Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Lenovo Legion 5 15IMH05H İncelemesi

Oyuncu laptopları günümüzde iyice önem kazanmaya başlıyor. Devamlı olarak evde olmayanlar, evinde yeri olmayanlar falan derken aslında bu pazar gelişime çok açık. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık çok daha yüksek performansa sahip taşınabilir cihazlar ortaya çıkıyor.

Bugün incelediğimiz cihaz ise son nesil Intel Core i7-10750H işlemci ve Nvidia GeForce GTX 1660 Ti gibi birbirinden güçlü donanımları oldukça taşınabilir bir yapıda sunan Lenovo Legion 5 15IMH05H oluyor. Bu cihaz sade tasarımıyla birlikte aslında sadece oyunculara hitap etmeyen şık bir model olmasıyla öne çıkıyor.

Lenovo Legion 5 15IMH05H

Lenovo’nun Legion 5 oyuncu dizüstü bilgisayarı 15.6 inç bir ekranla geliyor. Tabii bu cihaz yeni olduğu için gördüğünüz gibi oldukça ince çerçevelerle birlikte gelmesinin bir avantajı olarak biraz daha ufak boyutlarla birlikte kullanıcıya sunulabiliyor. Cihazın kasası plastik, fakat kalite hissiyatı gerçekten üst seviyelerde olmuş. Phantom black ismi verilen renk ise oldukça şık bir görüntü katmayı başarmış cihaza.

Cihazın 15.6 inç ekranının kenarlarında oldukça ince çerçeveler görüyoruz, üstte 720P çözünürlükte bir webcam bulunuyor özellikle günümüzde önemi bir hayli büyük oldu kameraların. Altta ise kenarlardakine oranla biraz daha kalın bir çerçeve bulunuyor. Hemen ortasında ise “LEGION” yazısı konumlandırılmış. Ayrıca gördüğünüz gibi bu cihazın menteşe tasarımı farklı olduğu için cihazın kapağı böyle dümdüz olacak şekilde açılabiliyor, yani farklı kullanım şekillerine uygun.

Cihazın ekran kasasına baktığımızda aslında çok sade bir tasarım dili görüyoruz. Yine phantom black ismi verilen renk devam ediyor. En sağ altta ufak bir LENOVO logosu, sol üstte ise sırıtmayan bir “LEGION” logosu yerleştirilmiş. Buranın alt tarafında sırasıyla; Gigabit Ethernet, USB Type-C, USB 3.2 Gen 1 portları, HDMI 2.0 portu ve DC güç girişini görüyorsunuz. Bu portların hemen yanlarında ise gördüğünüz gibi iki adet oldukça geniş havalandırma ızgaraları bulunuyor.

Cihazın sol tarafına baktığımızda yine oldukça geniş havalandırma ızgaralarını görüyoruz. Onun hemen sağında USB 3.2 Gen 1 portu, en sağda ise 1 adet 3.5 MM kombo jak görüyoruz. Cihazın portlarının çoğu arka tarafa konumlandırıldığı için yan tarafları biraz daha boş kalmış açıkçası.

Cihazın ön tarafı da yine aynı şekilde plastik bir gövdeye sahip. Gördüğünüz gibi cihazın gövdesi için oldukça geniş diyebileceğimiz bir touchpad alanına sahip, burası görevini başarıyla yerine getiriyor. Cihazın klavyesi ise Lenovo’nun alışılmış klavye tasarımının aynısı aslında. Hissiyatında falan bir sorun yok, 4 bölgeli RGB aydınlatmayla geliyor bunu yazılımla kontrol edebiliyorsunuz. Tabii bu bir laptop klavyesi olduğu için harici mekanik klavyelerdeki keyfi beklemeyin.

Eğer bu oyuncu laptopunu satın alırsanız kutusunun içerisinden hediye olarak bir adet Lenovo M300 RGB oyuncu faresi çıkıyor. Bu fare 8000 DPI ile gelen ve 8 adet tuşunun programlanabildiği oldukça başarılı bir fare aslında. Hem sağ hem de sol elini kullananlar için simetrik olarak tasarlanan bu fare çoğu oyuncu için yeterli bir performans sunacaktır.

Lenovo Legion 5 Teknik Detaylar

  • İşlemci: Intel i7-10750H (Boost 5.0 Ghz, 6 Çekirdek 12 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti 6 GB GDDR6
  • Ekran: 15.6 İnç FHD (1920×1080) 144 Hz Mat, IPS, 300 Nit, %100 sRGB
  • Bellek: 8+8 16 GB DDR4 2933 MHz (Samsung)
  • Depolama: 256 GB PCIe M.2 SSD, 1 TB 5400 RPM HDD
  • Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
  • Kablosuz: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
  • Klavye: Lenovo TrueStrike 4 Bölgeli RGB
  • Kamera: 720P HD
  • Ses: Harman Kardon 2 x 2W
  • Adaptör: Slim 230W
  • Batarya: 60 W/h
  • Boyutlar: 363.06mm x 259.61mm x 23.57mm
  • Ağırlık: 2.46 KG

Lenovo Legion 5’in alt kapağını söktüğümüzde cihazın bütün iç donanımlarına erişiyoruz. Ortada gördüğünüz kare şeklindeki metalin altında cihazın 8+8 GB Samsung marka 2933 MHz, CL 20 gecikme değerine sahip bellekleri bulunuyor, pasif bir soğutma görevi görmüş gayet mantıklı. Yine benzer bir yapı sağda da var. Onun altında ise cihazın Western Digital markalı PCI Express M.2 SSD’si bulunuyor.

Burada şöyle güzel bir taraf daha var, solda gördüğünüz 2.5 inç Seagate HDD’yi eğer sökerseniz bu kısımın sağ tarafındaki M.2 SSD yuvası açığa çıkıyor. Yani bu cihaza 2 adet M.2 SSD takmanız mümkün kılınıyor, mantıklı bir hareket.

Bu cihazda en dikkat çekici kısım soğutma sistemi olmuş. Gördüğünüz gibi komple siyaha boyalı bu soğutma bloğu çift fan ile geliyor. 1 adet bakır ısı borusu ortak olarak hem GPU hem de CPU’yu soğutuyor. Bunun haricinde her taraf için fazladan 1 bakır ısı borusu daha konumlandırılmış. Sadece bununla kalmayıp güç bileşenleri, VRAM bileşenleri bile bu soğutmaya dahil edilmiş.

Bu cihazda 15.6 inç boyutunda ve 1080P çözünürlükte bir IPS panel bulunuyor. 144 Hz tazeleme hızı ve 300 nit parlaklıkla gelen bu ekranın %100 sRGB renk gamutunu desteklediğini belirtelim. Buna ek olarak Dolby Vision gibi teknolojilere de destek veriyor. Ekranın genel kalitesi gerçekten üst seviye olmuş, bakış açıları geniş, renkler güzel ayrıca 144 Hz tazeleme hızı sayesinde oyunlarda çok iyi bir deneyim sunabiliyor.

Bu cihazda diğer ilgi çeken kısımlardan biri ise Rapid Charge PRO teknolojisi. Bildiğiniz gibi hızlı şarj teknolojileri artık akıllı telefonlarımızda, tabletlerimizde iyice yer edindi. Bu cihazın şarj teknolojisi ise 30 dakika gibi kısa bir sürede %50 seviyelerine varan şarja imkan tanıyor. Artık bütün laptoplarda görmek isteyeceğimiz oldukça faydalı bir özellik aslında…

Bu cihaz aslında çok başarılı bir yazılıma sahip. Lenovo Vantage yazılımı sayesinde bu cihaz üzerinde çok çeşitli kontroller ve ayarlamalar yapabiliyorsunuz. Mesela yukarıdaki ekranda cihazın anlık kullanım değerleri, işlemci frekansı gibi bilgileri görmeniz mümkün.

Bu yazılımda buna ek olarak çeşitli ısı kipleri bulunuyor. Yani cihazın performansını ayarlayarak farklı modlar arasında geçişler yapabiliyorsunuz. Örneğin sessiz moda alırsanız cihaz çok gerekmediği sürece güç tasarrufu yapıyor ve cihazın çok daha sessiz çalışmasını sağlıyor. Tabii ses benim için sorun değil yüksek performans istiyorum derseniz performans kipi sizi bekliyor 🙂

Cihazın klavyesinden bahsetmiştik, genel anlamda başarılı bir klavye. 4 bölgeli RGB aydınlatmasını ayarlamak için yine Lenovo’nun Vantage yazılımını kullanıyorsunuz. Bu yazılımla birlikte toplam dört parçaya bölünen bölgelerin her birini istediğiniz renkte aydınlatmanız mümkün. Tabii sadece renkle kalmayıp farklı profiller yaratıp çeşitli aydınlatma modları arasında geçişler yapabilirsiniz.

Lenovo Legion 5 Performans Testleri

Lenovo Legion 5 oyuncu dizüstü bilgisayarıyla ilk oyun testimizi Death Stranding oyunuyla yapıyoruz. 1080P çözünürlük, maksimum ayarlar, adaptive sharpening ayarı açıkken yaptığımız testlerde ortalamada 90-100 FPS gibi çok iyi değerler görmeyi başardık. Burada asıl ilgi çekici kısım ise sıcaklıklar oluyor. Ekran kartı maksimum olarak 73 dereceleri görürken işlemci sıcaklığı ise maksimum olarak 85 derecelere kadar çıktı, 98 derecelere çıkan cihazlar düşünüldüğünde gayet iyi değerler!

İkinci oyun testimizi sevilen oyunlardan biri olan PUBG ile yapıyoruz. Yine 1080P çözünürlük, en yüksek grafik ayarlarıyla birlikte yaptığımız performans testlerinde ortalamada 100 FPS gibi çok iyi değerler aldık, dilerseniz bazı ayarları düşürerek 144 Hz ekrandan sonuna kadar yararlanabilirsiniz!

Popüler FPS oyunlarından biri olan Counter Strike: Global Offensive oyununda ise yine 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında yaptığımız testlerde değişken FPS değerleri aldık. Oyunun grafik motoru düşünülürse bu normal, fakat ortalamada 200 FPS gibi çok iyi değerleri görüyoruz.

 

Sonuç

Lenovo Legion 5 oyuncu laptopu sade tasarımına rağmen sunduğu güçlü donanım ve yüksek soğutma performansıyla birlikte bizlerin beğenisini kazanan bir model oldu. Kasası plastik, fakat kasanın genel kalitesi oldukça iyi düzeydeydi. Diğer yandan 144 Hz IPS ekranı, Harman ses sistemi falan derken multimedya ve iş gibi konularda da gayet iyi bir cihaz ortaya çıkmış.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Eren Can Ercan

    Eki 10, 2020 at 19:17

    Keşke şu ekonomi biraz olsun düşsede alabilsem. Kodlama, grafik tasarım ile uğraşayım diyorum bilgisayarım el vermiyor. Arkadaşlarımla oyunlar oynayayım diyorum Geforce Now sağolsun biraz işimizi görüyor ama yeteri kadar olmuyor. Bilgisayar Mühendisi olmak hayalim ama bu gidişle bir hayal olarak kalmaya devam edecek gibi duruyor. Ne olacak biz gençlerin bu hali 🙁

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...

Sinema Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde yer alan Los Angelese şehri; sahip olduğu kültürel yapı, doğal güzellikleri ve Hollywood‘un orada olması gibi etmenler...

Oyun Haberleri

Naughty Dog’un efsanevi yapımı The Last of Us Part II Remastered, 3 Nisan 2025 tarihinde PC platformunda oyuncularla buluşacak. Ancak bu heyecan verici gelişme,...

Sinema Haberleri

Son yıllarda hem ülkemizde hemde Dünya’da, dijitalleşmenin etkisiyle beraber kullanıcıların, izleme alışkanlıkları da değişti. Son yıllarda TV yayınları ve kablolu yayınlardan ziyade kullanıcıların  daha...