Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7 İncelemesi

Oyuncu dizüstü bilgisayarı incelemelerimize bu sefer Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7 modeliyle devam ediyoruz. Bizdeki inceleme örneği Intel Core i7-12700H model işlemciye ve Nvidia GeForce RTX 3060 Mobile ekran kartına sahip. Bunlar artık klasikleşmiş donanımlardan biri, fakat bu cihazı öne çıkaran en büyük kısım ise başarılı soğutma performansı oluyor.

Buna ek olarak bu cihazda 1080P çözünürlüğünde ve 165 Hz tazeleme hızı sunan bir IPS panelli ekran bulunuyor bu da önemli diğer detaylardan biri. Artık bildiğiniz üzere mobil ekran kartlarında TDP değeri büyük önem kazandı. Bu cihazda da RTX 3060 Mobile ekran kartı da 105W değerine kadar çıkabilen versiyona sahip. Haliyle düşük TDP’li RTX 3060 ekran kartlarına göre daha iyi bir performans sergiliyor.

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7 Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7 modeli 15.6 inç boyutunda bir ekrana sahip. Yani 16 inç gibi daha arada kalan boyutlara sahip değil, yıllardır standart olarak kullanılan boyutların başında geliyor bu. Özellikle eskiden kalın çerçevelerle birlikte cihazlar daha büyüktü fakat günümüzde artık daha ufaklar. Bu cihazın alt çerçevesi maalesef biraz kalın fakat diğer tarafların çerçeveleri oldukça ince olduğu için bu eksiği kapatıyor.

Cihazda genel anlamda gri renkler hakim, bu da Ideapad Gaming serisinde genellikle alışık olduğumuz bir renk düzeni. İlk bakışta metal gibi görünen bu kasa ise plastik malzemeden imal edilmiş durumda. Fakat kasasında kalitesiz hissettirecek durumlar yok, kasa kalitesi gayet oturaklı olmuş bu konuda bir eksisi yok.

Cihazın üst kapağına baktığımızda oldukça sade bir yapı görüyoruz, burası da plastik bir malzemeye sahip. En sol üstte ise ufak bir Lenovo logosu yerleştirilmiş ve herhangi bir aydınlatma bulunmuyor. Alt tarafa baktığınızda ise buranın dışarıya çıkıntı yaptığını göreceksiniz, burası aslında soğutucunun uzadığı bölüm. Izgaralar bu bölgede kalıyor ve daha büyük bir ızgara kullanılıyor bu sayede. Cihazın soğutma performansı bu yüzden daha iyi durumda.

Cihazın alt tarafına baktığımızda oldukça büyük havalandırma boşluğu bırakıldığını görüyoruz, bu sayede fanlar alt taraftan serin havayı rahatlıkla çekebiliyor bu güzel bir artı. Ayrıca o çıkıntılı kısımda da ek bir kapak var ve bunu çıkartabiliyorsunuz, yukarıda da gördüğünüz üzere maviye boyanmış havalandırma ızgaraları burada bulunuyor. Bunun haricinde cihazın altında yükseltmek için kauçuk ayaklar bulunuyor klasik olarak.

Cihazın klavye yatağı bölümü de oldukça sade ve gri renkte, yine plastik bir malzeme kullanılmış burada. Touchpad bölgesi oldukça geniş ve kullanım olarak genel anlamda başarılı, çoğu kişiye yetecektir. Cihazın klavyesi ise Lenovo’nun alışılmış tasarımına sahip. Yıllardır bunu kullanmaları bu tasarıma güvendikleri anlamına da geliyor, yazı yazarken vs. bu tasarımın oldukça rahat olduğu söyleniyor. RGB olarak ise 4 bölgeli bir RGB aydınlatma tercih edilmiş. Per-KEY RGB görmek isterdik ama bu da fena sayılmaz.

Cihazın sol tarafına baktığımızda en solda turkuaz renge boyanmış havalandırma ızgaralarını görüyoruz. Genellikle bu ızgaralar boyanmaz fakat buradaki turkuaz renk gerçekten şık bir görünüm katmış. Hemen sağında USB 3.2 Gen 1 yuvası en sağda ise 3.5 MM kombo jak girişini görüyoruz. Cihazın bu tarafı giriş-çıkış birimleri açısından oldukça sade tutulmuş.

Cihazın sağ tarafına baktığımızda buranın da oldukça sade bir yapıda olduğunu görmekteyiz. Yine turkuaz renge boyanmış bir alüminyum ızgara, USB 3.2 Gen 1 yuvası ve mikrofon için ufak bir boşluğa yer verildiğini görüyoruz. Sağ ve sol tarafın sade olmasının sebebini ise aşağıda açıklayacağız.

Cihazın sağ ve sol tarafı genel anlamda sade, çünkü asıl olay cihazın arka alt tarafında. Sağda ve solda yine turkuaz renge boyanmış havalandırma ızgaralarını görüyoruz, oldukça genişler ve açıkçası tasarıma da çok güzel bir hava kattıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Böyle aralarda farklı renkler kullanılması tasarım açısından güzel hamleler zaten.

Giriş çıkış birimlerine bakacak olursak en solda HDMI 2.0 yuvası, Gigabit Ethernet yuvası, DisplayPort 1.4 destekli USB 3.2 Gen 2 Type-C yuvası ve en sağda ise DC güç girişini görüyoruz. Açıkçası böyle önemli yuvaların arkaya konulması çoğu durumda daha iyi oluyor çünkü cihazın sağında ve solundaki kablo kirliliğini büyük ölçüde bitiren önemli bir detay bu.

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7 82S900TWTX Teknik Detaylar

  • İşlemci: Intel Core i7-12700H (Boost 4.70 Ghz, 14 Çekirdek 20 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 3060 6 GB GDDR6, 105W Boost, MUX Switch
  • Ekran: 15.6 İnç FHD (1920 x 1080) 165 Hz, %100 SRGB, 300 Nit IPS Panel
  • Bellek: 1 x 16 GB 3200 MHz DDR4
  • Depolama: 512 MB PCI Express 3.0 M.2 SSD
  • Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
  • Kablosuz: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
  • Klavye: Numerik 4 Bölge RGB
  • Kamera: HD 30 FPS
  • Ses: 2 x 2W Hoparlör, Nahimic
  • Adaptör: 230W (Seçenekli)
  • Batarya: 60 Whr
  • Boyutlar: 359.6 x 266.4 x 21.8 mm
  • Ağırlık: 2.3 KG

Soğutma

Bu cihazda bizi en çok şaşırtan kısım açıkçası soğutma performansı oldu. Cihazda toplamda 3 adet bakır ısı borusuna yer verilmiş. Bunlardan ikisi ortak kullanılmış diğeri ise tek bağımsız durumda. Bu ilk bakışta yetersiz gibi görünebilir fakat bu bakır ısı boruları genel anlamda büyükler. Fanların boyutlarına baktığımızda da ufak olmadıklarını görüyoruz. Buna ek olarak VRM ve VRAM bileşenlerinin da aktif olarak soğutuluyor olması güzel bir detay.

Bellek

Cihazda 16 GB kapasite sunan 3200 MHz DDR4 belleğe yer verilmiş. Bellek kapasite olarak günümüz için fena değil fakat bu bellek gördüğünüz üzere tek kanal. Bu bellek yükseltmek isteyenler için büyük bir avantaj fakat tek kanal olduğu için performans tarafında da ufak bir kayıp oluşuyor. Açıkçası hem avantajı hem de dezavantajı olan bir durum. Bu donanımlarda 8 GB bellek de görebiliyoruz bunu düşünecek olursak daha iyi tabii.

Ayrıca DDR4 yerine DDR5 bellek de görebilirdik, Core i7-12700H işlemci buna destek veriyor aslında.

Depolama

Cihazda 512 GB kapasite sunan Intel markalı bir M.2 SSD’ye yer verilmiş. 2280 boyutundaki bu yuva PCI Express 4.0 destekliyor, buna ek olarak 2242 boyutunda bir M.2 SSD yuvası daha var, o da PCI Express 4.0 standartına sahip. Bunlar güzel detaylar. Fakat üzerindeki Intel marka SSD ise PCI Express 3.0 standartında ve GB seviyelerine okuma-yazma hızları sunabiliyor. PCI Express 4.0 bir SSD görsek fena olmazdı aslında.

Ekran ve Batarya Ömrü

Cihazın ekranı IPS panel bu oldukça iyi, zaten günümüzde artık IPS panel kullanımı biraz daha yaygınlaşmaya başladı. Çünkü artık hızlı IPS paneller de yaygınlaştı. Bu cihazın paneli 1080P çözünürlükte ve 165 Hz tazeleme hızı sunuyor. Panelin tepki süresi hakkında bilgi verilmemiş. Fakat 1000:1 kontrast oranı ve %100 SRGB renk gamutu desteklediği bilgisi paylaşılmış. Bunlar kötü değerler değil, ufak tefek video düzenleme, fotoğraf düzenleme gibi işlerde de fena değil. Oyun performansı ise 165 Hz tazeleme oranıyla gayet iyi. Zaten çoğu e-spor oyununda yüksek FPS değerleri de alabiliyorsunuz.

Batarya performansı tarafında ise Mux Switch’te dahili ekran kartı seçili, %50 parlaklıkta 4 saat kadar video oynatımı yapabiliyor. Bunlar ortalama değerler diyebiliriz. Tabii sizin kullanım senaryonuza göre batarya ömrü ciddi anlamda değişebilir bunu da es geçmeyelim.

Mux Switch Özelliği

Bu cihazda sıkça aranan MUX Switch özelliğini de es geçmemişler. Dahili ve harici ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayara sahipseniz oyunlarda harici ekran kartını kullansanız bile görüntü çıkışı esnasında bu veriler dahili grafik biriminden de geçiyordu. Bu yüzden performans kaybı yaşanabiliyordu, özellikle harici monitör bağladığınız zaman zaman stabilite bozuklukları ve performans kaybı gibi olumsuz şeyler olabiliyordu. Zaten biz de bu cihazı harici bir ekranla kullanıyoruz, o yüzden bizim için avantajı büyük.

MUX Switch sayesinde istediğiniz zaman dahili veya harici ekran kartını devre dışı bırakıp görüntünün tek bir kaynaktan iletilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu da bazı senaryolarda performans artışı demek. Ayrıca batarya ömrüne de ufak bir katkısı bulunuyor diyebiliriz.

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7 Performans Testleri

Intel Core i7-12700H işlemcinin Cinebench R23 testinde çoklu çekirdekte 13435, tekli çekirdekte ise 1726 puan aldığını görüyoruz. Bunlar bir laptop işlemcisi için gerçekten çok iyi değerler. İşlemcinin 20 izlek olması bu render tarafında gerçekten büyük bir avantaj sağlıyor.

God of War oyun testinde 1080P çözünürlükte, yüksek grafik ayarlarındaydık ve DLSS ise dengeli moddaydı. Bu sahnede 80-100 FPS civarlarında gayet iyi değerler aldık. Ekran kartı ise 90-100 wattlara kadar boost yapabildi. Burada dikkat çeken nokta diğer ise sıcaklıklar. Ekran kartı 67-68 derecelerdeyken işlemci ise 73 derecelerdeydi. Bu sıcaklıklar bir dizüstü bilgisayar için gerçekten çok iyi.

Uncharted 4 testimizde de 1080P çözünürlükteydik, en yüksek grafik kalitesindeydik DLSS ise kalite modundaydı. Ortalamada 120 FPS civarlarında gayet stabil sonuçlar alıyoruz. Bu oyunda da sıcaklıklar benzer şekilde oldukça iyi durumdaydı.

Valorant testini 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesinde yaptık. Valorant’ta FPS değerleri hep çok değişken oluyor. Fakat 200-300 FPS’leri rahatlıkla görebiliyorduk. İşlemcinin güçlü olmasının da önemi burada bir hayli büyük.

Sonuç

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

6 Yorumlar

6 yorum var

  1. Vyslkrsl

    May 2, 2023 at 10:26

    Mux switch olduğuna emin misiniz? Bu üründe sadece onboard ekran kartı ile çalışma var. Ama sadece harici ekran kartının kullanımı yok. Teyit etme şansınız var mı?

    • Mehmet Yılmaz

      May 2, 2023 at 14:13

      Merhaba. İncelemelerimiz ürünle olan deneyimlerimiz sonrasında yazılıyor. Yani denenerek görülen şeyler bunlar.

      • Abdullah

        Tem 30, 2023 at 17:35

        bende lenovo ideapad gaming 3 ryzen7 6800h rtx 3050ti sistemim var csgoda en düşük ayarlarda 120 fps alıyorum çünkü işlemcinin grafik kartı çalışıyor onu kapatmam için mux switch lazım ama benim bilgisayarımda mux switch yok iyi günler

        • Mehmet Yılmaz

          Tem 31, 2023 at 03:05

          Merhaba. Mux Switch’e gerek yok, Nvidia yazılımı üzerinden varsayılan ekran kartını Nvidia olarak ayarlamanız gerekiyor.

  2. Fatih

    May 30, 2023 at 17:49

    Merhaba özellik kısmına 3060 8gb olarak yazmışsınız bu doğru mu ?

    • Mehmet Yılmaz

      May 30, 2023 at 19:04

      Merhaba. Hata olmuş düzenlendi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Stalker 2: Heart of Chornobyl, oyun dünyasına etkileyici bir giriş yaptı. Ukraynalı geliştirici GSC Game World‘ün uzun zamandır beklenen yapımı, oyuncuları terk edilmiş yerleşim...

Oyun İndirimleri

Epic Games, her hafta oyunculara ücretsiz oyunlarla sürpriz yapmaya devam ediyor. Bu haftanın ücretsiz oyunu ise: Brotato! Eğer arena nişancı ve rogue-lite türlerini seviyorsanız,...

Oyun Haberleri

Indiana Jones and the Great Circle, aksiyon-macera oyunlarının sinematik boyutunu yepyeni bir seviyeye taşıyor. Yaratıcı yönetmen Axel Torvenius ve tasarım yönetmeni Jens Andersson’un açıklamalarına...

Oyun Haberleri

Rockstar Games, Grand Theft Auto 6’nın (GTA 6) ilk fragmanını geçtiğimiz yıl yayınladığında oyun dünyası adeta çalkalanmıştı. 1 dakika 30 saniyelik bu video, GTA...