Oyunlarda yüksek FPS almak her oyuncunun hayali. Fakat bu hayale maalesef herkes ulaşamayabiliyor. Düşük bütçesi olanlar, eski bilgisayar kullanmak zorunda olanlar için oyunlarda yüksek FPS almak biraz zor. Lossless Scaling nasıl kullanılır? Rehberiyle birlikte oyunlardaki FPS değerlerinizi sadece 3 dolar karşılığında kolay bir şekilde nasıl artırabileceğinizi hatta üçe katlayabileceğinizi anlatıyor olacağız.
İçindekiler
Lossless Scaling Nedir?
Lossless Scaling bir upscale ve frame generation yani kare üretimi yazılımıdır. Fakat bu yazılımı tanımak için en başta FSR, DLSS gibi teknolojileri de biraz bilmeniz gerekiyor. DLSS kapalı bir yazılım olduğu için burada daha çok FSR’dan bahsetmemiz gerekiyor. AMD FSR ise açık kaynak kodlu olduğu için genele sunulmuş bir upscaling teknolojisi. Bu programdaki en çok kullanılan upscaling teknolojisi de zaten AMD’nin FSR’ı oluyor. Bu teknoloji ham çözünürlüğü düşürüyor ve kendi özel algoritmasıyla birlikte yükselterek sizlere sunuyor. Ham çözünürlük düşük olduğu için oyundaki FPS değeriniz artmış oluyor, tabii bu yükseltme kayıpsız olmuyor ve kalitede ufak bozulmalar yaşanabiliyor.
İşin can alıcı kısmı aslında bu çeşitli upscaling metodları değil. Bu programı son zamanlarda gündem yapan şeyi frame generation yani kare oluşturma teknolojisini kullanıyor olması. Yani hem FSR hem de DLSS’de olan kare oluşturma teknolojisinin bir benzerini bu program neredeyse bütün oyunlarda kullanmanıza imkan tanıyor. Üstelik bu program bugünün fiyatıyla 3 dolar civarlarında bir fiyata sahip yani düşük bütçeli kullanıcıları üzmeyecek bir fiyatlandırmada.
Frame Generation (Kare Oluşturma) Nedir?
Frame Generation teknolojisi Nvidia’nın DLSS 3’üyle birlikte bilinirlik kazandı. Bu teknoloji adından da anlayabileceğiniz üzere görüntünün aralarına sonradan oluşturulan kareler ekleyerek FPS değerini artırıyor. Algoritmasına bağlı olarak oluşturulan görüntülerin tabii ki farklı çeşitleri var. Bu programdaki ise DLSS ve FSR’dakiyle tam olarak aynı değil çünkü oyunların dosyalarına bir erişimi yok. Bunu ise makine öğrenmeyle birlikte yeni kareleri tahmin ederek araya yeni kareler ekliyor. Bu da tabii ki FSR ve DLSS kadar verimli bir teknoloji sayılmaz zaten ekstra bir gecikme dezavantajına sahip fakat bunlardan birini desteklemeyen bir oyun ya da ekran kartına sahipseniz aradaki o minimal kayıp pek önemsenmeyecek düzeyde. Çünkü bizim testlerimizde kare oluşturma teknolojisi genel anlamda başarılı bir şekilde çalışıyor.
Lossless Scaling Nasıl Kullanılır?
Öncelikle Lossless Scaling yazılımını BURAYA TIKLAYARAK Steam üzerinden satın almanız gerekmekte. Satın aldıktan sonra indirin ve programı açın. Bu programın arayüzü gerçekten basit bir şekilde tasarlanmış ve amatör bir kullanıcının bile kısa sürede çözebileceği bir yapıda.
Programı açtığınızda karşınıza böyle bir ekran çıkacak. Sol tarafta kendinize özel profiller oluşturabileceğiniz bir sekme bulunuyor. Ekle diyerek her oyuna, uygulamaya özel ayarlar atayarak bu ayarlar arasında tek tıkla geçişler yapabiliyorsunuz.
Pencere seçenekleri kısmını ise otomatik ve tam ekran modlarında bırakmanızı öneriyoruz, zaten programın yapımcısı da bunu önermekte.
Ölçekleme türü ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere FSR, NIS gibi çeşitli upscale modlarını seçebileceğiniz alan. Yapımcı burada FSR, NIS ve LS1 seçeneklerinden birini öneriyor. Diğer seçenekler daha çok anime tarzındaki oyunlar için önerilmekte. Siz bu üç mod arasında geçişler yaparak size en uygun görüneni belirleyebilirsiniz. Hemen altında ise “Keskinlik” seçeneği çıkacaktır, bu da adından da anlayabileceğiniz üzere görüntüye keskinlik katmakta. “Hafifletilmiş Sürüm” ise daha eski ve güçsüz ekran kartlarına sahip kullanıcılar için önerilmekte fakat kaliteyi daha fazla düşürüyor.
En sağda ise “Kare Oluşturma” kısmını göreceksiniz. Buradan LSFG 2.1 seçeneğini tercih etmenizi öneririz çünkü programdaki ŞU AN İÇİN en güncel frame generation teknolojisi bu. Mod kısmında ise FPS x2 ya da FPS x3 seçeneği var. FPS x3 seçeneği FPS’i 3 katına kadar artırabiliyor fakat hem gecikme değerini artırıyor hem de bazı oyunlarda görüntü kalitesini biraz daha bozabiliyor. Burada bizim tercihimiz X2 modundan yana oldu.
Biraz daha aşağıya kaydırdığınızda çeşitli ayarlar göreceksiniz. Burada FPS göstergesini açmanızı öneriyoruz çünkü bu programın artırdığı FPS değerini MSI Afterburner gibi yazılımlar gösteremiyor. Buna ek olarak gecikmeyi düşürmek adına “Yırtılmalara izin ver” seçeneğini de tercihen aktif edebilirsiniz.
Bütün bu ayarları yaptıktan sonra sağ üstte yeşil “Ölçekle” butonunu göreceksiniz. Ona bastığınız zaman 5 saniye sayacaktır ve program devreye girecektir. Fakat aktif etmeden önce bilmeniz gereken çok önemli noktalar var. Öncelikle oyunu grafik ayarlarından PENCERESİZ MODA ya da KENARSIZ PENCERELİ MODA geçirmeniz ŞART. Tam ekran modundayken bu yazılım maalesef çalışmıyor. Fakat üzülmeyin yazılım devreye girdiği anda oyun zaten tam ekran moduna otomatik geçiyor. Ölçekle butonuna bastıktan sonra süre sayarken oyunun olduğu ekrana gelmeniz gerekiyor. Yazılım devreye girdiğinde zaten sol üstte baz FPS değeri ve X2 FPS değerini görebileceksiniz.
Önemli Notlar
Bu program kare oluşturma işlemini gerçekleştirirken GPU gücünden yararlanıyor bu da haliyle temel FPS değerinizi biraz daha düşürebilir fakat X2 veya X3 modunu kullandığınızı düşününce zaten bu kayıptan çok daha fazla FPS kazancınız oluyor. Ek olarak rekabetçi oyunlar için çok uygun olduğunu söyleyemeyiz çünkü gecikme artıyor. Ayrıca online oyunlardaki anti hile sistemleriyle sıkıntı yaşama olasılığınız var bu yüzden online oyunlarda çok önerebileceğimiz bir program değil.
Lossless Scaling nasıl kullanılır? Rehberimizin sonuna geliyoruz. Bu programla beraber oyunlardaki FPS değerlerinizi düşük bir ücret karşılığında ikiye hatta üçe katlayabiliyorsunuz. Görebileceğiniz üzere bu programın kullanımı bir hayli kolaydı. Takıldığınız bir konu varsa aşağıdan yorum yazarak bize iletebileceğiniz unutmayın.
damper
Tem 13, 2024 at 19:10
kullanılan gpu yerinde sadece varsayılan var.Kendi ekran kartımı nasıl seçeceğim?
Mehmet Yılmaz
Tem 13, 2024 at 21:26
Selam. Eğer dahili grafik birimine sahip bir sisteminiz yoksa (yani çift ekran kartlı) zaten varsayılan doğrusudur.
The Real Person!
The Real Person!
Eyl 15, 2024 at 02:04
Peki merak ettiğim oyunda fsr var onu açmalı mıyım açmamalı mıyım bu programı kullanırken çakışma durumu olur mu
Mehmet Yılmaz
Eyl 15, 2024 at 17:01
Oyun FSR 3 ise zaten buna gerek yok. FSR 2 ise bunda da eski bir FSR var o yüzden birinden birini kapatın.
Enes
Tem 15, 2024 at 01:35
ben satın aldım elden ring de pencereli mod da ayarları yaptım fakat fps aşırı derecede düşürdü düşürmekle kalmayıp oyunun kaliteside düştü ayarların hepsi doğru ben önermiyorum pek fazla
elifyy
Ağu 11, 2024 at 22:47
ben kullanıyorum ama bende çalıştırdımda: berirtilen kırpma çözünürlüğünü aşıyor. Ortaya çıkan boyut 0x0 sorununu alıyorum nasıl düzetrim