Donanım Arşivi olarak onlarca fiyat/performans oranı yüksek oyuncu bilgisayarları topladık. Fakat hazır sistem incelemesi ise oldukça nadir yapıyoruz. O nadir incelemelerden biri ise HP Pavilion Gaming Desktop TG01-2032NT model oyuncu sistemi oluyor, çünkü fiyatına göre sunduğu donanımlar bir hayli iyi düzeyde!
Tabii ki bu hazır bir sistem olduğu için sistemin bütün parçaları çok iyi olmayabiliyor. Bu sistemi almadan önce dikkat etmeniz gereken ciddi bazı noktalar bulunmuyor değil. Çünkü bu sistemin bazı parçaları bu sisteme özel olarak üretildiği için bazı kullanıcıların kafasını karıştıracaktır. Bugünkü incelememizde de bu sistemin önemli detaylarına bakıyor olacağız.
İçindekiler
AMD Ryzen 5 5600G İşlemci
AMD Ryzen 5 5600G yabancısı olduğumuz bir işlemci değil. 6 çekirdek 12 izleğe sahip olan bu modeli özel kılan kısmı dahili grafik biriminin performansı oluyor. Bu APU modelinin içerisindeki RX Vega 7 GPU’su sayesinde harici ekran kartı olmadan bile günümüzdeki çoğu oyunu oldukça akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. İşlemci tarafındaki eksisi ise 16 MB L3 önbellek ile geliyor olması, bu da oyun performansını Ryzen 5 5600’e göre biraz daha aşağıya çekiyor.
Teknik Detaylar
- Soket: AMD AM4
- Çekirdek: 6
- İzlek: 12
- İşlemci Temel Frekansı: 3.7 GHZ
- İşlemci Boost Frekansı: 4.2 GHZ
- Toplam L3 Önbellek: 16 MB
- Toplam L2 Önbellek: 3 MB
- Gpu Modeli: RX Vega 7, 1900 MHz, 7 Çekirdek
- TDP: 65W
- Çarpan Kilidi: Açık
- Üretim Teknolojisi: 7 NM
- Soğutucu: Wraith Stealth
HP ERICA B550A Anakart
Bu sistemin anakartı aslında en farklı parçalarından biri. Yıllar sonra yeşil PCB’ye sahip bir anakart görmek gerçekten garip. Bu anakartın genel tasarımı görebileceğiniz üzere standart ATX anakartlara göre çok daha farklı. Bunun yanı sıra anakartta hâlâ eski tip kapasitörlerin bulunması da günümüzde pek kabul edilebilir gibi görünmüyor. B550 çipsete sahip olması güzel fakat ilginç bir şekilde M.2 SSD yuvası PCIe 3.0 standartında olmasına rağmen yüksek performanslı bir M.2 SSD taktığımızda bile saniyede 1.8 GB hızları geçemedik.
Diğer ilginç bir detay ise bu anakartta bir dönüştürücünün bulunması. Çünkü bu sistemin güç kaynağında sadece 12V çıkışı bulunuyor, bu anakartın üzerindeki 4 pinlik kısımda takılı gelen aparat sayesinde 5 volta düşürülüyor. Bu da ileride upgrade yapmayı düşünenler için büyük bir eksik açıkçası. Güzel taraflarından biri ise üzerinde dahili bir Wi-Fi adaptörü ile gelmesi.
Bunun yanı sıra işlemci desteği konusunda da oldukça kısıtlı, örneğin Ryzen 7 5700X gibi işlemcileri de bu anakart maalesef desteklememekte.
HP GeForce RTX 3060 Ti Ekran Kartı
Sistemin oyun performansı yüksek parçalarından biri ise tabii ki RTX 3060 Ti ekran kartı oluyor. Fakat bu ekran kartı da özel bir tasarıma sahip. Çift fanlı yapıda olan bu model diğer RTX 3060 Ti modellerine göre biraz daha ufak bir yapıda diyebiliriz. Haliyle soğutma tarafında çok yüksek bir beklentiye girmemek gerekiyor. RTX 3060 Ti performansı ise günümüzdeki çoğu oyuncuya rahatlıkla yetecektir. Ayrıca bu ekran kartında beyaz bir aydınlatma da bulunuyor.
GeForce RTX 3060 Ti ekran kartının arka tarafında arka plakaya yer verilmesi güzel olmuş. Üzerinde ise büyükçe bir şekilde “GEFORCE RTX” yazısının olduğunu görüyoruz.
Teknik Detaylar
- GPU: GA104-300-A1
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 5888
- Baz Çekirdek Frekansı: 1410 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1665 MHz
- Bellek Frekansı: 14 Gbps GDDR6
- Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
- RT Çekirdekleri: 46
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 174
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a, 1 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
- TDP: 200W
SK Hynix 8 + 8 16 GB 3200 MHz Bellekler
Sistemin anakartı maksimum 64 GB bellek destekliyor. bu sistemde ise 8 + 8 toplam 16 GB kapasite sunan SK Hynix belleklere yer verilmiş. Çift kanal olması ve 3200 MHz frekansa sahip olması güzel fakat CL22 gecikme değeri gerçekten yüksek kalmış.
Intel 670P M.2 SSD
Sistemde M.2 SSD’ye ver vermeleri güzel olmuş. PCI Express arabirimini kullanan Intel 670P model SSD bu cihaz için fena olmayan bir tercih diyebiliriz. GB seviyelerinde okuma ve yazma hızları sunabilen bir SSD modeli bu.
Kasa
Sistemin kasası tahmin edebileceğiniz gibi özel bir model. Bu kasa modeli gerçekten çok ufak boyutlarda, bu yeri az olan kullanıcılar için büyük bir avantaj. Fakat sistemin soğutma performansı ve ileride yapılabilecek yükseltmeler için ise olumsuz bir durum oluşturuyor. Üstelik bu kasa hava akışı konusunda da kötü durumda.
Fakat giriş-çıkış birimleri açısından gerçekten çok başarılı olmuş. Önde; güç tuşu, 3.5 MM kombo jak girişi, 4 adet USB Type-A yuvası, SD Kart okuyucu ve USB Type-C girişini görüyoruz. Bu giriş-çıkış birimlerinin çok çeşitlilik sunması güzel.
Güç Kaynağı
Sistemin güç kaynağı da bir hayli ilginç aslında. Sistemde 500W güç verebilen bir PSU kullanılmış. Üstelik bu güç kaynağı 80+ Gold sertifikasına sahip yani çok verimli bir model. Fakat ilginç bir şekilde 5V kanalı barındırmıyor, etikette yazan bütün çıkışların 12V olduğunu görüyoruz. Bu da üstte bahsettiğimiz gibi özel bir aparat yardımıyla 5 volta dönüştürülmekte. Boyut olarak da standartın dışında bir model zaten.
HP Pavilion Gaming Desktop TG01-2032NT Oyun Testleri
HP Gaming sistemin ilk oyun testini Call of Duty Cold War ile yaptık. 2k çözünürlük, en yüksek grafiklerdeydik ve DLSS ise kalite modundaydı. Görebileceğiniz üzere 160 FPS’leri rahatlıkla gördük. Fakat ekran kartı sıcaklığı 85 dereceleri gördü, işlemci ise 80 dereceleri rahatlıkla görüyordu. Bu sistem soğutma konusunda pek iç açıcı görünmüyor açıkçası. Çözünürlüğü 1080P yapınca ise ufak ufak darboğazlar başlamakta.
İkinci oyun testinde ise Sniper Elite 5 var. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafik kalitesinde 100-110 FPS civarlarında gayet güzel değerler almayı başarıyoruz.
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege testine geldiğimizde ise bu sefer 2K çözünürlükteydik ve en yüksek grafik kalitesindeydik. Görebileceğiniz üzere 170-180 FPS gibi çok yüksek değerlere ulaşmayı başardık. Ekran kartı sıcaklığı ise 85 derecelerdeydi ve fanı 2500 RPM gibi yüksek denebilecek bir hızda dönüyordu.
God of War testine geldiğimizde ise yine 2K yani 1440P çözünürlükteydik. Oyunun grafik kalitesi yüksekteydi ayrıca DLSS ise kalite modundaydı. Görebileceğiniz üzere 100-110 FPS civarlarında güzel değerler almayı başardık.
Sıradaki oyun testimizde Dirt 5 var. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarındaydık. Sahneden sahneye değişecek şekilde 110-150 FPS arası yine oldukça yüksek değerleri almayı başarıyoruz.
Apex Legends testinde 1080P çözünürlüğü tercih ettik. Grafik ayarlarımız ise en yüksek kalitedeydi. Görebileceğiniz üzere 120 FPS ile 170 FPS aralığında çok güzel FPS değerleri almayı başardık. Ekran kartı 85 derecelerdeyken işlemci ise 83-84 derece civarlarında kaldı, bunlar yüksek değerler.
Sıradaki oyun testimiz Red Dead Redemption 2 gibi oldukça zorlu bir yapım. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında yaptığımız testlerde 100-120 FPS civarlarında değerler almayı başardık, gayet güzel.
HP Gaming sistemin son oyun testini Valorant ile yapıyoruz. Bu sefer 1440P çözünürlükteydik ve en yüksek grafik kalitesindeyiz. 200-300 FPS gibi çok yüksek değerleri almayı başarıyoruz.
Sonuç
HP Pavilion Gaming Desktop TG01-2032NT incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu sistem indirimli fiyata sahip haliyle aslında rakipsiz diyebileceğimiz fiyatlara iniyor ve kârlı bir hal alıyor. Fakat sistemin parça tercihleri tartışmaya bir hayli açık olmuş. Hava akışı pek iyi sayılmayan ufak kasa, standart dışı anakartı ve güç kaynağıyla aslında ilginç bir sistem olmuş. Bu sistemin durumunu fiyatı belirliyor dersek pek yanılmış olmayız aslında.
emre
Eyl 6, 2022 at 11:35
bu cihazı aldım gayet memnunum ama ben 2. m.2 slotunu bulamadım nereye baksam 2 tane var diyor satıcıda 2 tane var diyor ama ben 2. slotu bi türlü bulamadım. nerede tam olarak 🙂
Mehmet Yılmaz
Eyl 6, 2022 at 13:59
Diğer görülen boşluk Wi-Fi kartı için.
Yavuzhan
Kas 23, 2022 at 13:49
HP nin sitesine girince ram için ’64 bit sistemlerde iki adet 16 GB DIMM ile 32 GB’a kadar (arabelleksiz) destekler’ diye bir ifade bulunuyor, ama siz 64gb a kadar destekler yazmışsınız hiç bilgim olmadığından kararsız kaldım uygun fiyatlı 2 ram alıp sistemi yükseltmek istiyorum mimari görselleştirme yaptığımdan yetersiz kalıyor.
Mehmet Yılmaz
Kas 23, 2022 at 16:19
Maalesef bu tarz hazır sistemlerde çok fazla bilgi kirliliği oluyor. Firma da bazı yerlere 64 GB yazarken bazı yerlere 32 GB yazıyor, haliyle net bilgi vermiyorlar.