Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Corsair iCue 5000X RGB İncelemesi

Corsair markası çoğu ürün grubunda yer almayı başaran bir marka haline geldi. Çeşitli oyuncu ekipmanları, sıvı soğutmalar, kasalar, bellekler falan derken aslında bu konularda gerçekten çok geniş bir ürün gamına sahipler. Fakat özellikle son zamanlarda kasa tarafında yaptıkları hamleler gerçekten iddialı!

Bugün sizler için Corsair iCue 5000X RGB oyuncu kasasının incelemesini yapıyoruz. Elimizdeki beyaz modeli özellikle beyaz sistem kurmak isteyenler için tasarlanmış gerçekten çok şık bir model. Kasanın diğer detaylarına ise yazımızın ilerleyen kısmında değişiyor olacağız!

Corsair iCue 5000X RGB Kasa

Corsair 5000 serisinde aslında birden fazla model bulunuyor. Bizdeki model ise iCue 5000X White modeli. Bu model gri-beyaz renklerin harmanlandığı üst seviye bir kasa modeli. Beyaz renklerin hakim olduğu sistem kurmak isteyenlerin sayısı çok yoktur, fakat bu az diyebileceğimiz kitleye hitap eden kasa sayısı da bir hayli az. Eğer beyaz bir sistem kuracaksanız her parçayı özenle seçmeniz gerekiyor, bunların başında ise tabii ki kasa geliyor.

Corsair iCue 5000X RGB model oyuncu kasası Mid-Tower boyutlarında bir kasa. Fakat geniş iç yapısıyla birlikte dikkat çekmeyi başarıyor. Kasanın ön tarafında kenarlarında beyaz şeridin olduğu bir temperli cam bulunuyor, bu temperli cam bir mekanizma ile sabitlenmiş. Bu camın en altında ufak boyutlarda be açıkçası görmesi biraz zor bir Corsair logosu bulunuyor.

Kasanın önündeki temperli camı çıkarttığımızda bizleri yine beyaz renklerde bir toz filtresi karşılıyor. Kasanın önünde toz filtresinin bulunması kesinlikle çok önemli bir şey, önde 3 adet fan bulunduğu için içeriye toz birikmesi pek zor sayılmaz. Peki bu fanlar hava alabiliyor mu derseniz camla toz filtresi arasında ortalama 2 CM gibi bir boşluk bırakılmış, yani hava akışını engelleyecek bir durum yok. Dilerseniz buraya 3 adet 12 CM, 2 adet 14 CM fan ya da 360 MM boyutuna kadar sıvı soğutma radyatörü takmanız mümkün.

Corsair iCue 5000X RGB başta söylediğimiz gibi pek ucuz bir model değil. Haliyle günümüzün standartı haline gelmiş çoğu şeyi destekliyor. Kasanın üst tarafındaki girişlere baktığımızda en solda güç tuşu, 2 adet USB 3.0 Type-A yuvası, USB 3.1 Type-C girişi, 3.5 MM kombo jak girişi ve reset tuşu bulunuyor. Günümüzün teknolojisi olan Type-C’nin bu kasada bulunması güzel olmuş.

Üst kısmın devamında ise yine temperli cam bizleri karşılıyor, bu yapıyı gördüğümüz kasa sayısı pek fazla değil açıkçası. Yine benzer bir mekanizmayla bu kapağı çıkarttığınız zaman bizleri üzerinde ufak Corsair yazılarıyla detaylandırılmış şık bir toz filtresi karşılıyor. Üstteki cam ile toz filtresinin arasında hava akışını engelleyecek yakın bir mesafe bulunmuyor, yani hava akışı iyi düzeyde. Buraya dilerseniz 3 x 12 CM veya 2 x 14 CM fan ya da 360 MM değerine kadar sıvı soğutma radyatörü takabiliyorsunuz.

Bu kasada eleştirebileceğimiz noktalar sınırlı. Fakat soldaki 4 MM temperli camın kasaya tutturma mekanizması biraz ilginç olmuş. Vidaları çıkarttığınızda kapak direkt olarak çıkmıyor tabii, fakat dışarıya doğru ittirdiğinizde menteşeli bir yapı olmadığı için bu cam ön taraftan yere düşebiliyor. Yani ya sürgülü ya da menteşeli bir yapı olması çok daha iyi olurmuş.

Kasanın sağ tarafı ise aslında biraz sıra dışı bir yapıda. Temperli cam yine yerini koruyor fakat bu camın altında 2 farklı yapı var. Solda gördüğünüz yer toz filtresi, neden burada toz filtresi var derseniz kasanın diğer tarafında üzeri kapatılmış bir fan bölümü bulunuyor. Kabloları gizlemek amacıyla kullanılan o parçayı çıkarttığınız zaman burada 3 x 120 MM fan, ya da 360 MM radyatör destekli bir yuva açığa çıkıyor. Camın altında, sağda kalan kapak ise tak-çıkar yapıda, yani isterseniz kasanın sağ tarafını bile sergileyebilirsiniz.

Kasanın iç tarafında aslında modüler bir kısım bulunuyor. Öndeki fanların emen dibinde olan o kısım vidayla sökülebilir bir yapıda, dilerseniz orada fazladan boşluk açmak adına kasanın kutu içeriğinde bulunan bu aparatı takıp farklı işleriniz için yer açmanız mümkün.

Corsair iCue 5000X RGB Teknik Detaylar

  • Form Faktör: Mid-Tower
  • Kasa Malzemesi: Çelik
  • Cam Malzemesi: 4 MM Temperli Cam
  • Maksimum GPU Uzunluğu: 42 Cm
  • Maksimum PSU Uzunluğu: 17 Cm
  • Maksimum CPU Soğutucusu Boyu: 17 Cm
  • Genişleme Yuvaları: 7 Yatay + 2 Dikey PCIe
  • Dahili Fanlar: Önde 3 Adet SP120 Elite aRGB 1500 RPM
  • Toz Filtreleri: Ön, Üst, Sağ, PSU
  • Anakart Desteği: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
  • Disk Yuvaları: 2 x 3.5 inç, 4 x 2.5 inç
  • Radyatör Uyumluluğu: 120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm
  • Boyutlar: 520mm x 245mm x 520mm
  • Ağırlık: 13.8 Kilo

Bu kasadaki en büyük eksiklik bir egzoz fanın bulunmaması olmuş. Önde 3 adet pahalı model 12 CM fanlar kullanılmışken arka tarafta hiç fan bulunmaması gerçekten yanlış bir tercih olmuş. Hiç olmazsa burada RGB olmayan bir fan bile koyulsa daha mantıklı bir hamle olurdu. Buranın fan desteği ise maksimum 12 CM olarak belirtilmiş.

Bu 12 CM fan yuvasının biraz altına indiğimizde bizleri gri kapaklı PCI Express yuvaları karşılıyor. Burada yatay olarak tam 7 adet PCI Express genişleme yuvası bulunurken aynı zamanda 2 adet dikey PCI Express yuvası da bulunuyor. Bu dikey yuvalara gerekli aparatlar yardımıyla dikey şekilde ekran kartı kurulumu yapmanızın önü açılmış. Özellikle şık bir ekran kartınız varsa o kartı dikey olarak sergilemek gerçekten çok güzel bir görüntü oluşturacaktır.

Kasanın sağ tarafında gerçekten çok iyi bir işçilik söz konusu. Ortada 3 adet 2.5 inç disk yuvası görüyorsunuz, bunlar vidalı yapıda ve kolayca takıp çıkartmanıza imkan tanıyor. Bu yuvaların solundaki kısım ise kablolama yapmanız için gereken kablolama kanalı, üstelik yine Corsair logosu cırt cırtlarla desteklenmiş. Bu kasa kablolama açısından gerçekten üst seviye, gerek üstteki kablolama açıklıkları olsun gerek alttaki ve yandakiler olsun kablolama işinizi rahatlıkla halledebilirsiniz.

Alt tarafta ise 3.5 inç disk yuvalarını ve sağ tarafta güç kaynağı bölmesini görüyoruz. Dilerseniz bu 3.5 inç disk yuvasını çıkartarak kablolama yapmanız için gereken açıklığı genişletebiliyorsunuz. Kablolama açıklığını artırmak aslında bir hayli mantıklı olacaktır, çünkü kablo sıkışıklığı işleri zorlaştırıyor. Bu arada güç kaynağının fanının baktığı tarafta bir toz filtresi olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Kasanın sağ tarafında aslında 2 adet kontrolcü bulunuyor. Bunlardan sağdaki fanlarınızın RGB’sini kontrol edebileceğiniz Lightning Node Core model kontrolcü, bu kontrolcü USB üzerinden anakartınıza bağlandığı zaman iCue yazılımı üzerinden fanlarınızın RGB yönetimini yapabiliyorsunuz. Ayrıca gördüğünüz gibi 3 adet girişi boşta duruyor, yani fazladan 3 RGB cihaz daha takabilirsiniz.

Solda gördüğünüz ufak kontrolcü ise fanların kontrolünün yapıldığı bir hub aslında. Buraya 6 adete kadar fan takıp tek kablo üzerinden rahatlıkla kontrol etmeniz sağlanmış, üstelik 4 pin PWM desteği bulunuyor.

Kasanın ön tarafında fabrikasyon olarak 3 adet 12 CM fan bulunuyor. Bu fanlar SP120 Elite model ARGB fanlar. Oldukça pahalı bir model olduğunu söyleyebiliriz. Kasadaki kontrolcü yardımıyla bu fanları Corsair iCue yazılımı üzerinden dilediğiniz gibi kontrol etmeniz mümkün kılınmış. Farklı modlar, renkler, hızlar bu yazılımda bulunuyor. Ayrıca diğer iCue destekli ekipmanlarınızla senkronize çalışabilme özelliği de var.

Sonuç

Bugün sizler için Corsair iCue 5000X model Mid-Tower kasayı inceledik. Özellikle beyaz renk temalı sistem toplamak isteyenler için tasarlanan bu kasa şık tasarımı ve başarılı malzeme kalitesiyle bizlerin dikkatini çekmeyi başardı. Fakat böylesine başarılı bir modelde fabrikasyon olarak bir egzoz fanın bulunmaması gerçekten büyük bir eksi.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Evren

    Oca 15, 2021 at 08:32

    Ne zaman türkiye de satışa başlar direkt alıcam

    • Mehmet Yılmaz

      Oca 15, 2021 at 12:55

      Kasanın tanıtımı dün yapıldı firma tarafından. Fakat ülkemize ne zaman gelir bilemiyorum.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...

Sinema Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde yer alan Los Angelese şehri; sahip olduğu kültürel yapı, doğal güzellikleri ve Hollywood‘un orada olması gibi etmenler...

Oyun Haberleri

Naughty Dog’un efsanevi yapımı The Last of Us Part II Remastered, 3 Nisan 2025 tarihinde PC platformunda oyuncularla buluşacak. Ancak bu heyecan verici gelişme,...

Sinema Haberleri

Son yıllarda hem ülkemizde hemde Dünya’da, dijitalleşmenin etkisiyle beraber kullanıcıların, izleme alışkanlıkları da değişti. Son yıllarda TV yayınları ve kablolu yayınlardan ziyade kullanıcıların  daha...