde %99.9 sRGB renk gamutuna ve %99.0 DCI P3 renk gamutuna sahip. Bu değerler MSI’ın kağıt üzerinde verdiği değerlerle uyuşuyor. Yani profesyonel kullanım için uyumlu bir ekran söz konusu.
Fakat bu ekran maalesef 60Hz panele sahip yani akıcılık konusunda sizi bir hayli üzecektir, bunun üzerine ise ortalamada 49 MS civarlarındaki GTG tepki değerine sahip olmasıyla oyunculuk tarafında pek mutlu etmiyor. Çünkü bu cihazdaki RTX 4060 Mobile ekran kartı 55W bile olsa DLSS Frame Generation ile birlikte 60 FPS’in üzerlerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Diğer Donanımlar
MSI Prestige 16 AI Studio‘nun içini incelediğimizde toplamda 3 adet bakır ısı borulu bir soğutucunun olduğunu görüyoruz, bunlara ise 2 adet ortalama boyutlardaki fanlar eşlik ediyor. Kağıt üzerinde bu donanımlar için yeterli gibi görünebilir fakat bu sizi yanıltmasın, performans testlerinde pek kabul edilebilir değerler göremeyeceksiniz.
Ayrıca cihazın ince yapısını korumak adına cihazda fiziksel bir RAM slotu bulunmuyor. 32 GB 6400 MHz LPDDR5 bellek bu cihazın anakartına lehimli bir şekilde geliyor. 32 GB uzunca bir süre daha yetecek bir kapasite fakat yükseltme imkanı olmasını tercih ederdik.
SSD ise oldukça performanslı. Samsung’un PCI Express 4.0 M.2 SSD’si tercih edilmiş. Saniyede 7 GB seviyelerine varan okuma hızları sunan oldukça güçlü bir model söz konusu. 2 TB kapasiteye sahip olması da güzel.
Etkileyici Batarya Performansı
Cihazın batarya performansı ise gerçekten çok iyi. 99.9 Wh batarya bu donanımlarla birleşince mükemmel işlere imza atıyor. Süper pil modu, yarım ekran parlaklığıyla birlikte 11 saate varan video oynatma süreleri elde edebiliyorsunuz. Normal bir gündelik kullanımda sizi kesinlikle üzmeyecektir.
MSI Prestige 16 AI Studio Performans Testleri
İlk performans testimizi Extreme Performance moduyla birlikte Cinebench R23 üzerinde yapıyoruz. Burada çoklu çekirdekte 15425 puan, tekli çekirdekte ise 1755 puanlarını görüyoruz, bunlar hiçte fena olmayan değerler. Fakat asıl sorun ise sıcaklıklarda. 88 watt’lara kadar yükselen işlemcinin 110 dereceye ani bir çıkış yaptığını görüyoruz, bunu ise throttle yaparak dengeliyor haliyle. Bu ince kasa ve soğutucuyla durumlar pek iç açıcı değil.
Yine Extreme Performance modu açıkken fakat buna ek olarak Cooler Boost teknolojisi açık bir şekilde test yaptığımızda işlemci 90 watt’a kadar çıkıyor. İşlemci sıcaklığı ise 106 dereceye düşüyor. Yine çok yüksek bir değer.
Oyun odaklı bir cihaz sayılmaz fakat oyun performansına bakacak olursak sizi üzmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 55W RTX 4060 Mobile ekran kartı Cyberpunk gibi bir oyunda 1080P çözünürlükte ultra grafiklerde Frame Generation ile birlikte 100 FPS’leri görebiliyorsunuz. 2K çözünürlükte ise 60-70 FPS civarlarında bir performans veriyor.
105W gücündeki RTX 4060 Mobile ekran kartı ile kıyasladığımız zaman ise 55 watt olanın %20-30 civarlarında daha düşük bir performans sergilediğini görüyoruz. Buradaki RTX 4060 Mobile ekran kartı aslında daha çok CUDA çekirdeklerinden ve yapay zeka teknolojilerinden yararlanmak için tercih edilmiş diyebiliriz.
Cihaz oyundayken Cinebench testinde olduğu kadar ısınmıyor tabii ki. 100 derece gibi yüksek değerlere pek ulaşamıyor. Fakat oyundayken cihazın klavyesinin özellikle orta taraflarının yüzey sıcaklığı 55 derecelere kadar yükseliyor, bu da aslında yüksek bir değer çünkü elinizi rahatsız edebiliyor. İnce bir kasa olduğu için bu da açıkçası pek şaşırtmadı.
Sonuç
Bugün, MSI Prestige 16 AI Studio incelemesini sizler için gerçekleştirdik. Bu dizüstü bilgisayar adına yaraşır şekilde iş ve yapay zeka teknolojileriyle kullanılmak üzere tasarlanmış ince, şık ve taşınması kolay bir cihaz. Fakat sunduğu bu taşınabilirlik ve hafif yapının getirdiği bazı dezavantajları da özellikle soğutma performansı tarafında yaşadık. Cihazın en iddialı tarafı ise batarya ömrü olmuş, bu donanımlarla birlikte 99.9 Wh değerindeki bu batarya çok uzun bir kullanım ömrü sunmuş.