Geçtiğimiz yıldan beri Amerika’nın ticari yaptırımlarına maruz kalan Huawei, artık iyice köşeye sıkışmış durumda. İşlemci başta olmak üzere akıllı telefon üretimi için gerekli pek çok parçaya erişimi engellenen markanın neler yapacağı merakla bekleniyor. Lakin görünüşe göre işler Huawei lehine dönmeye başladı ve kısa süre içerisinde olumlu gelişmeler yaşanabilir!
Huawei, İşlemci Satın Alabilmesi İçin Gerekli İzinleri Aldı!
Financial Times’ın haberine göre, ABD yönetimi Huawei için uzun süredir uyguladığı yaptırımları gevşetme kararı aldı. Çinli markaya şartlı olarak ithalat izni verildiği belirtilirken, Huawei’ye satılacak ürünlerin kesinlikle 5G altyapı ekipmanı üretiminde kullanılmaması isteniyor. Asya merkezli bir yarı iletken firmasının üst düzey yöneticisi de durumu doğrulayarak, “Bize mobil cihazlar için yonga satışının artık sorun olmayacağı bildirildi.” şeklinde konuştu.
Sürpriz gelişmenin ardından Huawei’nin yeniden Kirin işlemci geliştirmesinin önünde herhangi bir engel kalmamışa benziyor. TSMC’nin yeni nesil 5 nm üretim prosesinde boşluk oluşması durumunda Kirin 9000 işlemcinin üretimi yeniden başlayabilir. Ayrıca Qualcomm ve MediaTek gibi şirketler de Huawei’ye işlemci satmak için daha önce lisans başvurusunda bulunmuştu. Yani son gelişmeler ışığında markanın işlemci sorununun kalıcı çözüme kavuştuğunu söylemek mümkün.
Öte yandan, Huawei’nin Google ile yeniden çalışmasının en azından şu anda mümkün olmadığı ifade ediliyor. ABD hükümetinin henüz yazılım alanında tedbirleri gevşetmediği ve iki şirket arasındaki kısıtlamanın süreceği bildiriliyor. Son olarak Huawei Mobil Servisleri (HMS) ve AppGallery uygulama marketinin gelişmeye devam ettiğini, ayrıca HarmonyOS işletim sistemi konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirtelim.