Geçtiğimiz haziran ayının sondan bir önceki gününde, dünyanın en kısa gün rekoru kırıldı.
Dünyamız 29 Haziran 2022 tarihinde, kendi etrafında dönüş süresini yaklaşık olarak 1.59 milisaniye (bir mili saniye bir saniyenin binde birine denktir) daha erken tamamladı. Bu sayede de mavi gezegenimiz 19 Temmuz 2020 yılında kırdığı 1.47 milisaniyelik rekoru egale etti.
Bilim insanlarına göre bu hızlanmanın temel sebepler, çekirdekteki ya da magmadaki bazı değişimler, okyanuslarda yaşanan değişimler, gelgitlerin çoğalması veya azalması ve iklim değişikliği gibi durumlardan kaynaklı olabilir.
Bu Hızlanma Bazı Yazılımları Bozabilir
Dünya bu şekilde hızlanmaya devam ederse, bir süre sonra bir gün artık 23:59:58’de tamamlanmış olacak. Buda zamanı doğru bir şekilde hesaplarken negatif saniye uygulamasına geçmemize sebep olacak. Negatif saniye uygulaması zamanlama ile ilişkili yazılımları tamamen bozacak.
Meta’dan mühendisler bu konu hakkında: “Negatif saniye esasen bilim insanlarına ve gökbilimcilere fayda sağlayabilir fakat faydadan çok zarar veren riskli bir uygulama olacaktır. Kronometrelere veya zamanlayıcılara dayanan yazılımlar üzerinde yıkıcı bir etkiye sebep olabilir. Gelecekte yeni artık saniye uygulamalarını durdurma ve önümüzdeki bin yıl için yeterli olacağına inandığımız mevcut 27 seviyesinde kalma yönünde daha geniş topluluk çabasını destekliyoruz.”
Bu haber ilginizi çekebilir: Bilim İnsanları Küresel Isınmayı Ortadan Kaldırmak İçin Dünya Yörüngesini Baloncuklarla Sarabilir
Kaynak: https://www.moneycontrol.com/news/trends/shortest-day-earth-completes-rotation-in-less-than-24-hours-could-have-devastating-effects-8921511.html