Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI MPG 271QRX QD-OLED İncelemesi

OLED oyuncu monitörleri özellikle 2024 yılında popülerleşmeye başladı. Haliyle dev markalardan OLED oyuncu monitörleri görmeye başladık. Bunlardan biri ise bugün incelemesini yapacağımız MSI MPG 270QRX QD-OLED modeli oluyor. Bu model WQHD çözünürlüğe sahip bir 360 Hz QD-OLED panelle birlikte geliyor. Yani hem çözünürlük anlamında yüksek hem de tazeleme hızı anlamında yüksek bir panel bizleri karşılıyor.

Monitörün öne çıkan noktası ise tabii ki OLED paneli. OLED panelleri daha çok televizyonlarda ve telefonlarda görmeye alışkındık. Bu monitördeki OLED panelin en büyük artısı ise 0.03 MS GTG tepki süresi sunabiliyor olması. Böyle mükemmel tepki sürelerini ise en rahat OLED panellerde alabiliyoruz, tabii bazı eksi yanları da yok değil bunlara incelememizin ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

MSI MPG 271QRX QD-OLED Oyuncu Monitörü

Karşımızdaki üst seviye monitörlerden biri. Haliyle gerek tasarımsal açıdan olsun gerek performans açısından olsun oldukça iddialı bir model ortaya çıkmış. Bu cihaz 26.5 inç gibi biraz sıra dışı bir boyuta sahip. İlerleyen zamanlarda bu boyutta çok daha fazla monitör görebileceğimizi düşünüyoruz. Asıl dikkat çeken kısım ise ekranın mat yerine parlak bir kaplamayla geliyor oluşu. Monitörün alt çerçevesi gri renkte, ortasında ise klasikleşen MSI logosuna yer verilmiş. Kenar çerçeveler ise ince diyebileceğimiz bir konumda fakat bir tık kalın olmasının sebebi bu monitördeki OLED koruma teknolojilerinden biri. Bu da çerçeveyi biraz daha büyük göstermek durumunda bırakıyor.

Bu monitörün tasarımı gerçekten üst seviye. Özellikle arka tarafının tasarımı çok daha üst seviyelerde. Mat ve parlak siyah yüzeylerin birleşimi gerçekten çok şık bir hava katmış cihaza. Orta üst tarafta MSI Mystic Light yazılımı ile kontrol edilebilen ufak bir RGB alan koymayı da ihmal etmemişler. Üst taraftaki ızgaralar ise tasarıma güzel bir hava katmasının yanı sıra aslında havalandırma görevi de görüyorlar. Malum bu cihazda üst seviye soğutma teknikleri söz konusu.

Boyun tasarımında da mat ve parlak siyah rengin birleşimini görüyoruz.

Üst seviye bir monitörden bahsettiğimiz için gelişmiş hareket imkanı sunmasa olmazdı zaten. Aşağı yukarı hareket, pivot, eğme gibi aranan ergonomik özellikleri bu monitör kullanıcılarına sunuyor. Ayrıca ayak tarafından da sağa sola döndürmeye imkan tanıması güzel. Ayak tasarımına da gelecek olursak monitörün tasarımıyla uyumlu olmuş, yine siyah renkler devam ediyor ve verdiği güven hissi başarılı. Monitör sadece performans değil malzeme kalitesi tarafında da iddialı.

Monitörün menü kontrolünü arka taraftaki 5 eksenli joyistikle birlikte yapmak mümkün. Burada tuşlu yapı yerine joyistik tercih etmeleri güzel bir hamle olmuş. Ayrıca monitörün yazılımıyla birlikte monitörü kontrol etmek mümkün bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Giriş-çıkış birimlerine gelecek olursak tahmin edebileceğiniz gibi güncel teknolojilerle donatılmış bir cihaz var karşımızda. 2 adet HDMI 2.1, 1 adet DisplayPort 1.4A ve 90W güç destekli bir Type-C yuvası da bulunuyor. Ayrıca bu yuvayı yine görüntü aktarmak için kullanabiliyorsunuz. 2 adet USB yuvasının olması da güzel bir avantaj.

MSI MPG 271QRX QD-OLED Oyuncu Monitörü Teknik Detaylar

  • Ekran Boyutu: 26.5 inç
  • Çözünürlük: 2560 x 1440 WQHD
  • Panel: QD-OLED
  • Tazeleme Hızı: 360 Hz
  • Parlaklık: 250 Nit+
  • Bakış Açıları: 178-178°
  • Kavis: Bulunmuyor
  • Kontrast Oranı: 1500000:1
  • Renk Paleti: %138 sRGB, %99 DCI-P3
  • Tepki Süresi: 0,03 MS GTG
  • Renk Desteği: 1.07 Milyar, 10 Bit
  • Bağlantılar: 1 x DP 1.4A, 2 x HDMI 2.1, 3.5 MM Jak
  • USB: 90W ve DP Destekli Type-C, 3 X USB 2.0
  • Diğer Özellikler: FlickerFree, Düşük Mavi Işık, DisplayHDR True Black 400, FreeSync Premium PRO, OLED Care 2.0
  • Hoparlör: Bulunmuyor
  • Vesa: 10 x 10
  • Boyutlar: 610 x 242 x 422 mm
  • Ağırlık: 8.3 KG

MSI OLED Care 2.0

MSI OLED Care 2.0 teknolojisi bu yeni monitörde yerini almış durumda. OLED paneller her ne kadar gelişmiş olsa bile maalesef hâlâ yanma sorunuyla karşı karşıyalar. Özellikle böyle hızlı paneller daha da fazla ısı üretebileceği için yanma riski daha fazla. Haliyle MSI OLED Care 2.0 teknojileriyle birlikte bu monitörün panelinde oluşabilecek yanmaların önüne büyük ölçüde geçilmesi hedeflemiş.

Örneğin cihazı bir süre kullandıktan sonra size soru sorarak monitörü kısa süreli korumaya bile alabiliyor. MSI bütün bunların üzerine ise ek olarak tam 3 yıllık panel garantisi vermeyi ihmal etmemiş bunun verdiği güven duygusu da oldukça güzel.

  1. Piksel Yenileme (Pixel Refresh): Ekrandaki piksellerin yenilenmesi ve dengelenmesi için periyodik olarak çalışan bir teknolojidir. Bu, panel yanma riskini azaltır ve ekranın ömrünü bir hayli uzatır.
  2. Multi-Logo Detection: Sabit logoların neden olabileceği yanma riskini azaltmak için ekrandaki sabit logoların parlaklığını otomatik olarak ayarlamaktadır.
  3. Ekran Hareketi (Pixel Shift): Görüntünün konumunu 1-2 piksellik farklarla hafifçe değiştirerek sabit görüntülerin ekranda iz yapmasını engeller.
  4. Otomatik Uyku Modu: Ekran kullanılmadığında otomatik olarak uyku moduna girerek enerji tasarrufu sağlar ve OLED panelin ömrünü uzatır.
  5. Grafen Soğutma: OLED panelde oluşan ısı, panelin arkasına yerleştirilen grafen filmle birlikte etkin bir şekilde dağıtılarak panelin soğuması sağlanır.

MSI MPG 271QRX QD-OLED Testleri

OLED monitörler ilk başlarda profesyonel kullanım için çıkmışken şu anda oyuncu monitörleri tarafında da boy gösteriyorlar. Bu da bir oyuncu monitörü fakat yukarıdaki testte de görebileceğiniz üzere çok geniş bir renk gamut desteği sunuyor, ayrıca 1,07 milyar renk desteğine de sahip. Yani profesyonel kullanımda çoğu kişinin işini rahatlıkla görebilecek düzeyde. Zaten film, dizi izlemek bu monitörlerde gerçekten çok büyük bir keyif.

Işık sızması konusuna gelecek olursak burada zaten bir sorun yok. OLED panellerin en büyük artısı sunduğu siyah derinliğidir. Çünkü her bir piksel kendi aydınlatmasına sahiptir bu sayede siyah görüntülerde bu parlaklık ayarlanarak kusursuza yakın bir siyah derinliği elde edilir. Hatta bazı durumlarda siyah renklerin daha derin olabilmesi için o bölgedeki piksellerin aydınlatması kapatılıyor bile.

Gelelim bu monitörün en mükemmel tarafına. Bu da sunduğu muazzam hızlı tepki süreleri. OLED oyuncu monitörleri 0,03 MS GTG gibi aşırı hızlı tepki süresi iddialarına sahipler. Bizde bulunan test cihazı açıkçası bu kadar yüksek hızları ölçemiyor fakat 0.1 MS değerine ulaşabildiğini raporluyor. Ölçebilseydi muhtemelen çok daha düşük değerleri görebilirdik bile. İlk tepki süresi tarafında 0.9 MS gibi bir değer söz konusu, bu durum devam eden tepki süresinde de neredeyse aynı. Bu da haliyle neredeyse 0 ghosting demek oluyor. Overshoot sorunu olmadan bu değerleri verebilmesi de ekstra güzel.

Kağıt üzerindeki değerler gerçekten muazzam. Buna canlıda baktığımızda da bu başarı tam gaz devam etmekte. Yukarıda ufo testinden bir kare görüyorsunuz. Ghosting yok diyebileceğimiz düzeyde, hatta yok. Bu da haliyle özellikle FPS oyunlarında mükemmel bir akıcılık demek oluyor. Biz oyun oynarken bu monitörden inanılmaz bir keyif aldık. OLED monitörden yine performanslı diyebileceğimiz IPS ya da TN bir monitöre geçtiğinizde bile aradaki farkı anlamak mümkün. Bu destek ise VESA ClearMR 13000 sertifikasını sağlıyor. Bu da hareketli görüntülerdeki başarısını kanıtlar nitelikte olmuş.

Bu monitörde AMD FreeSync Premium PRO teknolojisi desteği zaten bulunuyor. Fakat bununla birlikte Nvidia G-Sync desteğini de ihmal etmemişler. Yaptığımız G-Sync uyumluluk testinden başarıyla geçiyor. Zaten bu seviyedeki bir monitörde bunu görmek zaten bir zorunluluktu.

Sonuç

MSI MPG 271QRX QD-OLED incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu oyuncu monitörü bizi her konuda memnun etmeyi başaran nadir cihazlardan biri oldu diyebiliriz. Üst seviye modellerden biri olmasıyla birlikte üstün OLED paneli gerek görüntü kalitesi olsun gerek sunduğu hız olsun her türlü kullanıcıya hitap edebilecek bir kalibrede. Bu cihazda ghosting yok diyebileceğimiz seviyelerde ve özellikle FPS oyunlarında mükemmel bir deneyim sunuyor. Tabii OLED panelin en büyük dezavantajı ise OLED yanığı sorunu. Bunu da MSI OLED Care 2.0 teknolojileri ve 3 yıl panel garantisiyle birlikte büyük ölçüde çözmeyi hedefliyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Riot Games ve VALORANT bugün cephaneliğinize büyülü güçlerini katacak dostlardan oluşan yeni Evori Rüyakanatlar kaplama setini tanıttı. Kendine has kişiliklere sahip minik dostlardan oluşan...

Oyun Haberleri

Giants Software, popüler tarım simülasyon serisinin yeni oyunu Farming Simulator 25‘i PlayStation 5, Xbox Series, PC (Steam ve Epic Games Store) ve Mac için...

Teknoloji Haberleri

Nvidia, son üç gün içinde 430 milyar dolar değer kaybederek dikkat çekici bir düşüş yaşadı. Geçen hafta, Microsoft’u kısa bir süreliğine geçip 3,3 trilyon...

Teknoloji Haberleri

Samsung’un yakında piyasaya süreceği amiral gemisi tableti Galaxy Tab S10 Ultra’nın tasarımı ortaya çıktı. Önceki modele benzer bir tasarım diliyle gelen tabletin asıl değişikliğini...