Bugünkü incelememizde EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra Gaming model ekran kartı bulunuyor. GeForce RTX 3090 Ti model ekran kartı şu an için dünyanın en güçlü oyun ekran kartı diyebiliriz. Peki bu ekran kartını RTX 3090 ile ayıran şeyler nedir? RTX 3090 ve RTX 3090 Ti arasındaki performans farkı nedir? Bu tarz önemli bilgilere bu incelememizde değineceğiz.
İncelememizdeki EVGA FTW3 Ultra Gaming modeli ise baştan sona özelleştirilmiş soğutma tasarımına sahip tepe seviye bir kart. 3.5 slotluk dev tasarımı, özel alüminyum blok tasarımı falan derken böylesine yüksek güç tüketimine sahip bir GPU için gerçekten çok başarılı bir çözüm olmuş diyebiliriz.
İçindekiler
EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra Gaming Ekran Kartı
EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra Gaming ekran kartına baktığımızda aslında RTX 3090 modelinden çok farklı bir tasarım sunmadığını görüyoruz. 3 adet ortalama boyda fanlarla gelen bu ekran kartında siyah renkler hakim. Ayrıca görebileceğiniz üzere ortadaki fan biraz daha alt tarafa konumlandırılmış, eşit olmayan bu tasarım açıkçası herkesin hoşuna gitmeyebilir. Hemen üst tarafta ise bolca ARGB aydınlatmanın olduğu şeffaf plakayı görmekteyiz.
Ekran kartını kasaya taktığınız zaman size bakan tarafta yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi oldukça büyük bir ARGB aydınlatma sizleri karşılıyor. Tepe seviyeye oynayan bir kart olduğu için ARGB aydınlatması da buna uygun olacak şekilde tasarlanmış. Bu aydınlatmayı EVGA’nın Precision isimli yazılımıyla birlikte düzenlemeniz mümkün.
Ekran kartının arka plakası gerçekten çok şık olmuş. Siyah rengin hakim olduğu bu arka plaka komple metal malzemeden imal edilmiş. Üstelik sol tarafında ise yine ARGB aydınlatmaya sahip bir “EVGA” logosu bulunmakta. Yine aynı şekilde sol tarafta ise havalandırmaya katkı olması amacıyla ufak havalandırma boşluklarının bırakıldığını görmekteyiz.
EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra Gaming Teknik Detaylar
- GPU: GA102-350-A1
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 10752
- Baz Çekirdek Frekansı: 1460 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1920 MHz
- Bellek Frekansı: 21 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 384 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 24 GB
- RT Çekirdekleri: 84
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 336
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 1 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunuyor
- Güç Konnektörleri: 1 x 16-Pin
- TDP: 450W
Yeni Nesil Güç Girişi
RTX 3090 Ti ekran kartında en dikkat çeken kısım yeni nesil güç girişi oluyor. PCIe5 olarak adlandırılan yeni güç girişiyle birlikte tek 16 pinlik bir bağlantı bu ekran kartının yüksek güç ihtiyacını karşılayabiliyor. Fakat bu standart henüz yeni olarak kabul gördüğü için kutunun içerisinden 3 adet 8 pin PCI Express güç kablosunu 16 pin PCIe Gen5 girişine dönüştüren ek bir kablo da çıkıyor. En güzel gelişme ise güç girişinin konumunun sağ tarafa alınması olmuş, çirkin kablo görüntüsünün büyük ölçüde önüne geçilmiş.
GeForce RTX 3090 Ti ekran kartı 450W gibi çok yüksek bit TDP değeriyle geliyor. Haliyle bu ekran kartını çok iyi bir şekilde soğutmak şart haline geliyor. Bu yüzden 3.5 slotluk devasa bir soğutucu tasarımı bulunuyor. Özelleştirilmiş alüminyum blok ve vapor chamber soğutma teknolojisiyle birlikte bu ekran kartı gerçekten iddialı bir soğutma kurulumuna sahip, zaten oyun testlerinde de bunu göreceksiniz.
Zaten düz RTX 3090 modeline göre %28 civarlarında daha yüksek güç tüketen bir model bu, yani verimlilik tarafında çok iddialı diyemeyiz. Fakat performans artışı ise maalesef %28’e yakın bile değil.
EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra Gaming Performans Testleri
GeForce RTX 3090 Ti modeline aslında ilginç bir şeyle karşılaşıyoruz. Elimizdeki EVGA ekran kartında mining kilidi olan LHR bulunmuyor. Bu ekran kartı hiç ayar yapmadan 113 MH gibi yüksek bir kazım gücüne sahip, yani hız aşırtmayla 130 MH civarlarında bir kazım performansını rahatlıkla verebilir.
Peki bu ekran kartı ne kadar avantajlı bir model? Bu konu tartışmaya bir hayli açık maalesef. Çünkü yaptığımız oyun testlerinde bu ekran kartının 4K oyun performansının RTX 3090 modeline göre ortalamada %9 daha önde olduğunu görüyoruz. Fakat ülkemizdeki fiyatı %37 daha pahalı ve %28 civarlarında daha fazla güç tüketiyor. Eğer gerçekten en tepeye oynayan lüks bir ekran kartı istemiyorsanız RTX 3090 Ti modeline geçmeniz pek mantıklı görünmüyor.
EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra Gaming model ekran kartının ilk oyun testini Call of Duty Cold War ile yapıyoruz. AMD Ryzen 9 5950X işlemciyle birlikte yaptığımız oyun testlerinde 4K çözünürlük kullandık. Bu oyunda en yüksek grafik ayarlarında, DLSS modu dengeli modda 150-160 FPS civarlarında çok yüksek değerler almayı başardık. Testteyken ekran kartımız 65 derece civarlarında seyretti ve fanları 2000 RPM civarlarındaydı, böylesine güçlü bir ekran kartı için çok iyi değerler.
Dying Light 2 oyun testine geldiğimizde ise işler oldukça garip bir hal aldı diyebiliriz. RTX 3090 Ti gibi bir ekran kartı 4K çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında ışın izleme açıkken 26-27 FPS civarlarında bir performans verdi. DLSS açtığımız zaman ise 40 FPS civarlarına kadar çıktı bu değer. En üst seviyeye hitap eden bir ekran kartında 26 FPS görmek gerçekten ilginç oldu…
RTX 3090 Ti ekran kartının God of War testine geliyoruz. Yine 4K çözünürlük, en yüksek grafik kalitesi ve DLSS kalite modundayken 90-100 FPS civarlarında gayet güzel değerler almayı başardık.
GeForce RTX 3090 Ti ekran kartının son oyun testini Apex Legends ile yaptık. 4K çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarında 150 FPS civarlarında çok iyi sonuçlar gördük. Bu testte ise ekran kartının 72 derecelere kadar çıktığını gördük, yine iyi diyebileceğimiz bir soğutma performansı bu.
Güç tüketimine gelecek olursak AMD Ryzen 9 5950X gibi çok güçlü bir işlemciyle beraber oyunlarda bütün sistem 600W civarlarında bir gücü prizden çekiyordu. Bu değer farklı kurulumlara ve senaryolara göre artık azalabilir tabii ki.
Sonuç
Nvidia GeForce RTX 3090 Ti modeli gerçekten dünyanın en güçlü oyuncu ekran kartı olmuş. Fakat bunu sağlarken güç tüketimi tarafında çok büyük bir fark oluştuğu için verimlilik tarafında pek başarılı bir model olmuş diyemeyiz. Üstelik fiyatlandırma tarafında da aralarında ciddi bir fiyat farkı oluşabiliyor maalesef. EVGA’nın bu ekran kartı üzerindeki özelleştirmeleri ise gerçekten başarılı olmuş diyebiliriz.