Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Bilim Haberleri

Dünya Birden Tersine Dönmeye Başlasaydı, Ne Olurdu?

#Ola-Bilim 7. Bölüm

Dünya var olduğundan beridir kendi ekseni etrafında batıdan doğuya dönmeye devam ediyor. Eğer bir gün dünya tersine dönmeye başlarsa, dünya artık bizim bildiğimiz dünya olmayacak.

Dünyada ne gibi değişiklikler olurdu?
Yaşadığımız alanlar neden çöllere dönerdi?

Ve işte Ola-Bilim’in 7. Bölümüne hoş geldiniz. Dünya birden tersine dönmeye başlasaydı ne olurdu, hadi inceleyelim.

Hiçbirimiz günlük hayatta fark etmiyoruz ama dünyamız oldukça hızlı dönüyor. Ne kadar hızlı peki? Yaklaşık saniyede 460 metre hızda dönüyor (ekvator baz alındığında). Dönüş yönündeki ani değişim, feci rüzgarlara ve akabinde büyük dalgalara neden olurdu. Bu anormal hava koşullarıyla birlikte, yeryüzündeki ne var ne yok her şey yok olacak.

Hadi bu tahrip edici yıkımı geçelim ve bu işlemin zaten milyarlarca yıl önce olduğunu varsayalım.

Güneşin ve ayın batıdan yükselip doğudan alçaldığını görüyorsunuz. Ayrıca hiçbir coğrafya kitabında Sahra’nın çöl olduğuna dair bir bulgu bulamazsınız. Çünkü dünyanın yön değiştirmesiyle birlikte rüzgarların da basınçların da yönü değişti. Yükselen hava yağış getirir, bu nedenle artık Sahra da yağışlı.

Kısa cevap şu: Tersine dönen dünya, kendisini daha yeşil bir hale getirirdi.

Peki ya uzun cevap?

Bu yeni rota, hali hazırda mevcut olan rüzgarların ve okyanus akıntılarının yönünü tamamen değiştirirdi. Haliyle dünyamızın mevcut iklim durumu da tamamen değişirdi.

Okyanuslar, güneşten gelen sıcaklığı bütün dünyaya adaletli bir şekilde dağıtan küresel bir iklim kontrolcüsü gibi çalışır. Ayrıca okyanuslar sayesinde en kuru ve verimsiz araziler bile nemli, rutubetli alanlara dönüşebilir. Artı olarak, okyanuslar; birçok yere akıntılar ve rüzgârın da yardımıyla yağış getirebilir.

Dünya tersine dönmeye başladığı an Atlantik Okyanusu’ndaki çok önemli akıntılar da yok olup Pasifik’te ortaya çıkacak. Güneşten gelen ısıyı dağıtmaya Pasifik’teki bu akıntı başlayacak. Bu yüzden çöller, Afrika’dan Avrupa ve değişik bölgelere taşınacak. Örneğin çölleşen bir Brezilya’yla yüzleşeceğiz. Ayrıca sadece Brezilya değil, Amerika’nın güneyini de kapsayan Güney Amerika’nın büyük bir bölümü çölleşecek.

Ama tabii ki yukarıda da belirttiğim gibi dünyanın geri kalan kısmı yeşillenecek. Şimdi olduğundan daha fazla bitki örtüsüne sahip olacağız. Bu da insanoğlu onları tahrip etmediği sürece daha fazla oksijen demek.

Batı Avrupa’da yaşayanlar ise şoka uğrayacak. Çünkü Pasifik, yeni akıntıyla ve rüzgarlarla beraber çok fazla soğuk havayı o bölgeye itecek.

TÜRK ERKEKLERİ DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDE!

Ruslar için iyi Türk erkekleri için kötü haberse şu: Artık Rusların sıcak denizlere inmesine gerek kalmadı. Rusya, değişen iklimlerle birlikte en soğuk ülke unvanını başka ülkelere kaptırdı. Bu nedenle Antalya’ya tatil için gelen bekar Türk erkeklerin sayısında yarı yarıya azalış gözlemlenebilir.

CANLI YAŞAMI DEĞİŞİYOR!

Okyanuslarda, siyanobakteriler; diğer bütün fitoplankton türlerinin üzerinde hakimiyet kurardı. Milyarlarca yıl önce oksijen pompalayan siyanobakteriler, fotosentezi icat etti ve daha sonra onlar dünyamızın atmosferlerine karıştılar. Belki de daha fazla siyanobakteri olması atmosferdeki oksijen miktarını alt üst edecekti ve yangınlar daha da sıklaşacaktı.

Ayrıca Afrika’ya özgü veya herhangi bir kıtaya özgü hayvanlar da iklim değişiklikleri ve çöllerin yer değiştirmesi nedeniyle birçoğu yeni habitatlarına uyum sağlayamazdı.

Dünya ters de dönse düz de dönse bir şekilde dönüyor ve üzerindeki canlılar için yaşam kaynağı olmayı sürdürüyor. Peki ya bir nedenden dolayı aniden dönmeyi bıraksaydı? Bu da başka bir #Ola-Bilim konusu olsun.

Şimdilik bizden bu kadar.

 
 

 

KAYNAKÇA
https://indd.adobe.com/view/f6592f4d-f2e3-4315-8afc-1b6f9588040f
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2013/03/what-would-happen-if-the-earth-spun-backward/273864/
https://www.bbc.co.uk/blogs/23degrees/2011/01/what_would_happen_if_the_earth.html
http://scienceline.ucsb.edu/
https://insh.world/science/what-if-earth-started-spinning-backwards/

Yazar

Çocukluğundan beri yazarlığa ilgisi olan Tunay Kır, şu anda aktif eğitim hayatına Boğaziçi Üniversitesinde devam ediyor. Politika, tarih ve oyun aşığı. Çocukların daha iyi bir dünyada yaşaması için elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Dolu dolu geçen bir ekim ayının ardından, yılın sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Ancak neyse ki kasım ayı da oyun dünyasına birçok yeni yapımın katılacağı...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için heyecan dolu bir hafta sonu daha başlıyor! Microsoft’un her hafta düzenlediği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta da beş muhteşem oyunla...

Oyun Haberleri

Sony, Kasım 2024’te PlayStation Plus üyeleri için ücretsiz oyun serisini duyurdu. Her zamanki gibi, PlayStation Plus Essential aboneleri ve üzeri için üç oyun mevcut...

Sinema Haberleri

Son yıllarda oyun sektörü inanılmaz bir büyüme içerisinde. Sinemada izlediğimiz filmlerin oyun uyarlamalarını gördüğümüz yıllardan, video oyunlarının dizi yada film uyarlamalarını görmeye başladık. Kanadalı...