Formula 1 sürücüsü Zhou Guanyu, yarış arabasının kokpitinin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturan kısmen kapalı titanyum cihaz olmasaydı muhtemelen bugün hayatta olmayacaktı.Kazadan sonra tweet atan F1 pilotu Zhou “İyiyim, her şey temiz. Halo bugün beni kurtardı. Nazik mesajlarınız için herkese teşekkürler!”
Zhou, Alfa Romeo’nun eskrime çarpmadan önce ters döndüğünü ve pistte savrulduğunu gören birinci virajdaki kazaya karışan birkaç sürücüden biriydi. Kokpit çevresinde kısmi koruma oluşturan Halo, Zhou’nun ciddi yaralanmalara maruz kalmasını engelledi.
Hayat Kurtaran Halo Nasıl Geliştirildi?
2018’de F1 tarafından tanıtılan Halo, başlangıçta bazı sürücüler kullanmamak için direndi ancak bazıları ise o zamandan beri hayatlarını kurtardığını söyledi. Konsept 2015 yılında IndyCar sürücüsü Justin Wilson’ın bir yarış sırasında kafasına enkaz çarpması sonucu ölmesinin ardından sızdırılmıştı. (Bir dizi başka F1 ve IndyCar sürücüsü benzer olaylarda öldü .)
Halo orijinal olarak Mercedes-Benz Motorsports tarafından tasarlandı, ancak FIA geliştirme sürecini devraldı ve sonbaharda bir dizi teste başladı. Red Bull Racing ekibinden benzer bir tasarım teklifi de dahil olmak üzere diğer tasarımlar test edildi .
Halo kokpitler, estetiği bozabileceğinden dolayı bazı motor sporları hayranları tarafından beğenilmedi. Ama 200 km hızla keskin bir virajın etrafında uçarken ve bir tamponun en ufak bir dokunuşu havada dönen bir yarış arabasına neden olabiliyorsa, Halo yaşam ve ölüm arasındaki ince çizgiyi belirleyen önemli teknojiler arasında kendi yerini alıyor.