MIT, Koronavirüs Tespiti Yapan Wireless Cihaz Geliştirdi
Koronavirüs salgını nedeniye zor dönemler yaşadığımız bugünlerde, özellikle sağlık çalışanları bu durumun en muzdarip kesimi. Sağlık çalışanlar için en zorlayıcı durum, hastalığın teşhisi ve tedavisi sırasında koruyamadıkları sosyal mesafe oluyor. MIT, bu konuda devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi.
Koronavirüs teşhisi konulmuş bir kişi için genellikle en iyi seçenek, daha fazla insana bulaştırmaması ve hastanedeki yoğunluktan dolayı boğulmaması açısından evde kendini karantina altına sokmak oluyor. Ancak bu durum akıllara doktor ve hemşirelerin nasıl uzaktan takip edebilecekleri sorusunu akıllara getiriyor.
MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı olan CSAIL, bu hafta koronavirüs hastalarının evlerinde duvara monte edilebilecek, Wi-Fi router’a benzer, hastaların günlük olarak nefes alma sıklığını ve düzenini takip edebilen bir cihaz geliştiriyor olduklarını duyurdu.
Emerald adını verdikleri bu cihaz kablosuz sinyaller aracılığıyla oda içindeki hastanın hareketlerini, uyku düzenin hatta en önemlisi nefes alma dahil olmak üzere çok çeşitli aktiviteleri tespit etme özelliklerine sahip.
Emerald bunlar ile kalmayıp, oda içindeki insanların nefes alış verişini ve diğer hareketlerini yapay zeka sayesinde birbirinden ayırabiliyor. Şu anlık Boston’a yakın bir hastanede prototipinin denemesi yapılıyor.
”İlk kurulumunu yap ve unut” sloganı ile CSAIL tarafından sunulan Emerald’ın ne zaman yaygınlaşacağı ve maliyeti hakkında henüz bir bilgi bulunmamakta. Gelecekteki gelişmeleri sizlerde paylaşmaya devam edeceğiz.
Kaynak: CSAIL