MSI GT76 TITAN DT 9SG OYUNCU DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI İNCELEMESİ
Bugünkü incelememizde MSI’ın dolu dolu özellikleriyle adeta şov yaptığı yeni oyuncu dizüstü bilgisayarı olan GT76 Titan DT 9SG modeline bakacağız. Bu cihazda masaüstü bilgisayarlarda kullanılanla aynı model bir Intel Core i9-9900K işlemci bulunuyor, bunun yanı sıra Nvidia GeForce RTX 2080 ekran kartı ve 240 HZ tazeleme hızına sahip oldukça başarılı bir ekran bulunuyor. Tabii bu donanımlar nasıl soğuyor derseniz MSI burada çok özel bir soğutma çözümü yapmayı ihmal etmemiş!
TASARIM
Bu özel cihazın tasarımına baktığımızda bizi tahmin edebileceğiniz gibi kalın bir tasarım karşılıyor. i9-9900K gibi masaüstü işlemcisini soğutmak için incelikten ödün verilmesi gayet normal açıkçası, çünkü bu işlemci gerçekten çok performanslı!
Cihazın bir hayli kalın olduğunu söylemiştik fakat ekranda bu kalınlığa rastlamıyorsunuz. Aksine günümüzün tasarım standartlarını fazlasıyla karşılayan yanlarda ve üstlerde oldukça ince bir çerçeve bizleri karşılıyor. Alttaki çerçeve kısmı da kabul edilebilir düzeyde tutulmuş. Ekranı yorumlayacak olursak IPS olmamasına rağmen çoğu IPS panel ekrandan daha iyi bir renk başarımı ve bakış açısı performansı sunmakta.
Laptopı çevirip arkasına baktığımızda bizleri alüminyum bir gövde ve gri renk yüzey karşılıyor. İnce iki adet çizgi bulunan bu arka kapağın hemen orta üst kısımına yine bu renklerde bir MSI logosu görüyoruz.
Laptopın alt kısmına baktığımızda bizleri sıra dışı bir tasarım karşılıyor. Laptopın alt kısmının yarısı soğutmaya katkı vermesi için ızgaradan oluşuyor. Bu ızgaranın üstünde ise çubuklar bulunuyor ve cihazın altında hava akışı için boşluk oluşturuyor.
Bu ızgaranın hemen alt kısmında ise özel DynAudio ses teknolojisinin ızgaraları bulunuyor. Buradaki ızgaranın altında 3W gücünde bir subwoofer bulunuyor ve işini gerçekten iyi yapıyor.
Laptopın özel olduğundan bahsetmiştik. Hemen ön kısımda boydan boya bir RGB şerit bulunuyor. Bu şerit adreslenebilir şekilde yazılım üzerinden kontrol edilebiliyor. Oldukça homojen dağılan bu aydınlatma laptopı koyduğunuz masaya oldukça güzel bir yansıma yaparak şık bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Laptopın arka kısımına baktığımızda spor arabaları andıran bir tasarım görüyoruz. Altta ızgaraların olduğu bir kısım bulunuyor ve burası bir hayli geniş tutulmuş. Çünkü bu cihazda masaüstü bir i9-9900K işlemci ve RTX 2080 ekran kartı gibi çok güçlü donanımlar bulunuyor.
Cihazın sol tarafına baktığımızda ilk olarak bizleri yine havalandırma ızgarası karşılıyor. Hemen yanında güç girişi, Gigabit ethernet, Thunderbolt 3.0 Type-C, 2 adet USB 3.2 Gen2 portu ve kulaklık giriş çıkış jakları bulunuyor. Buradaki sıra dışı kısım ise USB portlarının hemen altında bulunan ayarlanabilir RGB şerit.
Tıpkı sol tarafta olduğu gibi aynı şekilde cihazın sağ tarafı da bir hayli dolu olmuş. Burada; HDMI, Mini DisplayPort, Type-C USB 3.2 Gen2, 2 adet USB 3.2 Gen2 portu ve bir adet kart okuyucu bulunuyor. Solda bulunan ayarlanabilir RGB şeritte aynı şekilde yerini koruyor.
Cihazın klavye yatağına baktığımızda bizleri alüminyum bir gövde karşılıyor. Cihazın touchpad kısmı bir hayli iyi, işinizi rahatlıkla görecektir. Klavyesi de SteelSeries imzalı olduğu için bir hayli iyi bir hissiyat sunabiliyor fakat bu fiyat seviyesinde mekanik bir klavye görmek isterdik.
TEKNİK DETAYLAR
- İşlemci: Intel i9-9900K (Boost 5 Ghz, 8 Çekirdek 16 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6
- Ekran: 17.3 İnç FHD (1920×1080) 240 Hz, IPS Kalitesi
- Bellek: 32 x 2 GB DDR4 2666 MHZ, Maksimum 128 GB
- Depolama: 2 x 512 GB M2 NVMe Raid SSD + 1 TB 5400 RPM WD HDD
- Kablolu Bağlantı: Killer Gigabit Ethernet
- Kablosuz: Killer Wi-Fi, Bluetooth 5.0
- Klavye: Her Tuşa RGB SteelSeries
- Ses: 2 x 2W Hoparlör, 1 x 3W Woofer
- Adaptör: 2 x 230W
- Boyutlar: 397 x 330 x 33 mm
- Ağırlık: 4.2 KG
Bu cihazda masaüstünde kullanılan i9-9900K işlemci olduğundan bahsetmiştik. Laptopın alt kapağını kaldırdığımızda bu donanımın nasıl soğutulduğunu görüyoruz. Toplam 11 adet bakır ısı borusu ve 2’si büyük olmak üzere toplam 3 adet fan görüyoruz. Cihazın eksi yönlerinden biri ise üzerinde bulunan RTX 2080 ekran kartının değiştirilebilir bir yapıda olmaması.
Bu devasa soğutmayı sökmeye başladığımızda oldukça büyük boyutlarda alüminyum ızgaralar görüyoruz. Bu bakır ısı borularıyla taşınan sıcak hava alüminyum ızgaralara taşınıyor ve fanlar sayesinde dışarıya tahliye ediliyor.
Cihazın soğutucu bloğunu kaldırıp işlemci soketine baktığımızda bizleri tıpkı masaüstü bilgisayar anakartlarındaki gibi LGA tipinde bir soket karşılıyor. Soketin çevresi ise bobinler ve özel mosfetlerle donatılmış tabii.
Cihazın klavyesinin hemen üstünde bir adet MSI Dragon Center tuşu bulunuyor. Bu tuşa bastığınız zaman Dragon Center yazılımı açılıyor. Bu yazılım üzerinden sıcaklık değerlerini görebiliyorsunuz, bunun yanı sıra fan devri, bilgisayarın genel durumu gibi güzel bilgiler bulunmakta.
Cihazdaki RGB bölümleri ve klavyenin bütün kontrolünü SteelSeries Engine 3 yazılımı ile yapabiliyorsunuz. Cihazın ön kısmındaki adreslenebilir RGB kısımlar, sağ ve soldaki kısımlar ve klavyenin RGB ayarlarını bu bölümden yapabiliyorsunuz.
CİHAZIN PERFORMANS TESTLERİ
Testimize ilk olarak cihazın SSD disklerinden başlıyoruz. RAID modunda çalışan 2 adet Samsung SSD’ler saniyede 3 GB değerini aşabilen okuma değerlerini görebilen performanslı SSD’lerden.
Bu güçlü cihazdaki ilk oyun testimizi Metro Exodus ile yapıyoruz. 1080P çözünürlük ve ultra grafik ayarlarında gördüğünüz gibi 140 FPS değerinin üstünde çok yüksek bir performans almayı başarıyoruz.
Son oyun testimizi ise Apex Legends ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında FPS değeri tahmin edebileceğiniz gibi adete uçuyor. 240 FPS’e varan bir performans alabiliyoruz.
SICAKLIKLAR VE PERFORMANSA ETKİSİ
Peki bu i9-9900K masaüstü işlemcisi oyunlarda nasıl bir termal performans sergileyebiliyor derseniz burada güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Cihazın soğutması bir hayli başarılı olduğu için işlemci çok yüksek 90 derece gibi yüksek değerlere çıkmadan 5 GHZ frekans seviyelerine all core şeklinde çıkabiliyor. Bu değere çıkması oyunlarda size fazladan performans olarak geri dönüyor ve bir dizüstü bilgisayar için gerçekten şaşırtıcı değerler olduğunu söyleyelim.
Bu masaüstü işlemcinin 5 GHZ seviyelerine çıkabildiğinden bahsettik. Peki ekran kartı ve işlemci nasıl bir sıcaklık tablosu seriyor derseniz değerler gerçekten çok iyi. Ekran kartı maksimum 85 derecelere çıkarken işlemcimiz ise 70 derece civarlarında oldukça serin çalışabiliyor. Burada MSI’ın kullandığı 11 bakır ısı borulu soğutmanın etkisi kesinlikle iyi yönde olmuş!
SONUÇ
MSI’ın çıkardığı bu cihaz açıkçası biraz şov amaçlı olmuş. i9-9900K masaüstü işlemcisi, RTX 2080 gibi güçlü bileşenleri gerçekten çok iyi bir soğutma ile desteklemişler. Tabii buna bağlı olarak cihaz bir hayli ağır ve kalın bir hal almış maalesef.