Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI GE66 Raider 10SF Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı İncelemesi

MSI GE66 Raider 10SF Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı İncelemesi

Intel’in 10. nesil masaüstü işlemcilerinin incelemelerini sizler için gerçekleştirmiştik, i7-10700K ve i9-10900K çok güçlü işlemcilerdi. Fakat bu işin mobil tarafı büyük merak konusuydu. Acaba çekirdek sayısındaki artış mobil tarafta ne denli işe yaradı, sıcaklık durumları masaüstündeki kadar fazla mı falan derken artık bu merak sona erdi. Bugün Core i7-10750H işlemci ve RTX 2070 barındıran bir modelin incelemesiyle karşınızda olacağız. Bakalım bu devasa performans artışı mobil tarafta ne denli başarılı olabilecek.

İncelememizdeki model ise MSI GE66 Raider 10SF model oyuncu dizüstü bilgisayarı oluyor. Laptop pazarında MSI’ın yeri gerçekten çok büyük. Uzunca bir süredir özellikle oyuncu tarafında çok fazla model çıkardılar, bazılarını sizlerle inceledik. Bugün elimizdeki model ise tasarımıyla bizlerde şimdiden büyük merak uyandırmayı başardı.

Tasarım

Cihazın siyah temalı kutusunu açtığımız zaman bizleri birden fazla kutucuk karşılıyor. Uzun olan kutuyu açtığımız zaman içerisinden 230W gücünde ve ortalama bir boyutta güç adaptörü çıkıyor. Açıkçası böylesine pahalı ve premium bir cihazın kutu içeriğinden MSI marka oyuncu faresi çıkabilirmiş, çünkü eskiden böyle güzel jestler görebiliyorduk…

Cihazı kutusundan çıkartığımızda gerçekten premium bir cihazla karşılaşıyoruz. Bu cihaz bir oyuncu dizüstü bilgisayarı olmasına rağmen 15.6 inç bir ekranla geliyor. Açıkçası oyuncu cihazlarında 17.3 inç ekran boyutu bizce çok daha iyi oluyor. Bunu bir kenara bırakırsak cihazın ekranındaki ince çerçeve, kasasındaki metal kısımlar falan bu fiyat seviyesinin cihazı olduğunu kanıtlar nitelikte olmuş.

Cihazın üst kapağında gri renk kullanılmış. Bu kısım metal yapıda geliyor. Ortasındaki MSI logosu bile bu renk düzenine uygun olarak ayarlanmış. Bunun yanı sıra menteşe birleşim kısımlarında da ufak çıkıntılar görüyoruz, muhtemelen cihazdaki menteşe sistemini sağlamlaştırmak adına yapılmış bir hamle olabilir. Fakat tasarımsal açıdan oldukça şık olmuş.

Cihazın klavye yatağı da metal malzemeyle geliyor. Hissiyatı, kalitesi olsun gerçekten çok üst seviye olmuş. Klavyeye baktığımızda ise artık imza olmuş Steelseries marka klavyeyi görüyoruz. Bu klavye gerek hissiyat olsun gerek performans olsun oyuncu dizüstü bilgisayarına fazlasıyla yetecek türden. Üstelik Mystic Light yazılımı üzerinden her tuşuna farklı renk RGB ataması bile yapabilirsiniz, ya da farklı renk modları arasında geçişler vs.

Cihazın arka tarafına baktığımızda buranın boş bırakılmadığını görüyoruz. Sağda ve solda cihazın havalandırması için büyük boyutta ızgaralara yer verilmiş, bu güzel. Orta kısımda ise sırasıyla Mini-DisplayPort, USB Type-C (DP1.4), Gigabit Ethernet, HDMI 2.0 ve DC güç girişi bulunuyor. Bazı portların arka tarafa konumlandırılması kullanım açısından büyük kolaylıklar yaratabiliyor, bu yüzden mantıklı bir hamle olmuş.

Cihazın sol tarafında sırasıyla Kensington kilidi, geniş havalandırma ızgaraları, USB 3.2 Gen2 Type-A, Type-C USB 3.2 Gen2x2 ve son olarak ise yüksek kalite çıkış sunabilen altın kaplama bir 3.5 MM kombo jak çıkışını görmekteyiz. Burada Type-C portunun hızına gelecek olursak normal 3.2 Gen 2’ye oranla ikiye katlanmış.

Cihazın sağ tarafına baktığımızda yine soldaki gibi geniş havalandırma ızgaralarını görmekteyiz. Burada 2 adet USB 3.2 Gen1 çıkışı görüyoruz. Hemen ortalarında ise SD (XC/HC) kart okuyucu görüyoruz.

Cihazı çevirip alt tarafına baktığımızda bizleri büyükçe havalandırma ızgaraları karşılıyor, bu sayede cihazın 2 adet fanı alt taraftan soğuk havayı çok daha rahat bir şekilde içeriye çekebilecektir. Bunun yanı sıra altta yanlamasına uzayan kauçuk yükseltme bulunmakta, yine üstte 2 adet kauçuk yükseltme var.

Bu cihazın tasarımındaki en güzel kısmı sona sakladık! Gördüğünüz gibi burada oldukça geniş bir RGB şerit bulunuyor. Bu RGB şerit güzelce ayarlandığı için cihazı normal koyduğunuzda dahi görünüyor ve masanıza çok güzel bir ışık yansıması oluşturuyor. Üstelik oldukça akıcı efektlere sahip. Buranın kontrolünü yine aynı şekilde Mystic Light yazılımı ile yapmanız mümkün.

Teknik Detaylar

Cihaza baktığımızda 8+8 16 GB bellekler kullanıldığını görüyoruz. Fakat buradaki güzel kısım ise 3200 MHz frekansının kullanılması, çünkü özellikle üst seviye cihazlarda bellek frekansının önemi büyük. Aksi taktirde FPS tarafında büyük kayıplar yaşanabilmekte. Laptop tarafında genellikle daha düşük frekanslar gördüğümüz için bu sefer 3200 MHz çıkması bizlerin taktirini topladı.

  • İşlemci: Intel i7-10750H (Boost 5.0 Ghz, 6 Çekirdek 12 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 2070 8 GB GDDR6
  • Ekran: 15.6 İnç FHD (1920×1080) 240 Hz Mat, IPS Level
  • Bellek: 8+8 16 GB DDR4 3200 MHZ (SK Hynix), (Maksimum 64 GB)
  • Depolama: 512 GB PciE M.2 SSD (Samsung)
  • Kablolu Bağlantı: Killer Ethernet
  • Kablosuz: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
  • Klavye: Steelseries Per-Key RGB
  • Kamera: 1920×1080 Full HD
  • Ses: 2 x 2W Stereo Hoparlörler
  • Adaptör: 230W
  • Batarya: 99 W/h
  • Boyutlar: 358 x 267 x 23.4
  • Ağırlık: 2.38 KG

Cihazın alt kapağını söktüğümüzde bizleri devasa bir batarya karşılıyor. Cihazın alt tarafı komple batarya desek yeridir. 99 W/h kapasite sunan bu batarya bir oyuncu dizüstü bilgisayarı için oldukça iyi bir kapasite olmuş. Zaten bu cihazdan tam performans alabilmek için cihazı prize bağlamanız şart, fakat dışarıda kullanmak için iyi bir kapasite.

Bu bataryanın hemen üstündeki siyah etiketlerin altında ise çeşitli donanımlar var. Örneğin soldaki kısımda 2 adet M.2 SSD yuvası bulunuyor, üstteki slot dolu fakat bu bir hata açıkçası. Çünkü bakır ısı borusunun hemen dibine konumlandırılmış, oradaki sıcak hava SSD’yi etkileyebilir.

Cihazın ekran kartı tarafı için 4 adet bakır ısı borulu bir soğutmaya gidilmiş. Oldukça geniş olan bu bakır ısı boruları GPU’daki sıcak havayı alıp ızgaralara taşıyor, daha sonra ızgaralardaki sıcak hava fan yardımıyla dışarıya atılmakta. Fakat işlemci tarafı ise 2 adet bakır ısı borusuyla soğutulmuş, en azından 3 adet bakır ısı borusuyla desteklense çok daha iyi bir soğutma olabilirmiş açıkçası.

Bu cihazda bulunan GeForce RTX 2070 ekran kartı Ray Tracing işleyebilen oldukça güçlü bir GPU aslında. Bu sayede Ray Tracing destekli oyunlarda gerçek zamanlı olarak yansımalar ve gölgelendirmeler elde ederek çok daha güzel görüntüler elde etmeniz mümkün. Ayrıca bu özellikle birlikte düşebilen FPS değerini ise yapay zeka destekli DLSS teknolojisi ise geri kazanmanız mümkün!

Performans Testleri

Cihazda 512 GB kapasite sunabilen Pci Express M.2 SSD kullanılmış. Samsung üretimi bu SSD’ye baktığımızda saniyede 3450 MB seviyelerine varan okuma, 2100 MB seviyelerine varan yazma hızları görüyoruz. SSD’nin hızı gerçekten çok üst seviyelere oynuyor, fakat bu cihazda en azından 1 TB SSD ya da ek olarak 1 TB 7200 RPM bir disk görmek isterdik.

MSI’ın söylediklerine göre bu cihazda yayın yapılabilecek kadar iyi bir kamera kullanılmış. Açıkçası uzun bir zamandır kameralarda gelişim göremiyorduk, 1080P çözünürlük sunan bu kamerayla çektiğimiz video kaydında iyi sonuçlar almayı başardık. Tabii ki bir C922 kalitesi yok fakat yayın yapacaksanız işinizi rahatlıkla görecektir.

Cihazın Full HD çözünürlük ve 240 Hz tazeleme hızı sunan IPS Level ekranına baktığımız zaman oldukça başarılı bir renk üretim yeteneği görüyoruz. Çeşitli ekran modlarıyla birlikte farklı kullanım senaryoları için uyarlanabilen bir ekran olmuş. 240 Hz tazeleme hızı sayesinde oyunlardaki performansı ise çok iyi! Yüksek FPS aldığınız oyunlarda gerçekten çok akıcı bir oyun deneyimi yaşamanız mümkün…

Cihazla ilk oyun testini Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında gerçekleştirdiğimiz testlerde 110 ile 150 FPS arasında çok yüksek sonuçlar aldık. Dilerseniz kendiniz daha düşük ayarlarda oynayarak 240 Hz ekrandan yararlanabilirsiniz…

İkinci oyun testimiz ise yeni FPS oyunlarından biri olan Valorant ile oluyor. Yine 1080P çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarında gerçekleştirilen testlerde 170 FPS ile 240 FPS arasında çok yüksek değerler görmeyi başardık. Açıkçası 1-2 ayar kısarak 240 Hz ekrandan yararlanmak mümkün gibi görünüyor…

Son oyun testimizi ise Call of Duty Modern Warfare multiplayer modunda yaptık. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesindeki testlerde 80 FPS ile 120 FPS civarlarında güzel sonuçlar almayı başardık.

Bütün bu testlerden sonra i7-10750H işlemci tarafında anlık olarak maksimum 91 derece, RTX 2070 ekran kartı tarafında ise maksimum 71 derece gibi başarılı denebilecek sıcaklıklar gördük. İşlemci sıcaklığı önceki nesil cihazlara göre gerçekten daha başarılı olmuş, çünkü 100 derecelere varan çok yüksek sıcaklıklar görüyorduk. Cihazın fanları ise yük altındayken biraz sesli olmuş, uzun süre oyun oynarken kulaklık takma ihtiyacı duyabilirsiniz.

Sonuç

MSI GE66 Raider 10SF model oyuncu dizüstü bilgisayarı gerek RGB şeritli şık tasarımı olsun gerek güçlü donanımıyla olsun bizim beğenimizi kazanmayı başardı. Üstelik soğutma tarafındaki büyük gelişme ise kesinlikle lazım olan bir hamleydi.

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...