Bilgisayarlardaki BIOS Desteği Kaldırılıyor!
Yeni bilgisayarlarda çoğunlukla UEFI adı verilen ön yükleme ekranı kullanılırken, bunu desteklemeyen bilgisayarlar halen klasik BIOS yazılımını tercih ediyor. Intel, düzenlenen bir konferansta bu eski teknolojinin tamamen ortadan kalkacağını açıkladı!
UEFI Forumu, geçtiğimiz günlerde UEFI Plugfest adlı bir geliştirici konferansı düzenledi. Düzenlenen konferansta konuşmacı olan Intel, 1981’den beri kullanımda olan BIOS’un aşamalı olarak kaldırılacağını açıkladı. 2020 yılına kadar bir dizi geçiş prosedürleri uygulanacak dönemin ardından tüm bilgisayarlar tamamen UEFI yazılımına geçecek. Intel, üreticilerin anakartlarda kullandığı CSM adı verilen uyumluluk destek modülünü yasaklayarak bunu gerçekleştirecek gibi görünüyor.
Intel’in BIOS desteğini kesmesi, beraberinde pek çok işletim sisteminin de sonu anlamına gelebilir. Windows 7 öncesi 32-bit işletim sistemi ile DOS işletim sistemi UEFI desteğine sahip değil. Destekleri kesilen bu işletim sistemleri de böylece artık bir bilgisayara yüklenemeyecek.
Bilmeyenler için kısaca BIOS, bilgisayarda işletim sistemi devreye girene kadar donanımın birbiriyle uyumunu kontrol eden bir destek yazılımı. RAM, ekran kartı, klavye-fare bağlantısı gibi anakart ile bağlantılı birimleri kontrol eden BIOS, bunların birbiriyle uyumlu olduğunu teyit ettiğinde işletim sistemine açılış için onay veriyor. 2007 yılında ortaya çıkan UEFI ise BIOS’un yaptığı işlemleri çok daha kısa zamanda gerçekleştirdiği için açılış sürelerinde ciddi zaman kazandırıyor.