Teknoloji sektöründe yazılımın önemi büyük. Gerek akıllı telefonlar olsun gerek bilgisayarlar olsun donanımla bir yere kadar ilerleyebiliyorlar. İyi bir yazılım optimizasyonuyla düşük donanımdan bile iyi bir performans almak aslında mümkün. Bu zaten genel olarak bilinen şeylerden biri. Son zamanlarda ise Windows 11’in 24H2 güncellemesinin eski bir hatayı çözüp özellikle AMD Ryzen serisi güncel işlemcilerde performansı ciddi anlamda artırdığı söyleniyordu. Tabii bu iddiaları sizler için deneyimledik ve Windows 11 24H2 güncellemesinin FPS’e olan etkileri kıyaslamalı olarak sizlere sunduk.
FPS’i Düşüren Sorun Neydi?
Bu ilginç sorun aslında AMD Ryzen 9000 serisi işlemcilerin piyasaya sürülmesiyle birlikte gündeme geldi. Windows 11’i Administrator hesaplı olarak kullandığınız zaman özellikle Zen 3, Zen 4 ve Zen 5 mimarili işlemcilerin oyun performansının ciddi anlamda arttığı gözlemlenmişti. Intel’de ise FPS artışı AMD’ye oranla biraz daha düşüktü. Bunun üzerine AMD tarafı da resmi bir açıklama yaparak sorunun varlığından haberdar olduklarını ve Microsoft ile bu konuyu çözdüklerini duyurdu. Bu hata düzeltme ise 24H2 güncellemesinin içine entegre edilecekti ve yakında bütün kullanıcılara sunulacaktı. Fakat bugüne baktığımızda bu hata düzeltmenin 23H2 sürümüne gelen bir güncellemenin içine entegre edildiğini görüyoruz, yani ilk açıklamada olduğu gibi beklemenize artık gerek yok. Bugünden itibaren güncellemeleri denetleyin ve yeni gelen güncellemeyi bilgisayarınıza yüklemeyi ihmal etmeyin.
Bu güncelleme aslında ufak ufak dağıtılıyor fakat bildiğiniz üzere Windows cephesi güncellemeleri herkese aynı anda dağıtmamakta. Yani aslında bazıları haftalardır bu güncel sürümü kullanırken çoğu kullanıcı ise hâlâ eski sürümü kullanmakta. En güncel sürümlere önce ulaşmak için ise Windows’un Insider programına üye olmanız gerekmekte böylelikle beta sürümleri test etme imkanına sahip oluyorsunuz. Fakat bu önemli hata düzeltmesinin 23H2’ye gelen bir güncellemeyle önceden düzeltilmesi güzel bir hamle olmuş.
Windows 11 23H2 vs Windows 11 24H2 Performans Testleri
Kıyaslamadaki ilk oyun testimizde Cyberpunk 2077 oyunu bulunuyor. Görebileceğiniz üzere 23H2 güncellemesinde ortalamada 121 FPS aldığımız oyunda yeni güncellemeyle birlikte 130 FPS alabiliyoruz. Az gibi görünüyor olabilir fakat bedavadan kazanılan bir FPS aslında bu.
FPS değerleri arttıkça aradaki fark da haliyle bir hayli açılıyor. Mount and Blade II: Bannerlord oyununda 278 FPS’ten 295 FPS’e yükselen değerler görüyoruz.
Counter Strike 2 oyununda ise beklenenin aksine FPS artışı bir hayli düşük kalıyor. 208 FPS’e karşılık FPS değeri sadece 215 FPS’e yükseliyor.
Forza Horizon 5 oyununda oluşan FPS farkı ise kayda değer durumda. 180 FPS değerinden 197 FPS’e yükseliş söz konusu. Bu da özellikle böyle hızlı bir oyunda önemli bir fark demek aslında.
Gelelim işlerin karıştığı asıl oyuna, yani Gears 5. Görebileceğiniz üzere bu oyunda %30 civarlarında devasa bir FPS farkı oluşuyor. 165 FPS değerinden 221 FPS’e sıçrayan bir sonuç söz konusu. Bazı oyunlardaki bu farklar gerçekten şok edici.
God of War oyununda da azımsanamayacak bir FPS artışı söz konusu. Windows 11 23H2 versiyonunda 188 olan FPS değerimiz Windows 11 24H2 güncellemesinde 201 FPS’e yükseliyor.
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege oyununda da sonuçlar bir hayli şaşırtıcı. Bu oyunda iki farklı versiyon arasında %16-17 civarlarında yine devasa bir FPS farkı oluştu. 468 FPS’ten 548 FPS’e yükseliş gerçekten müthiş bir artış. Burada aslında bir Windows hatasının bazı oyunlardaki FPS değerlerimizi ne kadar kısıtladığına tanık oluyoruz.
Marvel’s Spider-Man Remastered oyununda bu iki versiyon arasında açıkçası kayda değer bir FPS farkı oluşmuyor. 135 FPS’e karşılık 142 FPS yüksek bir artış sayılmaz.
The Last of us Part 1 oyununda ise ilginç bir şekilde FPS farkı olmadığını görmekteyiz. 151 FPS’e karşılık alınan 152 FPS’i görüyoruz. Bu da aslında bu hatanın sadece belirli senaryoları etkilediğinin bir kanıtı. Her oyun bu hataya aynı tepkiyi vermemiş. Tabii bunda oyunun optimizasyonunun da önemi büyük.
Son oyun testimizde ise olmazsa olmazlarımızdan Shadow of the Tomb Raider oyunu bulunuyor. Burada da FPS farkı açıkçası beklentilerimizin aşağısındaydı. %5 civarlarında bir FPS artışı söz konusu olmuş. Bu da ortalamanın altında bir değer.
Ortalama FPS Farkı
Sizler için 10 farklı oyunla birlikte yeni Windows 11 24H2 güncellemesini test ettik. Bu 10 oyundaki ortalama FPS farkı ise %10 civarlarında oldu. Bu ilk bakışta az gibi görünüyor fakat işlemcileri düşündüğümüzde gerçekten yüksek bir fark demek. Bazı oyunlarda %30’lara kadar artan bu fark sadece basit bir yazılımsal hata sonucuyla ortaya çıkıyor. Yani aslında parasını verdiğiniz ürünü tam olarak kullanamamanız anlamına geliyordu, bu da gerçekten sıkıntılı bir durum.
Sonuç
Görebileceğiniz üzere basit bir yazılımsal hata aslında bizim parasını vererek aldığımız bu işlemcilerin gücüne tam anlamda erişemememize yol açıyordu. Şu an için özellikle Zen 3, Zen 4 ve Zen 5 mimarili Ryzen işlemcileri kullananlar için bu güncelleme büyük bir öneme sahipti. Intel tarafında ise genele baktığımızda AMD’de olduğu kadar yüksek bir FPS artışı söz konusu değil. Fakat arada minik farklar bile olsa Windows 11’inizi bir an önce Windows 11 24H2 sürümüne güncellemenizi öneririz. Bu hatanın şu an için Windows 10 cihazlarda olup olmadığı belli değil fakat zaten güncel bir sistem kullanıyorsanız Windows 11’e geçmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz, çünkü güncel mimariler Windows 11’e göre tasarlanmakta.