Japonya’da bulunan Osaka Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları solucanları adeta kanserle savaşabilen bir askere dönüştürdüler.
Bunlar genelde denizde ve toprakta gördüğümüz solucan türü olan nematod adı verilen solucan türüdür. Ek olarak bu solucan türü insan vücudunda da yaşamına devam edebilir.
Bilim insanları yaptıkları deneyde bu solucanların kanser hücrelerinin yerini tespit edip, o hücrelere yapışabildiğini keşfettiler.
Bu keşif sonucunda Japon bilim insanları bu solucanların etrafına hidrojel tabaka adı verilen esnek maddeler yerleştirdiler. Bu maddeler adeta bir kılıf gibi solucanların etrafını sardı ve herhangi bir şekilde solucanlara zarar vermedi.
Solucanların Etrafını Saran Tabakaya Kanseri Yok Edebilecek İlaçlar Yerleştirildi
Bu keşfi yapan bilim insanları, hidrojel tabakanın içerisine kanseri yok edebilecek ve kanserin yayılmasını engelleyecek maddeler ekledi. Hidrojel tabaka sayesinde solucanlar zarar görmeyip hedeflerine ulaşabiliyordu.
Bilim insanlarına göre solucanlar kanser hücreleri ile temasa geçtiklerinde etraflarındaki bu maddeler kanser hücresini yok edecek.
Uzmanlar, bu keşif sayesinde kanserli hücre tespiti çok kolay bir şekilde yapılabileceğini ve o hücreye hızlıca müdahale edilebileceğini düşünüyor.
Bu haber ilginizi çekebilir: Glioblastoma Adı Verilen Bir Kanser Türü Beyni Ele Geçirerek Kendisinin Tedavi Edilmesini İmkânsız Hale Getiriyor
Kaynak: https://www.itechpost.com/articles/111991/20220710/scientists-have-engineered-parasitic-worms-that-can-kill-cancer-cells.htm