Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

HP Victus 16 S0066NT İncelemesi

Şu zamana kadar sizler için çok sayıda oyuncu dizüstü bilgisayarı incelemesi yaptık. Bunların çoğu oyuncu cihazlarıydı, yani bir hayli güçlü cihazlar inceledik. Fakat HP Victus 16 S0066NT incelemesinde gördüğümüz en iyi soğutma performanslarından birini sizlere sunuyor olacağız. Üst segment bir model olmamasına rağmen AMD tarafından geliştirilen HP Victus 16 S0066NT’nin sunduğu soğutma verimliliği bizi gerçekten çok şaşırttı.

AMD Ryzen™️ 5 7640HS işlemcisi oldukça güçlü bir model, buna ise Nvidia GeForce RTX 4050 mobile ekran kartının eşlik ettiğini görüyoruz. Bu donanımlara ise 1080P çözünürlüğünde ve 144 Hz tazeleme hızına sahip bir IPS panel eşlik etmekte. Yani fiyat/performans odaklı bir kurulum bizleri bekliyor.

HP Victus 16 S0066NT Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı İncelemesi

Öncelikle cihazın genel tasarım hatlarıyla başlayalım. HP’nin Victus serisi üst seviye bir seri değil. Fiyat/performans odaklı serisi olduğu için beklentileri çok yüksek tutmamakta fayda var. Cihazın ekran çerçeveleri oldukça ince diyebiliriz, alt tarafın çerçeveleri ise alışıldığı üzere daha kalın bir yapıda. Daha ince çerçeveler tabii ki gördük fakat onlar açıkçası daha üst seviyeye hitap eden cihazlardı. Çerçevenin hemen ortasında ise basitçe bir “Victus” logosu görüyoruz.

Cihazın üst çerçevesi bir hayli ince. Ortada ise bizi şaşırtan 1080P bir webcam bulunuyor. Açıkçası çok daha pahalı cihazlarda 720P görüyorken bu cihazda 1080P web kameraya yer verilmesi gerçekten çok iyi.

Cihazın klavyesi genel anlamda başarılı. Tuşlar görebileceğiniz üzere keskin hatlara sahipler. 16.1 inç boyutunda bir cihaz olduğu için tuşlar arasındaki boşluklar fena değil. Zaten numerik tuşların da bulunuyor olması aranan özelliklerden biri. Bu klavye tek bölgeli bir RGB aydınlatmayla geliyor, bunu da Omen Gaming HUB üzerinden değiştirmeniz mümkün. Touchpad tarafı ise yeterli bir genişlikte, görevini başarıyla yerine getiriyor.

Cihazın klavye yatağı dahil bütün kasası plastik bir yapıda. Victus serisinde alışkın olduğumuz bir şey bu. Komple plastik kasa ilk görünüşte pek çekici gelmiyor açıkçası. Fakat kasanın genel kalitesi kesinlikle kötü değil. Sağından solundan sesler gelmiyor, eklem yerleri de bir hayli dayanıklı görünüyor. En azından bazı kısımları metal görmek isterdik tabii ki.

Cihazın kalınlığı aslında hiç fena değil. İnce diyebileceğimiz bir cihaz olmuş bu taşınabilirlik açısından güzel. 

Cihazın sol tarafına baktığımızda sırasıyla; Gigabit ethernet, 1 adet USB 3.0 yuvası, havalandırma ızgaraları ve 3.5mm kombo jak girişi var. 

Cihazın sağ tarafı sola göre biraz daha dolu olmuş. Burada da sırasıyla; DC güç girişi, HDMI 2.1 yuvası, 2 adet USB 3.0 yuvası ve USB Type-C yuvası bulunuyor. Bu USB Type-C yuvası hem hızlı şarj destekliyor hem de Displayport 1.4a görüntü çıkışı görevi de görebiliyor. Haricen bir Displayport koymamaları bir eksi fakat bir şekilde telafi etmeye çalışmışlar. 

HP Victus 16 S0066NT Teknik Detaylar

  • İşlemci: AMD Ryzen™️ 5 7640HS (Boost 5.0 Ghz, 6 Çekirdek 12 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 4050 6GB GDDR6, 120W Boost, MUX Switch (Sadece Harici)
  • Ekran: 16.1 İnç Full HD (1920 x 1080) 144 Hz, IPS Panel, %45 NTSC
  • Bellek: 2 x 8 GB 5600 MHz CL46 DDR5
  • Depolama: 512 GB PCI Express 4.0 M.2 SSD
  • Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
  • Kablosuz: Mediatek Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3
  • Klavye: RGB
  • Kamera: 1080P
  • Ses: Bang & Olufsen Stereo Hoparlörler
  • Adaptör: 230W
  • Batarya: 70 Whr
  • Boyutlar:36,9 x 25,94 x 2,29 CM
  • Ağırlık: 2.33 KG

Cihazın iç tarafına baktığımızda ilk dikkatimizi çeken şey çift kanal bellek kullanmaları oluyor. 5600 MHz olan bu bellekler CL46 gecikme değerine sahipler, pek üst seviye satılmazlar fakat bu fiyat seviyesinde kabul edilebilir.

Bu cihazın soğutma performansı öne çıkıyor. Aslında cihazın içine baktığımızda toplamda 3 adet bakır ısı borulu bir soğutma tasarımı görüyoruz, bu başarılı sıcaklık değerleri için bu kurulum gerçekten iyi anlamda şaşırtıyor. Fakat bu boruların 2 tanesi aslında bir hayli kalın bir yapıda. Diğer yandan 2 adet olan fanların boyutu da büyük olduğu için böyle detaylarla birlikte başarılı bir soğutma performansı elde edildiğini düşünüyoruz.

Sağ altta ise metal bir parça göreceksiniz, bu aslında M.2 SSD soğutucusu. Çünkü bu cihazda PCI Express 4.0 bir SSD bulunuyor bu da ısınmaya müsait diyebiliriz. Harici bir soğutmayla desteklenmesi güzel.

Ekran

Cihazın ekranı 16.1 inç boyutunda, IPS panel ve 144 Hz tazeleme hızına sahip. IPS panel olması gerçekten güzel çünkü özellikle bir dizüstü bilgisayarda bakış açılarının geniş olması büyük önem taşıyor. 144 Hz tazeleme hızıyla da genel anlamda akıcı bir ekran var diyebiliriz. Fakat profesyonel bakacak olursak %45 NTSC renk desteğiyle bu tarafta pek bir iddiası yok açıkçası.

MUX Switch Desteği

AMD tarafından geliştirilen HP Victus 16 S0066NT modelinde sıkça aranan MUX Switch özelliğini es geçmemişler. Dahili ve harici ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayara sahipseniz oyunlarda harici ekran kartını kullansanız bile görüntü çıkışı esnasında bu veriler dahili grafik biriminden de geçiyordu. Bu yüzden performans kayıpları maalesef yaşanabiliyordu, özellikle harici monitör bağladığınız zaman yaşanan stabilite bozulmaları ve performans kaybı gibi olumsuz şeyler olabiliyordu. 

MUX Switch sayesinde istediğiniz zaman dahili veya harici ekran kartını devre dışı bırakıp görüntünün tek bir kaynaktan iletilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu da bazı senaryolarda performans artışı demek. Ayrıca batarya ömrüne de ufak bir katkısı bulunuyor diyebiliriz.

HP Victus 16 S0066NT Performans Testleri

Cihaz genel anlamda fiyat/performans odaklı yapılmış. Fakat SSD tarafında kısma yapmamaları gerçekten güzel. 512 GB kapasite sunan bu SSD PCI Express 4.0 standartına sahip. Yukarıdaki testte de görebileceğiniz üzere 6 GB seviyelerine okuma hızları sunabiliyor. Bu değerler çoğu kullanıcıya fazla fazla yetecektir zaten.

Cihazda Bang & Olufsen imzalı stereo hoparlörler bulunuyor. Bunlar mükemmel işlere imza atmıyorlar fakat ses seviyesi iyi diyebiliriz. Ses kalitesi ise bu fiyat seviyesi için genel anlamda tatmin edici olmuş. Çoğu kişi bir eksiklik hissetmeyecektir.

Cihazın batarya tarafına gelecek olursak gündelik bir kullanım senaryosunda 3-4 saat civarlarında bir kullanım sunuyor. Oyuncu cihazlarında zaten genel olarak çok yüksek bir pil ömrü karşımıza çıkmıyor.

Cinebench R23 testine baktığımızda da skor olarak bu fiyat seviyesi için yine etkileyici bir sonuçla karşılaştık. Çoklu çekirdekte 12535 puan, tekli çekirdek tarafında ise 1674 puan almayı başarmış. AMD Ryzen™️ 5 7640HS işlemci bu tarafta iyi bir iş çıkartıyor.

Bu cihazın en büyük avantajı soğutma sistemi. AMD Ryzen™️ 5 7640HS küçümsenebilecek bir işlemci değil. Cinebench testinde bazı çekirdekler 5 GHz seviyesine bile varabiliyor. Toplamda 65W güce çıkarken işlemci 90 dereceye kadar yükseliyor. Cinebench testi için ve bunun bir dizüstü bilgisayar olduğunu düşünürsek 90 derece hiç fena değil!

Oyun Performansı Testleri

God of War oyunuyla testlere başladık. 1080P çözünürlük, DLSS kalite modunda ve yüksek grafik kalitesinde 90 FPS’leri rahatlıkla görüyoruz. Bunlar gerçekten güzel değerler. Burada asıl şok eden kısım ise sıcaklıklar! İşlemci 65 derece civarlarındayken ekran kartı ise 60 derecelerdeydi. Bu değerler bir dizüstü bilgisayar için gerçekten çok iyi!

Doom Eternal oyununda da FPS değerleri gerçekten çok iyiydi. 1080P çözünürlük, en yüksek grafik kalitesi ve DLSS kalite modundayken rahatlıkla 200 FPS’leri görebiliyoruz.

Spider-Man Remastered oyunu yine zorlayıcı yapımlardan biri. 1080P çözünürlük, yüksek grafikler, ışın izleme açık ve DLSS 3.0 kalite modundayken frame generation ile birlikte 100 FPS’leri rahatlıkla görüyoruz. Bu oyunda da yine çok düşük sıcaklıklarla karşı karşıyayız bu gerçekten güzel. Üstelik yüksek diyebileceğimiz bir fan gürültüsü de yok!

HP Victus 16 S0066NT incelemesinin son oyun testinde Valorant var. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında 200 FPS civarlarında yine oldukça yüksek değerleri alabildik. 

HP Victus 16 S0066NT Sonuç

AMD tarafından geliştirilen HP Victus 16 S0066NT incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu cihaz fiyat/performans odağıyla tasarlanan bir model. Full plastik kasasıyla birlikte aslında bunu size hissettiriyor. Fakat olay iç taraflara geldiğinde çok daha iyi bir senaryoyla karşılaşıyoruz. AMD Ryzen™️ 5 7640HS gibi güçlü bir işlemciyi ve RTX 4050 120W ekran kartını oyunlarda 60 derecelerde tutmayı başaran gerçekten çok iyi bir soğutma performansı sunuyor. Bu da cihazı öne çıkaran en önemli detaylardan biri oluyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

CES 2025 fuarı tam hızıyla devam ediyor. Ülkemiz saatine göre gece geç saatlerde Nvidia’nın resmi sunumu yapıldı. Bu sunumla birlikte GeForce RTX 5000 serisi...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin DLSS’e rakip olarak çıkarttığı FSR teknolojisi yıllar içerisinde büyük gelişim gösterdi. Fakat FSR hâlâ bir donanım gereksinimi duymayan, yazılımla çalışan bir teknoloji. Haliyle...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin Ryzen 7 9800X3D işlemciden sonraki en güncel 3D V-Cache işlemcileri olarak olan Ryzen 9000X3D serisi diğer işlemcileri bugünkü CES fuarıyla birlikte resmi olarak...

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...