Kanada’da bulunan Toronto Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Garett Brown ve Hanno Rein adlı iki araştırmacı, Güneş’e yakın olan bir yıldızın Güneş Sistemi’ni bozabileceğini anlatan bir araştırma yayımladı.
Yayımlanan araştırmada bilgisayar simülasyonundan yararlanıldı. Simülasyona göre Güneş’e komşu olan yıldızlardan bir tanesi, Güneş’e otuz yedi milyar kilometre kadar yaklaşınca Güneş Sistemi’nin işleyişini bozuyordu.
Komşu yıldızın sadece Neptün’ü bile yörüngeden saptırması, adeta bir domino taşı etkisi yaratıp Neptün’ün diğer gezegenlere çarpıp onları da yörüngeden saptırmasına neden oluyordu.
Simülasyona Göre Bu Olayı İnsanlar Muhtemelen Göremeyecek
Araştırmacı Garett Brown, “Güneş Sistemi’nin uzun vadeli istikrarı üzerinde herhangi bir etki yaratması için Neptün’ün yörüngesinde 4.5 milyar metre civarında değişiklik olması gerektiğini gördük. Bu kritik değişiklik, Güneş Sistemi’nin temelli istikrarsızlaşma ihtimalini on kat artırabilir. Güneş Sistemi’nin yanından geçecek bir yıldızın sistemin mevcut mimarisinin parçalanma ihtimalini on kat artırması için yaklaşık yüz milyar yıl beklememiz gerek.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sizin bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir? Yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bu haber ilginizi çekebilir: Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Ortadan Kaldırmak İçin Dünyanın Etrafını Baloncuklarla Saracaklar
Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2327042-a-passing-star-shifting-neptunes-orbit-could-wreck-the-solar-system/