Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI MAG B560 Tomahawk WiFi İncelemesi

Bugün sizler için MSI MAG B560 Tomahawk WiFi model anakartı inceliyoruz. MSI’ın Tomahawk serisi özellikle son zamanlarda fiyat/performans oranı çok yüksek ve beğenilen bir seri oldu. Önceki nesil anakartlarında da yüksek bileşen kalitesi, şık tasarımlarıyla birlikte öne çıkabiliyorlardı zaten.

Intel’ın son hamlesi olan B560 çipsetler artık XMP desteği ve bellek hız aşırtma desteğiyle birlikte geliyor. Intel’i bu konuda yıllarca eleştirmiştik, en sonunda bu kısıtlamanın kaldırılması gerçekten çok iyi olmuş. Böylelikle giriş-orta seviye Intel sistemlerde de yüksek bellek frekansları kullanabiliyor olacağız. Darısı işlemcilerdeki çarpan kilidinin başına diyelim artık 🙂

MSI MAG B560 Tomahawk WiFi 

MSI MAG B560 Tomahawk WiFi anakartın genel tasarımına baktığımızda bizleri daha çok metalik gri renkler karşılıyor. Bu metalik renkler siyah PCB ile kombine edilerek güzel bir kontrast yakalanmış. Bu güzel kontrastıyla birlikte bu anakartın genel tasarımının oldukça şık olduğunu söyleyebiliriz. Bu anakart ATX boyutlarında bir model, yani günümüzdeki çoğu kasa modeliyle uyum sağlayacaktır.

Anakartta giriş-çıkış birimlerinin hemen üstünü kapatan bir koruyucu bulunması güzel olmuş, bu tasarıma artı katan şeylerden biri kesinlikle. Bunun haricinde bu anakartın mosfet soğutucuları gerçekten büyük ve ağır bir yapıdalar. Yine gri renklerdeki bu mosfet soğutucular şık bir tasarıma sahipler ve altındaki bileşenlere 7w/MK değerindeki bir termal pedle temas ediyorlar. İletkenliği yüksek olduğu için verimli bir soğutma gerçekleşiyor.

Bildiğiniz gibi Intel Core i9-11900K gibi üst seviye işlemciler çok yüksek güç tüketimlerine ulaşabiliyor. Böylesine yüksek güç tüketen modelleri kullanmak için iyi bir güç tasarımı kullanmak zorundasınız, aksi takdirde performans kayıpları yaşanabilir.

MSI MAG B560 Tomahawk WiFi anakartta toplam 4 adet DDR4 bellek yuvası bulunuyor. Çift kanal bellek destekleyen bu yuvanın bellek desteği hız aşırtmayla birlikte maksimum 5066 MHz olarak belirtilmiş. B460 çipsetteki kısıtlamadan sonra böylesine yüksek frekansların sunulduğunu görmek gerçekten çok güzel! Zaten yaptığımız testlerde Core i5-11400F işlemciyle birlikte 3600 MHz bellekleri rahatlıkla kullanabildik.

Anakartta toplam 3 adet M.2 SSD yuvası bulunuyor, bu sayı gerçekten çok güzel. En üstteki slot Intel 11. nesil işlemcilerle birlikte PCI Express 4.0 desteği sunabiliyor, ayrıca soğutucuyla birlikte etkin bir soğutma yapabiliyor. Alttaki yuvalar ise PCI Express 3.0 desteğine sahipler.

PCI Express yuvalarına gelecek olursak en üstteki metal korumalı yuva Intel 11. nesil işlemcilerle birlikte Pcı Express 4.0 X16 hızını sunabiliyor, alttaki yuvada ise PCI Express 3.0 standartını görüyoruz.

MSI MAG B560 Tomahawk WiFi Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1200
  • Çipset: Intel B560
  • İşlemci Desteği: Intel Core 10. nesil işlemciler, 11. nesil işlemciler
  • Bellek Desteği: DDR4 2133 – 5066 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 1 x PCIe 4.0 M.2, 2 x PCIe 3.0 M.2
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 4.0 X16, PCI Express 3.0, 1 x PCI Express X1
  • Arka Usb Portları: 1 x USB 3.2 20 Gbps Type-C, 4 x USB 3.2 Gen 1, 4 x USB 2.0
  • Görüntü Çıkışları: Display Port 1.4, HDMI 2.0B
  • Ses: Realtek ALC897 7.1 Surround
  • Bağlantı: Realtek RTL8125B 2.5Gbps, Intel Wi-Fi 6E AX210, Bluetooth 5.2
  • Boyut: ATX

MSI Mag B560 Tomahawk WiFi anakartın sol alt tarafında Realtek ALC897 model ses yongasını görüyoruz. Bu yonganın üst seviyeye hitap ettiğini söylemek biraz yanlış olur, evet çoğu kullanım senaryosu için yeterli. Fakat bu tarafta biraz daha özelleştirilmiş bir ses çözümü kullanılabilirmiş, sonuçta orta seviye bir anakart var karşımızda.

Günümüzde artık RGB, ARGB ekipman, donanımlar gerçekten çok moda oldu. Bununla birlikte RGB aydınlatmaya sahip fanlar, LED şerit gibi aksesuarla popülerlik kazandı. Bu anakartta 2 adet 5V ARGB portu, 2 adet 12V RGB portu bulunuyor. Bu konuda gayet yeterli bir model olduğunu söyleyebiliriz, bu portları ise MSI Mystic Light yazılımı ile kontrol edebiliyorsunuz.

MSI Mag B560 Tomahawk model anakartın PCI Express 4.0 performansını test ederken Intel Core i5-11400 model işlemciyi kullandık. XPG Gammix S70 model SSD ile birlikte okumada saniyede 7124 MB hız, yazmada ise saniyede 5689 MB seviyelerine varan çok yüksek hızlar almayı başardık. Intel anakartlarda da böylesine yüksek hızlar görmek gerçekten güzel!

Sonuç

Bugün, MSI Mag B560 Tomahawk model anakartı sizler için inceledik. Intel’in B560 çipsetiyle birlikte bellek frekansı kilidi kaldırmasıyla artık daha avantajlı orta seviye anakartlar görüyoruz. MSI’ın iri iri mosfet soğutucuları ve şık tasarımıyla birlikte ortaya gerçekten performanslı ve şık bir anakart çıkmış.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Recep

    Şub 21, 2022 at 16:26

    Merhaba yardımcı olursanız sevinirim. MSI Mag B560 Tomahawk wi-fi ve intel i5 11400 işlemci için en ideal RAM ve Ekran kartı önerisi yapar mısınız. Fikirlerinizi bildirirmisiniz

    • Mehmet Yılmaz

      Şub 21, 2022 at 16:29

      Merhaba. AMD RadeonRX 6600 XT gibi ekran kartlarına yönelebilirsiniz. Fakat bütçe belirtmediğiniz için net bir şey diyemem.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde yer alan Los Angelese şehri; sahip olduğu kültürel yapı, doğal güzellikleri ve Hollywood‘un orada olması gibi etmenler...

Oyun Haberleri

Naughty Dog’un efsanevi yapımı The Last of Us Part II Remastered, 3 Nisan 2025 tarihinde PC platformunda oyuncularla buluşacak. Ancak bu heyecan verici gelişme,...

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyuncuları sevindirmeye devam ediyor! Bu haftanın ücretsiz oyunu, nostaljik bir atmosferle modern strateji oyunlarını buluşturan “Turmoil” oldu. Eğer girişimci ruhunuzu ortaya koymak...

Oyun Haberleri

Amazon Prime Gaming, yine oyuncuları mutlu edecek dopdolu bir listeyle karşımıza çıktı. Oyunculara her ay ücretsiz oyunlar ve özel içerikler sunmayı alışkanlık haline getiren...