Gaia, Avrupa Uzay Ajansı, ESA’nın Samanyolu galaksisinin en doğru ve çok boyutlu bir şekilde haritalandırılması görevine sahip projesidir.
Bu harita galaksimizin; hızı, yönü, hareketi, parlaklığı, sıcaklığı ve bileşenleri gibi detayları içerecektir. Elde edilecek bilgilerle astronomlar, galaksimizin geçirdiği evrim ve gelecekteki evrimi hakkında daha detaylı tahminler yapabilecektir.
Bu proje 2013 yılında başlayıp veriler sırasıyla 2016, 2018 ve 2020 yıllarında yayımlandı. Gaia, 25 Haziran 2014 ve 28 Mayıs 2017 tarihleri arasında galaksideki yıldızlara, güneş sistemindeki cisimlere ve galaksi dışı cisimleri içeren yeni bir bilgi serisi 13 Haziran 2022 tarihinde yayımladı. Bu bilgi serisi şu ana kadar ki en detaylı bilgi serisiydi.
Gelecekte Farklı Gezegenlere Gitmemizi Kolaylaştırabilir
GAIA ayrıca güneş sisteminin asteroit popülasyonuna dair de inceleme yapmaktadır. Bu inceleme güneş sisteminin kökenini anlamamız için çok önemlidir.
GAIA, bu doğrultuda 156 bin asteroidi; konumlarına, yörüngelerine, rengine, bileşenlerine ve parlaklığına göre inceledi. GAIA, galaksimizin dışında da incelemeler yapıyor. Bu doğrultuda, son yayımlanan veriler; 1,9 milyon veri kuasarlar hakkında ve 2,9 milyon veri de başka galaksiler hakkında taşıyor.
GAIA gözlem yaparken 3 teknik kullanıyor:
- Astrometri: Gök cisimlerinin hareketlerini inceleyerek gözlem yapma tekniğidir.
- Fotometri: Gök cisimlerinin parlaklığının ölçülmesi ile yapılan gözlem tekniğidir.
- Spektroskopi: Astronomik tayf ölçümüdür. Gök cisimlerinin sıcaklığını, kimyasal yapılarını anlamamızı sağlar.
Kaynak:https://esamultimedia.esa.int/docs/science/Gaia_DR3_mediakit_final_English.pdf