15 Şubat 2013’te Rusya’nın güney bölgesindeki Chelyabinsk şehrine düşen 18 metre çapında ve 12.125 ton ağırlığa sahip neredeyse 5 katlı bir apartman boyutundaki göktaşının düşerken patlamasının ardında bıraktığı toz partiküllerinde eşsiz yapıya sahip karbon kristalleri bulundu. Meteorun yeryüzünden 23.3 km yukarıda patlaması sadece altyapıya zarar gelmesine ve bir kaç evin camının patlamasına neden olmuştu.
Sadece Zarar Vermedi Yeni Keşiflerin de Önünü Açtı
Altyapıya zarar vermenin ve insanları yaralamanın yanı sıra, göktaşı çarptıktan sonra Dünya yüzeyinde küçük göktaşları olarak dağıldı . Şimdi, The European Physical Journal Plus’ta yayınlanan yeni bir çalışmada bilim adamları, büyüleyici yapıları keşfetmek için meteor tozunu incelediler.
Genellikle meteorlar atmosferde yandıklarında az miktarda toz üretirler. Bununla birlikte, bu toz parçacıkları çok küçük olduklarından veya rüzgarla sürüklendiklerinden ya da düşerek suya düştüklerinden bilim adamları için izlerini sürmek zorlaşır. Ancak NASA’ya göre , Chelyabinsk patlamasından sonra, meteor tozları, düşmeden ve Dünya yüzeyine yerleşmeden önce günlerce atmosferde asılı kaldı. Bu toz parçacıkları ayrıca patlamadan kısa bir süre önce veya sonra yağan kar tarafından korundu.
Araştırmacılar tozu mikroskop altında analiz ederken benzersiz bir kristal türü gözlemlediler. Bulguyu takiben araştırmacılar, kristalleri derinlemesine incelemek için güçlü bir elektron mikroskobu kullandılar. Ayrıca “benzersiz morfolojik özelliklere” sahip daha fazla kristal keşfettiler. Yarı küresel ve neredeyse küresel olmak üzere iki farklı şekilde oldukları bulundu. Bazıları altıgen çubuklar şeklindeyken, diğerleri kabuklara benziyordu.
Araştırmacılar, meteor patlaması sırasında kristallerin yüksek sıcaklık ve yüksek basınç koşullarında oluştuğunun altını çizdi. Şimdi bilim adamları, kristallerin Chelyabinsk meteor patlamasına özgü olup olmadığını veya herhangi bir meteor kırılmasının ortak bir yan ürünü olup olmadığını belirlemek için diğer uzay kayalarından gelen göktaşı tozunu izlemeyi hedefliyorlar.