MSI GF65 THIN 9SEXR OYUNCU DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI İNCELEMESİ
Üst seviyeye oynayan pahalı markalardan biri olan MSI’ın kendi içerisinde fiyat/performans odaklı modellerinden biri olan GF65 Thin 9SEXR model koduna sahip oyuncu dizüstü bilgisayarını inceleyeceğiz. Bu cihaz güçlü i7-9750H işlemcisi ve Nvidia GeForce RTX 2060 ekran kartıyla yüksek performans vaat etmekte. Fakat bu cihazın tabii ki bazı eksikleri var bunlara da değineceğiz! Thin serisinden bu cihaz adından anlaşıldığı üzere ince ve hafif yapıda yani taşınabilirliği yüksek cihazlardan biri, bu sayede cihazı kolaylıkla taşıyıp oyununuza devam edebilirsiniz!
TASARIM
Cihazı siyah-kırmızı renk şemalı şık kutusundan çıkarttığımızda bizleri oldukça büyük fakat ince formatta bir güç adaptörü karşılıyor. Çantanıza rahatlıkla atabileceğiniz bu adaptör 180W çıkış sağlayabilen oldukça güçlü bir adaptör. Bunun haricinde ise klasik olarak kullanım kılavuzları, garanti belgesi gibi kağıtlar çıkmakta.
Cihaz MSI için F/P odaklı olsa bile arka kapakta alüminyum bir yüzey görüyoruz. Koyu gri renklerdeki bu yüzeye fırçalanmış metal görünümü verilerek tasarım çok daha ileri seviyelere çıkarılmış. Orta üst kısımda kalan kırmızı MSI ejderhasında ise üst seviye modellerde olduğu gibi RGB bir aydınlatma bulunmuyor.
Cihazın ekranına baktığımız zaman sağ ve solda oldukça ince ve günümüzün standartlarını fazlasıyla karşılayacak çerçeveler görüyoruz. Üstte yine ufak bir çerçeveye yer verilmiş ve hemen ortasında HD kamera bulunuyor. Altta MSI yazısının bulunduğu kısımda ise ortalama kalınlıkta bir çerçeve bulunuyor. Tabii ki tasarım odaklı ultrabook modeller ile yarışacak düzeyde değil bu konuda.
Cihazın klavye yatağına baktığınız zaman ilk başta plastik satabilirsiniz fakat bu tıpkı üstte olduğu gibi bu kısımda alüminyum malzemeden imal edilmiş ve genel kalitesi oldukça üst seviyelerde. Bunun haricinde cihazın tek renk aydınlatmalı klavyesinde numerik tuş takımına yer verilmemiş bu bir eksi fakat klavyenin genel hissiyatı oldukça iyi. Touchpad ise işini başarıyla yapan ortalama bir hissiyat sunuyor.
Cihaz kalınlık olarak 2.1 CM bir kalınlığa sahip. Cihazın içerisindeki RTX 2060 ve i7-9750H gibi çok güçlü donanımları düşünürsek bu cihaz mobilite anlamında oldukça iyi düzeyde. Bunun haricinde cihazın sol tarafı bir hayli sade olmuş; havalandırma ızgarası, DC güç girişi ve 4K’da 30 HZ destekli HDMI portu bulunmakta.
Cihazın sol tarafının bir hayli boş kaldığından bahsetmiştik fakat sağ tarafı öyle değil. En sağda kensington kilidi, Gigabit Ethernet portu, 2 adet USB 3.2 Gen1 Type-C portu, 2 adet USB 3.2 Gen1 Type-B portu ve son olarak en solda ise altın kaplama 3.5mm kombo jak girişi bulunmakta. Açıkçası 2 adet Type-C görmek güzel fakat bizce Mini Display-Port çıkışı olsa daha iyi olabilirmiş.
Cihazı çevirip alt kısmına baktığımızda bizleri oldukça büyük havalandırma ızgaraları karşılıyor. Bunun hemen altında ise toplam 6 adet bakır ısı borusuna sahip Cooler Boost 5 soğutma çözümünü görmekteyiz. Toplam 3 adet havalandırma ızgarasıyla birlikte bu güçlü donanım aktif şekilde soğutulmakta.
TEKNİK DETAYLAR
- İşlemci: Intel i7-9750H (Boost 4.5 Ghz, 6 Çekirdek 12 İzlek)
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 2060
- Ekran: 15.6 İnç FHD (1920×1080) 120 Hz Mat, IPS Level
- Bellek: 8 GB DDR4 2400 MHZ
- Depolama: 500 GB PciEx M.2 SSD
- Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
- Kablosuz: Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0
- Klavye: Kırmızı Aydınlatma
- Kamera: 1280×720 HD
- Ses: 2W Stereo Hoparlörler
- Adaptör: 180W
- Batarya: 3 Hücre Li-PO
- Boyutlar: 359 x 254 x 21.7 mm
- Ağırlık: 1.86 KG
Oldukça dolu dolu özelliklere sahip bu cihazda ilginç bir şekilde sadece 8 GB DDR4 bellek kullanılmış, günümüz için böyle performanslı donanımlara sahip cihaz için bu bellek miktarı açıkçası bir hayli düşük kalmış fakat MSI’ın söylediğine göre bellek yükseltmesi yapabilirsiniz ve garantiniz bozulmuyor! Güzel olan taraf ise cihazdaki 500 GB PciE SSD’nin GB seviyelerine varan okuma ve yazma hızları sunması.
Bu cihazda bulunan GeForce RTX 2060 ekran kartı RTX işleyebilen oldukça güçlü bir model aslında. Bu sayede Ray Tracing destekli oyunlarda gerçek zamanlı olarak yansımalar ve gölgelendirmeler elde ederek çok güzel görüntüler elde etmeniz mümkün. Ayrıca bu özellikle birlikte düşebilen FPS değerini ise yapay zeka destekli DLSS teknolojisi ise geri kazanmanız mümkün!
Cihazın 2 x 2W gücündeki stereo hoparlörleri şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar veriyor. Nahimic ile desteklenen ses çözümü özellikle kulaklık tarafında 192 KHz ve 24 bit ses desteğiyle birlikte oyuncular için oldukça iyi sonuçlara imza atmakta.
PERFORMANS TESTLERİ
GF65 ile ilk oyun testimizi Call of Duty Modern Warfare’ın Warzone oyun moduyla yapıyoruz. Cihaza yakışır şekilde 1080P çözünürlükte, en yüksek grafik ayarlarında ve RTX açık şekilde yaptığımız testlerde ortalama olarak 80 FPS gibi güzel değerler almayı başardık. Tabii siz dilerseniz biraz ayar kısarak panelin tazeleme hızı olan 120 HZ değerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İkinci ve son oyun testimiz ise klasik olarak Counter Strike Global Offensive ile oluyor. Yine 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında yapılan testlerde ortalama olarak 110 FPS alabildik, yani panelin tazeleme hızına çok yakın! Fakat burada maalesef işlemci sıcaklığından dolayı thermal throttle yani işlemci hızının düşmesi sorununu yaşadık.
Cihaz fan sesi olarak hoparlörlerinin sesini kesinlikle geçmiyor bu güzel, fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi i7-9750H işlemcilerde artık klasik olarak yüksek sıcaklık sorunu burada karşımızda çıkmakta. 97 derecelere varan sıcaklıklar elbette çok yüksek dilerseniz harici bir soğutucu ile bu sıcaklıkları biraz daha aşağıya çekebilirsiniz.
SONUÇ
Üst seviye markalar arasında fiyat/performansa oynayan bu cihaz gerek tasarımı olsun gerek i7-9750H ve RTX 2060 içeren güçlü donanımıyla bizlerin beğenisini topladı. Fakat bu güçlü donanım maalesef thermal throttle nedeniyle bazı durumlarda kısıtlanabiliyor.
serdar
Ağu 13, 2020 at 17:33
işlemcinin tubo boostunu kapatın, fps düşmeden 20 derece sıcaklık düşüyor. soğutucusuz full e yakın ayarda witcher 3 ü en fazla 70 derecede oynuyorum. ortalama 65 fps de oynatıyor.