Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Core i3-12100F & Radeon RX 6650 XT Toplama Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Şu zamana kadar çok sayıda hazır sistem incelemesi yaptık. Fakat bunlar Donanım Arşivi imzalı sistemler kadar iddialı fiyat indirimiyle gelmiyordu. Bugün incelemesini yapacağımız İncehesap Sempiternal kod adlı toplama oyuncu bilgisayarı ise bu konuda gerçekten çok iddialı görünüyor. Bileşen kalitesi bir hayli yüksek olmasına rağmen fiyat avantajı tarafında gerçekten çok başarılı bir iş ortaya çıkmış.

İncehesap Sempiternal sistemde Intel Core i3-12100F işlemciye Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC ekran kartı eşlik ediyor. Bu ekran kartı sistemin en iddialı parçalarından biri. ROG Strix serisi gibi üst seviye bir seriyi fiyat/performans oranı yüksek sistemde görmek gerçekten heyecan verici. Tabii ki sistemde eleştirilebilecek bazı noktalar var, bunlara da incelememizin devamında yer vereceğiz.

Asus Prime H610M-R D4 Anakart

Sistemin fiyatını korumak adına anakart tarafında oldukça ucuz bir model seçilmiş. Asus Prime H610M-R D4 model anakart aslında hazır sistemler için üretilen maliyet odaklı modellerden biri. Bu yüzden kutusunda bile baskı yok. Klasik olarak 2 adet DDR4 RAM yuvası ve 1 adet PCIe M.2 SSD yuvası var. Intel Core i3-12100F işlemciyi düşünecek olursak bu anakart rahatlıkla yetecektir. Fakat açıkçası bir tık daha güçlü bir anakart görmek isterdik.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1700
  • Çipset: Intel H610
  • İşlemci Desteği: 13. Nesil 65W CPU
  • Bellek Desteği: DDR4 Maksimum 3200 MHz
  • Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 4 x Sata 3.0, 1 x M.2 PCIe 3.0 SSD
  • Genişleme Yuvaları: 1 x PCI Express 4.0 X16, 1 x PCI Express 3.0 X1
  • Arka Usb Portları: 2 x USB 3.2 Gen 1, 2 x USB 2.0
  • Bağlantı: Realtek Gigabit Ethernet
  • Görüntü Çıkışları: HDMI, VGA, DVI-D
  • Ses: Realtek 7.1 HD Audio
  • Boyut: Micro-ATX

Intel Core i3-12100F İşlemci

Sistemde işlemci olarak Intel Core i3-12100F modeli tercih edilmiş. Bu işlemci yeni modellerden biri ve güncel bir sokete sahip. 4 adet çekirdeğe sahip ve hyper threading desteği bulunuyor. Yani toplamda 8 izlekli bir işlemci bu. Oyun performansı olarak aslında fena işlere imza atmıyor. Radeon RX 6650 XT modeliyle birlikte çoğu oyunda darboğaz yaşanmıyor. Bazı oyunlarda ise durumlar değişiyor buna da incelememizin devamında değineceğiz.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1700
  • Performans Çekirdekleri: 4 Çekirdek, Hyper Threading Destekli
  • Verimlilik Çekirdekleri: Bulunmuyor
  • Maksimum Boost Frekansı: 4.30 GHZ
  • Önbellek: 12 MB Smart Cache
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W / Maximum Turbo Güç 89W
  • Üretim Teknolojisi: 10 NM

Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT 8GB OC V2 Ekran Kartı

Gelelim bu sistemin en kral parçasına yani ekran kartına. Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC V2 ekran kartı bu sistemde gerçekten parlıyor. ROG Strix serisi bildiğiniz üzere tepe seviye serilerden biridir. Bu ekran kartı da çift fanlı fakat RX 6650 XT gibi verimli bir model olduğu için bu çift fanlı tasarım fazla fazla yetiyor. Zaten bu ekran kartı aslında 3 fanlı ROG Strix modelinin 2 fana indirgenmiş hali gibi çünkü tasarımı da çok benzer.

Ekran kartına üstten baktığımızda büyükçe soğutucu bloğu görüyoruz. Toplamda 4 adet nikel kaplı bakır ısı borusuyla desteklenmiş bir soğutma var burada. Zaten oyun testlerinde de göreceksiniz ekran kartı gerçekten çok serin çalışıyor. Sağda gördüğünüz “ROG STRIX” yazılı kısımda ise Aura Sync destekli RGB aydınlatma bulunuyor.

Ekran kartının arka plakası da gördüğünüz üzere komple metal. Siyah renkler hakimken gri renkteki ROG yazısı bu tasarıma gerçekten çok yakışmış. Fakat bu metal arka plaka sadece tasarım için değil. Çünkü GPU çevresinde termal padler bulunuyor ve VRAM yongalarını da soğutma görevi görüyor. Aslına bakılırsa bu GDDR6 yongalar zaten pek ısınmıyor ama ne kadar serin çalışırsa o kadar iyidir 🙂

Teknik Detaylar

  • GPU: Navi 23 XT
  • Mimari: RDNA 2.0
  • İşlem Birimi: 32 Ünite
  • Stream Processors: 2048
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2694 MHz
  • Bellek Frekansı: 17,5 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 128 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
  • Infinity Cache: 32 MB
  • Ray Tracing Çekirdekleri: 32
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a, 1 x HDMI 2.1
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 7 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, Işın İzleme, FidelityFX, AMD Smart Access Memory
  • Güç Konnektörleri: 1 x 8 Pin
  • TDP: 175W

Kingston Fury Beast 2 x 8 16GB 3200MHz CL16 Bellekler

Sistemin bellek tercihi de oldukça iyi olmuş. Kingston’ın Fury Beast serisi 2 x 8 16 GB 3200MHz CL16 belleklerini kullanmışlar. Bunlar ömür boyu garanti sunulan bellekler. Genel anlamda sorunsuz çalışmasıyla biliniyorlar. Hatta yabana atılmayacak bir hız aşırtma potansiyelleri de var. Çift kanal olması ise güzel oyun performansını bir tık daha yukarıya taşıyan detaylardan biri.

Kingston NV2 500GB PCIe M.2 SSD

Sistemde SSD tarafında Kingston NV2 modeline yer verilmiş. 500GB kapasite sunan bu model saniyede 3500 MB seviyelerine varan okuma ve 2100 MB seviyelerine varan yazma hızları sunabiliyor. Yani yine fiyat/performans oranı yüksek bir model tercih edilmiş.

Bitfenix Nova Mesh SE ARGB Kasa

Sistemin kasası ise fiyat/performans açısından şu an en iyi tercihlerden biri olan Bitfenix Nova Mesh SE ARGB modeli. Bu kasanın en büyük olayı önünün komple mesh bir yapıda olması bu sayede hava akışı bozulmuyor ve sisteme taze hava akışı sağlanıyor. Diğer güzel yanı ise önde toplamda 3 adet ARGB fan bulunması. Arka tarafında da 1 adet ARGB fan bulunuyor. Yani toplamda 4 adet ARGB fanla geliyor. Üstelik kontrolcüyle birlikte geliyor yani aydınlatmayı ayarlayabiliyorsunuz.

Kasa toz filtresi tarafında da aslında iyi. Önde, altta ve üstte toz filtreleri bulunuyor. Buna ek olarak artık klasikleşen PSU cover ve solda temperli camla birlikte geliyor. Bütün bu özellikler uygun fiyatla birleşinde gerçekten ortaya F/P bir kasa çıkmış.

Bitfenix BP-BP600ALNN 600W 80+ Güç Kaynağı

Güç kaynağı olarak yine Bitfenix’in BPA600 model kodlu 600W güç kaynağını görüyoruz. Bu güç kaynağı 12V kanalından 552W güç sunabilen yine fiyat/performans odaklı modellerden biri. Verimlilik tarafında da fena işlere imza atmıyor aslında. Core i3-12100F ve Radeon RX 6650 XT ikilisi için bu güç kaynağı fazlasıyla yetecektir çünkü iki ana bileşen de düşük güç tüketimiyle öne çıkmakta.

“Sempiternal” Sistemin Performans Testleri

Sempiternal sistemin ilk performans testinde The Last of Us Part 1 bulunuyor. 1080P çözünürlükte, ultra grafiklerde FSR açıkken yaptığımız testte 60-70 FPS civarlarında gayet iyi değerler görüyoruz. Bu testte herhangi bir darboğaz sorunu yaşamıyoruz.

Doom Eternal oyununda da 1080P çözünürlükteydik. En yüksek grafik kalitesinde sahneden sahneye değişecek şekilde 200-300 FPS civarlarında çok yüksek değerleri rahatlıkla görüyoruz. Bu testte de herhangi bir darboğaz sorunu yaşamıyoruz.

God of War oyununda ise işler biraz değişiyor. Yine 1080P çözünürlükteydik, yüksek grafiklerdeydik ve FSR ise dengeli modda yine 90-100 FPS gibi gayet iyi değerleri rahatlıkla görebiliyoruz. Fakat bu oyunda %10 civarlarında bir darboğaz yaşıyoruz. Fakat bu, oyunda herhangi bir drop gibi soruna yol açmıyor.

PUBG oyununda 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik kalitesinde 130-150 FPS civarlarında yine oldukça iyi değerleri rahatlıkla alabildik.

Atomic Heart oyununda da 1080P çözünürlükteydik ve yüksek grafik ayarlarındaydık. Görebileceğiniz üzere 100-110 FPS civarlarında yine çok iyi değerler alıyoruz. Bu oyunun optimizasyonu gerçekten iyi yapılmış.

Call of Duty Warzone 2 oyununda da 1080P çözünürlüğü tercih ettik. En yüksek grafik kalitesinde sahneden sahneye değişecek şekilde 120-130 FPS civarlarında değerleri görüyoruz. Fakat bu oyunda bazı sahnelerde darboğaz yaşanabiliyor.

Sempiternal toplama oyuncu bilgisayarının son oyun testinde Valorant var. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında 200-300 FPS aralığında çok yüksek değerleri görüyoruz.

Sonuç

İncehesap Sempiternal toplama oyuncu bilgisayarı incelemesinin sonuna geliyoruz. Intel Core i3-12100F işlemci ve Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC ekran kartı özellikle 1080P çözünürlükte gerçekten çok yüksek bir performans sunabiliyor. Bu sistemin öne çıkan parçası ise kesinlikle ROG Strix ekran kartı olmuş. Hem tasarım hem de performans tarafında gerçekten çok iyi işlere imza atan tepe seviye bir ekran kartı.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Kaan Çalık

    Haz 12, 2023 at 19:36

    Abi benim için 11500 tl ye monitör dahil bir sistem toplarmısin

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

İnceleme

Bugünkü incelememizde yeni Intel ARC B580 12GB model ekran kartı bulunuyor. Harici ekran kartı piyasasında henüz yeni sayılan Intel’in en yeni ekran kartlarından biri...

Oyun İndirimleri

Epic Games Store’un her yıl gelenekselleşen Yılbaşı Tatili Etkinliği bu yıl da oyuncuları sevindirmeye devam ediyor. Bildiğiniz üzere bu özel etkinlik kapsamında Epic Games,...

Oyun Haberleri

Oyun dünyası, her yıl düzenlenen The Game Awards ile birlikte birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Ancak bu yıl, drama dolu anların en çok konuşulan...

Oyun Haberleri

The Game Awards 2024 etkinliğinde büyük bir coşkuyla duyurulan Elden Ring Nightreign, soulslike türündeki oyun severleri şimdiden heyecanlandırmayı başardı. Ancak yakın zamanda oyunun yapımcı...