Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Corsair Crystal Series 680X RGB Mid-Tower Kasa İncelemesi

CORSAIR CRYSTAL SERIES 680X RGB MID-TOWER KASA İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizde Corsair’ın gerek tasarım olsun gerek sunduğu özellikleriyle olsun oldukça iddialı kasalarından biri olan Crystal 680X modelini inceleyeceğiz. Fakat böyle üst seviye bir kasanın fiyatı da tabii ki bir hayli yüksek tahmin edebileceğiniz üzere.
Bu kasanın siyah ve beyaz olmak üzere 2 adet renk seçeneği var, bizim elimize geçen model siyah renge sahip olanı. Kasa küp şeklinde olmasına rağmen oldukça geniş iç hacme sahip ve RGB fanlarla da desteklenmiş durumda.

TASARIM

İlk olarak kasanın genel tasarımına baktığınızda bu kasanın diğerlerinden farklı olduğunu hemen fark ediyorsunuz. Küp bir kasa şeklinde olan bu kasanın diğer küp kasalara göre de farklılıkları var tabii ki. Kasanın 3 tarafında 4 MM temperli cam kullanılmakta. Önde fanların olduğu kısımda, yan pencerede ve üst tarafında bulunuyor bu cam ve karartması çok az düzeyde. Genel renk düzeni ise mat siyah şeklinde, bizce bu renk gayet hoş olmuş.

Bu kasayı diğer küp kasalardan ayıran kısım ise sağ tarafında kalan güç kaynağı ve HDD’lerin koyulduğu ek kısım. Ufak bir çıkıntı ile bu kısım zaten kendini ilk bakışta hemen belli ediyor. Ek olarak bu kısıma da bir adet toz filtresi eklenmiş çünkü güç kaynağı hava akışını o bölgeden sağlamakta. Gerek kablolama kolaylığı olsun gerek kasanın iç ferahlığı olsun oldukça güzel bir tasarım bizce.

Bu ek kısımın hemen ön alt kısımında oldukça ufak bir Corsair logosu görüyoruz. Konum olarak oldukça iyi ve yeterli boyutlar kullanılmış hoş bir görüntü yaratmayı başarmış. Bu açıdan bakıldığında ise kasanın 4-5 CM kadar yükselti yapan parlak ayaklarını da rahatlıkla görüyoruz.

Kasanın üç yanında cam olduğunu söylemiştik, akıllara ilk olarak bu kasanın havalandırma performansı nasıldır sorusu geliyor tabii ki. Üç tarafı cam olmasına rağmen Corsair, bu camları oldukça iyi bir açıklıkla yerleştirmiş. Aralarına neredeyse parmak girecek kadar boşluk bulunan kasanın bu konuda herhangi bir sorun çıkartmayacağı belli oluyor. Zaten Corsair’da özellikle bu kasanın hava akışını öne çıkartmakta.

Kasanın üst kısmına baktığımızda bahsettiğimiz küp tasarımı kendini iyice belli ediyor. Sol tarafta kalan cam kısım parmak vidalarla rahatlıkla sökülüp-takılabiliyor. Aynı şekilde altında kalan toz filtresi de çıkar-tak şeklinde yapılmış. Sağ kısımda ise portları görüyoruz, bunlar sırasıyla; reset tuşu, USB 3.0, type-c Gen 2, kombo kulaklık jakı ve güç tuşu.

Kasanın solundaki camın 4 MM temperli cam olduğundan bahsetmiştik. Bu camın en güzel tarafı ise açılır-kapanır şekilde yapılması. Yani tıpkı bir kapı gibi açıp kapatabiliyorsunuz vidalarla uğraşmadan. Mıknatıslı yapı bizce oldukça mantıklı olmuş, tabii dilerseniz bu camı vidasını çıkartarak sökmeniz mümkün kılınmış. Ek olarak ise camın kenarlarında siyah bantlar olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Kasanın arkasını çevirdiğimizde bu kısımda 8 adet yatay PCI Express slot desteğini görüyoruz. Hemen yan tarafında ise ekran kartını dik olarak takmanızı sağlayan holder kısmını görüyoruz. Güç kaynağının konumu ise kasa yapısı gereği dikey olarak tercih edilmiş. Bunun üst kısımında ise eğer HDD kızaklarını sökerseniz ufak fanları (8-9 CM) takabileceğiniz havalandırma boşlukları da bulunmakta.

Kasanın iç hacminin bir hayli büyük olduğunu söylemiştik. Peki bu kasa nasıl bir kablolama sunuyor? Kauçuk destekli olarak 9 adet geniş kablolama açıklıkları bulunuyor, bu değer bir hayli fazla. Toplam olarak ise 12 adet kablolama açıklığı bulunması gerçekten iyi olmuş. Kablolama yaparken gerçekten rahat oluyorsunuz.

Kasa bir hayli büyük olduğu için fan ve radyatör desteği de tahmin edebileceğiniz gibi bir hayli geniş. Öne 360 MM radyatör, 3 adet 120 MM fan desteği, üst kısımda ise 280 MM sıvı soğutma ve maksimum olarak 2 adet 140 MM fan takmanız mümkün. Arka tarafa ise 120-140 MM fan ya da radyatör yerleştirmenin mümkün. Alt kısımdaki durum ise üst kısımdakiyle aynı.

Kasayı farklı kılan sağ tarafa baktığımızda bu kısımda disk takma yerlerini, fan, led kontrolcüleri ve güç kaynağı bölümünü görüyoruz. Bu kısım bir hayli büyük olduğu için kablolama yaparken hiç zorlanmıyorsunuz.

Kasanın önünde 3 adet LL120 model RGB fan geldiğini söylemiştik. Kasanın egzos fanı bölümünde ise bu durum maalesef geçerli değil. RGB olmayan fakat performanslı ve sessiz bir fan tercih edilmiş bu bölümde.

TEKNİK DETAYLAR

  • Form Faktör: Mid-Tower
  • Kasa Malzemesi: Çelik
  • Camlar Malzemesi:  3 Taraf 4 MM %2 Karartmalı Temperli Cam
  • Maksimum GPU Uzunluğu: 33 Cm
  • Maksimum PSU Uzunluğu: 22.5 Cm
  • Maksimum CPU Soğutucusu Boyu: 18 Cm
  • Genişleme Yuvaları: 8+2 Adet
  • Dahili Fanlar: Önde LL120 RGB 3 Adet, Arka 1 Adet
  • Toz Filtreleri: Ön, Üst, Alt
  • Anakart Desteği: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX
  • Disk Yuvaları: x 3 3.5 inç, x 4 2.5 inç
  • Radyatör Uyumluluğu: 120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm
  • Boyutlar: 423 x 344 x 505 mm
  • Ağırlık: 11.58 Kilo




Kasanın Önünde Gelen 3 Adet LL120 Fanın Teknik Özellikleri

  • Boyutlar: 120 x 25 mm
  • Fan Yatağı: Hidrolik
  • Hava Akış Tipi: Statik Basınç
  • RGB: 16 Adet Adreslenebilir LED
  • Hız: 600-1500 RPM Arası PWM
  • Ses: 24.9 Desibel
  • Hava Akışı: 43.25 CFM

Kasanın içerisinde sağ kısımda kalan tarafta Corsair Lightning Node Pro RGB led kontrolcüsü ve fan kontrolcüsü bulunmakta. Bu kontrolcüler sayesinde Corsair’ın iCue yazılımı üzerinden bu fanları istediğiniz renkte, hızda, modda çalıştırmanız mümkün kılınıyor.

Kasanın sağ tarafındaki kapağı çıkarttığınızda o kısımda bir hayli fazla disk desteği görüyorsunuz. Kızaklı şekilde 3 adet 3.5 MM disk, üst kısımında ise tam 4 adet 2.5 MM disk desteği bulunuyor. Bu miktar bir hayli yüksek ve çoğu kullanıcı için rahatlıkla yetecektir.

Kasanın iç hacmini kıyasladığımız zaman ise 680X model kasanın 73.48 cm³ iç hacmi olduğunu hesaplıyoruz. Corsair Delta RGB kasanın hacmine baktığımız zaman ise 41.58 cm³ bir iç hacim görüyoruz. Bu değerlere bakarak bu kasanın normal kasalara oranla bir hayli büyük olduğunu söylememiz mümkün.

SONUÇ

Kasanın özgün tasarımı, başarılı malzeme kalitesi bu kasayı cidden öne çıkaran özellikleri olmuş. RGB fanları ise iChill model RTX 2070 ekran kartıyla oldukça uyumlu oldu, görünüm açısından bizi gerçekten çok etkiledi. Kasanın hava akışı ise geniş hava açıklıkları sayesinde bir hayli başarılı olmuş. Kasanın en büyük eksilerinden biri ise RGB fanlarının sadece iCue yazılımını desteklemesi.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Ali eten

    May 3, 2020 at 06:59

    Abi fiyat nedir

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...