Dahili grafik yongası denildiği zaman Intel tarafında hep düşük performans veren, daha çok basit kullanımlara yönelik Intel HD Graphics GPU’ları geliyordu. Fakat Intel son zamanlarda dahili grafik tarafına büyük yatırımlar yapıyor.
Bugünkü Intel UHD Graphics 750 incelemesinde XE mimarisinin performansa olan katkısından bahsedeceğiz. Bununla kalmayıp bazı oyunlardaki performansını sizlere sunacağız. Özellikle Valorant oyunundaki performansı gerçekten şaşırtıcı görünüyor!
Intel UHD Graphics 750
Intel’in HD Graphics yongaları çok uzunca bir süredir hayatımızda aslında. Dahili grafik olarak hizmet veren bu yongalar performans olarak gerçekten çok düşük seviyedeydi. Fakat son zamanlardaki hamlelerle birlikte artık dahili grafik tarafında da Intel’in rekabete katıldığını görüyoruz. 11. nesil ve 12. nesil işlemcilerin dahili grafik yongaları çok daha yüksek bir performansa sahip olacak.
Önceki tanıtımlarda Intel’in iddiası yeni nesil XE mimarisiyle birlikte 9. nesilin dahili grafik yongasına oranla %50’ye varan bir performans artışı olduğu iddia edilmekte. Bir anda böylesine yüksek bir gelişme gerçekten heyecan verici görünüyor. Çünkü bildiğiniz gibi 11. nesil masaüstü işlemciler pek başarılı bir performans sunamamıştı, 14 NM üretim sürecinin dezavantajlarını çokça yaşıyorlar…
Intel UHD Graphics 750 Teknik Detaylar
- GPU: Rocket Lake GT1
- Mimari: Generation 12.1
- Çekirdek: 256
- Baz Çekirdek Frekansı: 300 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1300 MHz
- Bellek Frekansı: Paylaşımlı
- Bellek Bant Genişliği: Paylaşımlı
- Bellek Miktarı (VRAM): Paylaşımlı
- Üretim Teknolojisi: 14 NM+++
- Desteklenen Teknolojiler: DirectX 12, Vulkan
- TDP: 15W
Intel UHD Graphics 750 Performans Testleri
Intel UHD Graphics 750 model dahili grafik yongasını test ederken kullandığımız test sistemi gerçekten üst seviyeydi. Intel Core i9-11900K model işlemci, Asus MEG Z590 Ace model en üst seviyeye oynayan anakart, G.Skill Trident Z 16 GB 3600 MHz CL16 bellekler, 1 TB XPG M.2 SSD ve güç kaynağı olarak ise Thermaltake Toughpower 1200W modelini kullandık. Sıvı soğutma modelimiz ise MSI Core Liquid K360 modeliydi, yani her şeyiyle üst seviye bir sistemle testler gerçekleştirildi.
Intel UHD Graphics 750’nin ilk oyun testini Counter Strike: Global Offensive ile yaptık. 1080P çözünürlük ve en düşük grafiklerle başladık. 1080P çözünürlükteyken ortalamada 90 FPS gibi fena olmayan değerler aldık. 720P çözünürlüğe alınca ise FPS değerleri 140 civarlarına kadar çıktı, yani gayet rahat oynanabilir seviyelere çıktı. Fakat aralarda ufak FPS dropları yaşamadık değil!
Valorant testinde ise gerçekten şaşırtıcı bir durum yaşadık diyebiliriz. 1080P çözünürlük ve en düşük ayarlardaydık fakat FPS değerleri ortalamada 140-150 civarlarında seyretti ve oldukça akıcı bir oyun deneyimi yaşayabildik. Bu değerler dahili bir grafik yongası için gerçekten heyecan verici diyebiliriz.
Intel UHD Graphics 750 grafik yongasının PUBG testine geldiğimizde ise sonuçlar pek iç açıcı olmuyor. 1080P çözünürlükte, düşük ayarlarda 20 FPS civarlarında çok düşük FPS değerleri aldık. Hatta 720P çözünürlükte bile akıcılıktan uzak bir oyun deneyimi söz konusuydu.
Fortnite oyununda ise sonuçlar PUBG’ye oranla çok daha iyiydi. 1080P çözünürlük ve en düşük grafik ayarlarında 60 FPS civarlarında fena olmayan değerler almayı başardık. Çözünürlüğü 720P’ye düşürdüğümüz zaman ise bu sefer 120 FPS’lere varan güzel değerler almayı başardık. Yani bu oyunda akıcı bir deneyim yaşamanız mümkün.
Intel UHD Graphics 750 model dahili grafik yongasının son oyun testini Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ile yaptık. 1080P çözünürlük, Vulkan API ve en düşük çözünürlükteki testimizde 25-30 FPS civarlarında düşük değerler aldık. Çözünürlüğü 720P yaptığımız zaman ise 60 FPS civarlarında fena olmayan FPS değerlerini gördük. Fakat genel olarak bu oyun için güçsüz kaldığını söyleyebiliriz.
Sonuç
Intel’in yıllardır geride olduğu konu olan dahili grafik birimi tarafında güzel atılımlar görüyoruz. AMD’nin APU modelleriyle yarışamayan Intel en sonunda XE mimarisiyle birlikte dahili grafik birimi tarafında da iddialı bir performans elde etmeyi başarmış. Özellikle bazı oyunlardaki performansı gerçekten şaşırtıcı düzeydeydi diyebiliriz.