Sistem inceleme serilerimizin bugünkü konuğu “Hyperion” kod adlı oyuncu bilgisayarı oluyor. Bu oyuncu bilgisayarı fiyat/performans odaklı olarak tasarlanan ve 1080P çözünürlükte yüksek performans vermesi hedeflenen bir yapıda.
AMD Ryzen 5 5500 model işlemcisi, Asus Dual Radeon RX 6650 XT OC model ekran kartıyla birlikte 1080P çözünürlükte yüksek ayarlarda çoğu oyunu yüksek FPS değerlerinde oynamanız hedeflenmiş. Bakalım bu Hyperion kod adlı oyuncu bilgisayarı bizlere neler sunuyor?
İçindekiler
Asus Prime B450M-K II Anakart
Hyperion sistemde anakart olarak artık klasikleşen Asus Prime B450M-K II modeline yer verildiğini görüyoruz. Bu amodel; 64 GB RAM desteği, M.2 PCI Express SSD desteği ve HD ses desteği sunan bir model. Üstelik B450 çipsete sahip olduğu için hız aşırtma konusunda da ufak dokunuşlara izin verebildiğini söyleyebiliriz. Bu anakart versiyon 2, peki avantajı ne diyecek olursanız işlemcisiz olarak sadece flash bellekle BIOS update özelliği yani BIOS Flashback özelliği bu anakarta dahil edilmiş. Bu sayede BIOS’ta sorun olduğunda ya da elinizde bir işlemci yokken bile bir flash bellek ile BIOS update yapabiliyorsunuz.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM4
- Çipset: AMD B450
- İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
- Bellek Desteği: DDR4 2133 – 4400 MHz Arası
- Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
- Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
- Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
- Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2, 2 x USB 2.0
- Görüntü Çıkışları: 1 x VGA, 1 x DVI-D, HDMI
- Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
- Boyut: Micro ATX
AMD Ryzen 5 5500 İşlemci
AMD Ryzen 5 5500 model işlemciyi özellikle fiyat/performans odaklı toplama oyuncu bilgisayarlarında sıkça görüyoruz. 6 çekirdek 12 izlekli bu model 4.2 GHz seviyesine varan boost frekansıyla birlikte bu fiyat seviyesi için yeterli bir performansa sahip. En büyük eksisi ise L3 önbellek tarafındaki kesinti, bu model 16 MB L3 önbelleği yüzünden bir miktar performans kaybına uğruyor diyebiliriz.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM4
- Çekirdek: 6
- İzlek: 12
- İşlemci Temel Frekansı: 3.6 GHZ
- İşlemci Boost Frekansı: 4.2 GHZ
- Toplam L3 Önbellek: 16 MB
- Toplam L2 Önbellek: 3 MB
- Toplam L1 Önbellek: 384 KB
- Gpu Modeli: Bulunmuyor
- TDP: 65W
- Üretim Teknolojisi: 7 NM / Zen 3 Mimarisi
- Soğutucu: Wraith Stealth
Asus Dual Radeon RX 6650 XT OC Ekran Kartı
Sistemin en güzel parçalarından biri için ekran kartı diyebiliriz. Asus Dual Radeon RX 6650 XT OC ekran kartı önceki nesil Dual ekran kartlarına göre çok farklı. Yeni nesil kartlarda soğutma performansı ciddi anlamda iyileştirildi. Kartın fanları büyük ve kartın boyutuna göre iri diyebileceğimiz bir soğutma bloğu ile desteklenmiş durumda. Bu seviyede gayet iyi bir performans veriyor diyebiliriz. Zaten 1080P oyunculuk için tasarlanan bir kart.
Dual RX 6650 XT’nin arka tarafına baktığımızda bizleri metal bir arka plaka karşılıyor. Bu metal plaka ise görebileceğiniz gibi termal padlerle desteklenmiş durumda ve VRAM sıcaklığını bir miktar düşürebiliyor. Tasarıma da artısı büyük fakat fiyat dengesini korumak adına bu kartta herhangi bir RGB aydınlatma göremiyoruz.
Teknik Detaylar
- GPU: Navi 23 XT
- Mimari: RDNA 2.0
- İşlem Birimi: 32 Ünite
- Stream Processors: 2048
- Boost Çekirdek Frekansı: 2669 MHz
- Bellek Frekansı: 17,5 Gbps GDDR6
- Bellek Bant Genişliği: 128 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
- Infinity Cache: 32 MB
- Ray Tracing Çekirdekleri: 32
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort, 1 x HDMI
- Üretim Teknolojisi: TSMC 7 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, Işın İzleme, FidelityFX, AMD Smart Access Memory
- Güç Konnektörleri: 1 x 8 Pin
- TDP: 176W
Team T-Force Vulcan 8 + 8 16 GB 3200 MHz Bellekler
Bellek tarafında da öyle üst seviye bir model söz konusu değil. Team Group’un T-Force Vulcan serisi TUF sertifikalı belleklerine yer verilmiş. Bu bellekler 8 + 8 toplamda 16 GB kapasiteye sahipler ve 3200 MHz frekansta CL16 gecikme değeri sunuyorlar. Soğutucusuyla da birlikte bu seviyede işinizi rahatlıkla görecektir. Çift kanal olması ise FPS açısından iyi bir avantaj sağlıyor.
Adata Legend 700 M.2 SSD
SSD tarafında ise M.2 bir SSD tercih edildiğini görmekteyiz. 2.5 inç SSD’lerin de hâlâ kullanıldığını düşünecek olursak bu tercih iyi olmuş. Adata Legend 700 SSD ise saniyede 2000 MB seviyelerine varan okuma, 1600 MB seviyelerine varan ise yazma hızları sunabilen fiyat/performans odaklı modellerden biri. Ayrıca üzerinde ufak bir soğutucusunun bulunması da bir avantaj diyebiliriz.
Cougar Gemini S Oyuncu Kasası
Fiyat/performans odaklı sistemlerde artık alışılmış bazı kasalar var. Fakat Hyperion adlı oyuncu bilgisayarında alışılmışın dışına çıkıldığını görüyoruz. Hep aynı modelleri görmekten bıkan insanlar için oldukça güzel bir değişiklik olmuş. Cougar Gemini S oyuncu kasası gerçekten çok şık bir model. Önünde 3 adet ARGB şerit, arkasında 12 CM ARGB fanıyla birlikte çok şık görünen bir kasa, fakat önü tamamıyla mesh olmadığı için çok yüksek bir hava akışı bekleyemeyiz.
Diğer güzel yanı ise dahili bir ARGB kontrolcüyle gelmesi, anakartınızda ARGB desteği yoksa bile bu kontrolcü sayesinde kasanın üstündeki tuş yardımıyla kontrol sağlayabiliyorsunuz. Bir eksi yanı ise önde dahili bir fan bulunmuyor fakat sistemle birlikte 2 adet 12 CM fanın hediye edildiğini belirtmeden geçmeyelim.
Bu kasa aslında büyük bir model. Üst tarafta 360 MM sıvı soğutma desteği, ön tarafta 360 MM sıvı soğutma desteği de bunu kanıtlar nitelikte olmuş. Büyük olması kimisi için bir dezavantaj tabii ki fakat özellikle kasa içi soğutma açısından büyük bir avantaj, çünkü sıcak hava içeride sıkışmıyor. Alan geniş olduğu için kasanın içi daha ferah kalıyor. Dezavantajı ise tahmin edebileceğiniz gibi daha fazla yer kaplaması.
Cougar XTC 600W Güç Kaynağı
Cougar Gemini S kasayla birlikte Cougar’ın XTC 600 model güç kaynağı dahili olarak gelmekte. 80+ sertifikalı bu modelin 12V kanalından 588W gibi yüksek bir güç verebildiğini görmekteyiz. Bu değer RX 6650 XT için fazlasıyla yeterli diyebiliriz. İleride yapabileceğiniz bazı model yükseltmelerinde de bu model sizi yarı yolda bırakmayacaktır.
Hyperion Oyuncu Bilgisayarı Performans Testleri
Hyperion oyuncu bilgisayarının ilk oyun testini Call of Duty Cold War ile yaptık. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesinde 100-120 FPS arasında gayet iyi değerler alıyoruz. Bu oyun bir hayli zorlu olduğu için %5 civarlarında ufak bir darboğaz yaşanabiliyor. Bu testte ise ekran kartı sıcaklığımız kasa full mesh olmamasına rağmen 67-68 derece civarlarında seyretti, gayet güzel.
God of War testinde ise AMD FSR 2.0’ı aktif ediyoruz. AMD FSR 2.0 teknolojisiyle birlikte aslında Nvidia DLSS’e büyük oranda rakip oldu diyebiliriz, kalite kaybı çok az ve FPS değerlerini ciddi oranda artırıyor. 1440P çözünürlükte, yüksek grafikte ve FSR 2.0 kalite modundayken ortalamada 85 FPS civarlarında gayet güzel değerler almayı başarıyoruz.
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege testinde geldiğimizde ise yine 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarındaydık. Görebileceğiniz üzere 200 FPS civarlarında çok yüksek FPS değerlerine ulaştık. Bu testte de bazı sahnelerde ufak darboğazlar yaşandı.
Dirt 5 bildiğiniz üzere sistemleri zorlayan bir oyun. Buna rağmen yine 1080P çözünürlükteydik ve yüksek grafiklerdeydik. 100 FPS civarlarında iyi diyebileceğimiz değerlere ulaştık.
Apex Legends testine geldiğimizde ise 1080P çözünürlük ve en yüksek grafik kalitesini tercih ettik. Sahneden sahneye değişebilecek şekilde 190-200 FPS civarlarında çok güzel değerler aldık. Bu testte ise ekran kartı 70 derecelere kadar çıktı.
Hyperion toplama oyuncu bilgisayarının son oyun testini popüler oyunlardan biri olan Valorant ile yapıyoruz. 1440P çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarındaydık. 220 FPS civarlarında oldukça yüksek değerler almayı başarıyoruz.
Sonuç
Hyperion kod adlı toplama oyuncu bilgisayarının incelemesinin sonuna geliyoruz. Hyperion sistem 1080P çözünürlükte yüksek FPS almaya odaklanılan fiyat/performans sistemlerden biri olmuş. Özellikle Asus Dual Radeon RX 6650 XT OC ekran akrtı ve şık Cougar kasasıyla öne çıkan başarılı sistemlerden biri. Eksi yanları tabii ki var, inceleme yazımızda da bunlardan sizlere bahsettik.