MSI GEFORCE RTX 2060 GAMING Z 6G EKRAN KARTI İNCELEMESİ
Bilindiği üzere Nvidia, kısa bir süre önce RTX serisi ekran kartlarını piyasaya sürdü. Bu ekran kartları donanımsal olarak ışın izleme teknolojisine destek veren ilk ekran kartı serisi olma özelliğini taşıyor. Şimdi ise incelememizde Nvidia’nın orta seviyeye konumlandırdığı bir ekran kartı olan RTX 2060 bulunuyor. Fakat elimizde Founders Edition bir ekran kartı yerine MSI’ın üzerinde ciddi anlamda özelleştirmelerde bulunduğu Gaming Z modeli bulunuyor. Gelin bu şık tasarıma sahip ekran kartı bakalım bize nasıl bir oyun ve soğutma performansı sunuyor birlikte bakalım.
TASARIM
Ekran kartının tasarımına baktığımızda ilk dikkat çeken kısım kullanılan koyu gri tonlarındaki renkler oluyor, bilindiği üzere MSI uzun süre kırmızı-siyah renklere sahip ekran kartları üretiyordu. Tasarımdaki tek değişiklik bu değil tabii ki normalde sağ fanın çevresine yerleştirilen aydınlatma kısımlarının konumları daha eşit dağılacak şekilde 4 ayrı parçaya ayrılmış böylelikle ekran kartının çoğu bölümü bu aydınlatmadan nasibini almayı başarıyor.
Ekran kartının hem tasarımına hem de soğutma performansına ciddi anlamda artıları bulunan fanlara gelirsek MSI, bu fanlara TorX 3.0 adını veriyor. Bu fanlar normal fanlara oranla kıvrımlı yapısı ile çok daha verimli çalışıyor ayrıca kullanıcısına çok daha sessiz bir deneyim sunmayı başarıyor. Dayanıklılık açısından ise çift bilyalı yapısı ile tek bilyalı fanlara oranla çok daha uzun bir ömür sunuyor.
MSI, bizce ekran kartlarındaki arka plaka işini ciddi anlamda iyi yapıyor. Plakanın açık gri tonlarındaki rengi gerçekten çok güzel görünüyor bunun yanı sıra fırçalı bir görünüm de tercih edilmiş. Bu plakaların diğer güzel bir yanı ise ekran kartının arka tarafındaki bileşenlere de pasif anlamda bir soğutma sağlıyor ve ekran kartının bütünlüğünü koruyor.
Gelelim ekran kartının tasarımını daha da öne çıkaran RGB aydınlatmalara. Fanların çevrelerindeki şeritler ve ekran kartının üst kısımında kalan MSI yazılı şeffaf kısımda bölgesel RGB aydınlatmalar bulunuyor. Bu aydınlatmaları MSI’ın Mystic Light yazılımı ile istediğiniz renge ve moda ayarlayabiliyorsunuz buna ek olarak ise Mystic Light uyumlu diğer donanım ve ekipmanlarınızı senkronize bir şekilde çalıştırmanız mümkün kılınmış.
Bu ekran kartının soğutma teknolojisine ise Twin Frozr 7 adı veriliyor. Yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere 4 adet nikel kablo bakır ısı borusu GPU’ya direkt temas ederek oluşan sıcaklığı özel tasarıma sahip alüminyum yapraklara iletiyor ve bu sıcaklık TorX 3.0 fanlar ile ekran kartından dışarıya tahliye ediliyor. Buna ek olarak ise MSI’ın iddiasına göre kullanılan termal macunun oldukça kaliteli ve uzun ömürlü olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
TEKNİK DETAYLAR
GPU: TU106-200A
Mimari: Turing
CUDA Çekirdekleri: 1920
Baz Çekirdek Frekansı: 1365 MHz
Boost Çekirdek Frekansı: 1830 MHz
Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
Bellek Bant Genişliği: 192 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 6 GB
RTX-OPS: 37T
Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0B
Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunmuyor
Transistör Sayısı: 10.8 Milyar
Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
TDP: 190W
PERFORMANS TESTLERİ
Kıyaslamalı ilk testimizi PUBG ile yapıyoruz. Görselde de görüldüğü üzere rakip firmanın orta seviyeye konumlandırılmış ekran kartlarından ciddi anlamda fazla FPS alıyor. Direkt rakip olarak görebileceğimiz 1070 Ti ekran kartı ile aralarında 12 FPS’lik bir fark oluşuyor ve RTX 2060 bu testten galip çıkmayı başarıyor.
İkinci oyun testimizi ise başarılı FPS oyunlarından biri olan Rainbow Six Siege (R6) ile yapıyoruz. Bir önceki testimize oranla RTX 2060 bu testte GTX 1080 gibi üst seviye bir ekran kartına bile 12 FPS fark atarak ikinci sıraya yerleşmeyi başarmış. Rakibi olarak görülen 1070 Ti ise 210 FPS ile bir hayli gerisinde kalıyor.
Diğer bir testimizi ise sunduğu üst seviye grafik kalitesi ile Shadow of the Tomb Raider oyununda yapıyoruz. RTX 2060 bu testte de 1070 Ti ekran kartını 6 FPS geçmeyi başarmış. Diğer yandan ise GTX 1080’den ise sadece 4 FPS geride kalıyor. Bu ekran kartının konumlandırmasına bakarsak gerçekten çok iyi sonuçlar elde ettiğini söylemeden geçmeyelim.
Battle Royale türünde en çok oynanan oyunlardan biri olan Fortnite’da ise RTX 2060 161 FPS alarak GTX 1070 Ti’ı 9 FPS farkla geçmeyi başarıyor. GTX 1080’ile kıyaslandığında ise maalesef 9 FPS gerisinde kalıyor.
Diğer bir oyun testimizi ise yeni gelen Danger Zone moduyla bir sıçrama yaşamayı hedefleyen Counter Strike: Global Offensive ile yapıyoruz. Görüldüğü üzere testte bazı kartlar arasında ciddi anlamda FPS farkı oluşmuş durumda. İncelememizdeki RTX 2060 ise bu testte 1070 Ti ekran kartından 17 FPS kadar daha düşük performans vererek bizleri şaşırtıyor. Diğer yönden baktığımızda ise önceki nesil GTX 1060 ekran kartına 100 FPS’den daha fazla bir değerde fark atmayı başarıyor.
Son kıyaslamalı testimizi ise en güncel oyunlardan biri olan Battlefield 5 ile yapıyoruz. Bu testte ray tracing özelliğinin kapalı olduğunu belirtelim öncelikle. Buradaki sonuçlar da diğer oyunlarla benzerlik gösteriyor. RTX 2060 rakibi 1070 Ti’dan 5 FPS daha yüksek almayı başarıyor. GTX 1080 ise bu testte 11 FPS kadar daha önde görünüyor.
Bu ekran kartını önceki nesillerden ayıran en önemli kısım, yani ışın izleme teknolojisinin performansını test etmek için Battlefield 5 oyununu kullandık. Oyunun piyasaya sürüldüğü ilk zamanlarda bu özelliği açtığınız zaman FPS değerleriniz ciddi anlamda düşerek zaman zaman oynanmayacak FPS değerlerine geriliyordu. Fakat kısa bir süre önce gelen güncellemeler ile bu sorun ciddi anlamda düzeltilerek performans arttırıldı.
1080P çözünürlükte, ultra grafik ve ultra DXR ayarlarında görüldüğü üzere 50-60 FPS civarlarında oldukça iyi değerler almayı başarıyoruz ve herhangi bir takılma, donma gibi bir sorunla karşılaşmıyoruz.
Diğer yandan ekran kartının soğutma performansına gelecek olursak 70 derecenin altında 60-65 derece civarlarında çalışmayı başaran ekran kartımız soğutma konusundaki iddiasını da bu testle birlikte kanıtlamış oldu. Zaten uzun süredir ekran kartlarında bulunan 60 dereceye gelene kadar fanların çalışmaması özelliği bu ekran kartında da yerini koruyor.
Yukarıda yaptığımız testimizi bu sefer DXR ayarını düşüğe getirerek yaptığımızda ise FPS değerlerinde ortalama olarak 10 FPS’lik bir artış oluyor ve 60 FPS barajını rahatlıkla aşıyoruz.
Oyundaki ışın izleme, yani DXR özelliğini kapatıp çözünürlüğümüzü 2K’ya getirdiğimizde ise FPS değerimiz ciddi artış gösteriyor. Ortalama olarak 75 FPS gibi yüksek bir değer almayı başarıyoruz, çözünürlük, en yüksek ayarlar ve ekran kartının fiyat seviyesi ele alındığında bu değerlerin gerçekten çok iyi olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
SONUÇ
Karşımızda orta seviyeye konumlandırılmasına rağmen performans olarak gerçekten üst seviyelere oynayan bir ekran kartı bulunuyordu. Fiyatlandırmaya değinecek olursak GTX 1080’den ciddi anlamda daha uygun olan bu ekran kartı performans olarak ise GTX 1080’e gerçekten çok yakın.
Ekran kartında yapılan özelleştirmelere baktığımızda ise MSI gerçekten çok iyi bir soğutma ve tasarım ortaya koymuş, oldukça serin ve sessiz çalışan bu ekran kartının aydınlatmaları ise gerçekten güzel bir görüntü sunmayı başarmış.