Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT İncelemesi

AMD tarafı RX 7000 serisinde fiyatı uygun tutarak rekabeti artırmayı hedefledi. Henüz tepe seviyede bir çözümleri yok fakat özellikle orta seviyede iddialı olacaklarmış gibi görünüyor. Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT incelemesinde de bu iddialı modellerden birine bakacağız. Çünkü bu ekran kartı rakip görülen modellere göre daha uygun fiyatıyla birlikte öne çıkmayı başarıyor.

Asus TUF modeli ise bu serinin en iddialı kartlarından biri olmuş. RX 7700 XT modeli zaten verimli bir kart olduğu için pek fazla güç çekip ısındığı söylenemez. Üzerine Asus’un TUF özelleştirmeleri gelince ekran kartı hem çok sessiz hem de çok serin bir hal almış. Gelin AMD Radeon RX 7700 XT 12GB incelemesine geçelim.

Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT 12GB Ekran Kartı

Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT ekran kartının tasarımı serinin diğer TUF serisi kartlarıyla aynı aslında. Ekran kartının önünde 3 adet büyük boyutlarda özel fanlar bulunuyor. Çerçeve ise metal, TUF serisinin bu kaliteli yapısını gerçekten seviyoruz. Piyasadaki çoğu pahalı ekran kartında buralar plastikken TUF serisinde kaliteli fan çerçevesi kullanmaları gerçekten güzel. Metalik bir renge de boyayarak şık bir tasarım elde etmişler.

Bu öndeki fanlar “Axial-Tech” adı verilen teknolojiden yararlanıyor. Göreceğiniz üzere ortadaki fan diğer ikisine göre ters yönde dönerek hava akışını iyileştiriyor. Fanlar hem özel bir tasarıma sahip hem de üst kaliteli yataklara sahip. Haliyle bu fanlar hem çok sessiz hem de yüksek bir hava akışı sunabiliyor.

Ekran kartının üst tarafı ise önceki nesle göre çok daha şık olacak şekilde yeniden tasarlandı. En solda TUF Gaming yazısı, ortada Radeon logosu bulunuyor. En sağda ise önceki nesille benzer bir şekilde RGB aydınlatma bulunuyor. Bu aydınlatmayı Armoury Crate yazılımı üzerinden kontrol etmeniz mümkün.

Bu açıdan bakıldığında ekran kartının aslında ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz. Bu GPU için ciddi anlamda büyük diyebileceğimiz bir soğutma bloğuyla birlikte geliyor. İşte bu yüzden hem çok sessiz hem de çok serin çalışabiliyor bu kart.

Ekran kartının arka plakası da tabii ki metal. Tasarımı da önceki nesle göre büyük ölçüde değiştirildi. Fakat hâlâ sade tasarımını korumayı başarmışlar. Ayrıca ekran kartının arka tarafında BIOS anahtarı var. Performans odaklı veya sessizlik odaklı 2 farklı BIOS arasında kolayca geçiş yapmanız mümkün kılınmış.

Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT 12GB Teknik Detaylar

  • GPU: Navi 32 XL
  • Mimari: RDNA 3.0
  • İşlem Birimi: 54 Ünite
  • Stream Processors: 3456
  • Temel Çekirdek Frekansı: 1500 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2599 MHz
  • Bellek: 12 GB, 192 Bit, 18 GBPS
  • Infinity Cache: 48 MB
  • Ray Tracing Çekirdekleri: 54
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 2.1, 1 x HDMI 2.1
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 5 NM
  • Güç Konnektörleri: 2 x 8 Pin
  • TDP: 245W

Asus TUF model ekran kartları genellikle diğer modellere göre pahalı olur. Aslında bunun mantıklı bir açıklaması var. Asus TUF ekran kartlarında ciddi anlamda kaliteli bileşenler ve PCB kullanılmakta. Üst seviye bobinler, kapasitörler, VRM’ler kullanıldığı için bunlar maliyeti bir hayli artırmakta. Bu kaliteli bileşenler ise daha stabil bir performans ve daha uzun ömür vaat ediyor.

Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT 12GB Performans Testleri

Karşılaştırmalı testleri adil olması ve ekran kartlarının tam performansına ulaşması açısından AMD Ryzen 9 7950X3D işlemciyle ve Asus ROG Crosshair X670E Hero anakartla yaptık. Tepe seviye bir sistem kullandığımız için bütün ekran kartları tam performansını rahatlıkla verebildi.

AMD Radeon RX 7700 XT ekran kartının Nvidia tarafında direkt bir rakibi yok aslında. Çünkü performansı çok arada kalıyor. Avantajı ise fiyat tarafında diyebiliriz. Apex Legends testinde RX 7700 XT ekran kartı 270 FPS ile RTX 4060 Ti’ı rahatlıkla geçiyor.

AMD, RX 7000 serisinde ışın izleme performansını artırdığını söyledi. Fakat ışın izleme performansı hâlâ Nvidia’ya göre geride kalıyor. Cyberpunk 2077 oyununda ışın izlemeyi orta kaliteye aldığımızda performansı RTX 4060 Ti ekran kartından bile düşük çıkıyor. Tabii DLSS 3 Frame Generation açtığımızda ise fark ciddi anlamda açılıyor.

Shadow of the Tomb Raider oyununda da performans farkı devam ediyor. RX 7700 XT ekran kartı 197 FPS alabiliyorken RTX 4060 Ti 16GB ekran kartı ise 182 FPS alabiliyor. Üstelik RTX 4060 Ti 16GB daha pahalı bir kart.

Starfield henüz çok yeni bir oyun. Çoğu kullanıcı ise optimizasyon sorunlarından yakınıyor, haliyle FPS değerleri şu an için biraz düşük. Fakat bu oyunda ilginç bir şekilde RX 7700 XT ekran kartı zirvede yerini alıyor. 1080P çözünürlükte tam 96 FPS alarak 85 FPS alan RTX 4070 ekran kartına çok ciddi bir fark atıyor. Anlaşılan AMD kartlar bu oyunda daha iddialı. Tabii gelecek güncellemelerle bu durum değişebilir.

God of War oyunuda da AMD kartların yükselişini görebiliyoruz. RX 7700 XT ekran kartı 120 FPS larak RTX 4070 ekran kartına bir hayli yaklaşmış. RTX 4060 Ti 16GB modeline ise devasa bir fark atmayı başarıyor.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege oyununda işler biraz farklılaşıyor. RX 7700 XT modeli yine RTX 4060 Ti 16GB modelini rahatlıkla geçmeyi başarıyor. Fakat RTX 4070 ekran kartı burada çok ciddi bir fark açmayı başarmış.

Forza Horizon 5 oyununda RX 7700 XT ekran kartının 157 FPS gibi iyi bir değere ulaştığını görüyoruz. RTX 4060 Ti 16GB ekran kartı da 140 FPS gibi yine oldukça iyi bir değeri görmüş.

Call of Duty: Warzone 2 oyununa baktığımızda da aynı durum devam ediyor. RX 7700 XT ekran kartı tam 169 FPS ile RTX 4060 Ti 16GB ekran kartına ciddi bir fark atmayı başarmış. Hatta RTX 4070 modeline bir hayli yakın görünüyor.

Valorant, FPS değerlerinin fırladığı oyunlardan biri. Burada RX 7700 XT ekran kartı 543 FPS alırken RTX 4060 Ti 16GB ekran kartı ise 526 FPS almış. RTX 4070 ise bu testte zirvede.

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununda da işler iyice karışıyor. RX 7700 XT ekran kartı 227 FPS alarak RTX 4070 ekran kartını bile geçmeyi başarıyor. RTX 4060 Ti 16GB ekran kartına ise büyük bir fark atıyor.

Spider-Man Remastered oyununda Nvidia kartların üstünlüğü söz konusu. DLSS 3 Frame Generation devreye girdiği zaman RTX 4060 Ti 16GB modeli çok ciddi bir performans farkı atabiliyor.

Testteki oyunların ortalamalarını aldığımızda ise DLSS 3 haricinde RX 7700 XT ekran kartı RTX 4060 Ti 16GB ekran kartına %14 civarlarında bir performans farkı atabiliyor. Bu ekran kartının daha düşük bir önerilen satış fiyatına sahip olduğunu düşünecek olursak bu büyük bir avantaj demek oluyor. Tabii işin içine DLSS 3.0 Frame Generation girince işler bayağı bir değişiyor, ama o da her oyunda yok.

Sıcaklık Değerleri ve Fan Hızı

Bu ekran kartının soğutma performansı gerçekten mükemmel. TUF serisinin devasa soğutma bloğu verimli bir GPU ile birleşince ortaya çok iyi sonuçlar çıkıyor. Ekran kartı genelde 900-1000 RPM civarlarında 56-57 derece gibi sıcaklıklar çalışıyordu. Hem düşük fan devriyle çok sessiz hem de oldukça serin çalışan bir model ortaya çıkmış. TUF serisinin pahalı olmasının sebeplerinden biri de bu tabii ki. Ryzen 5 7500F işlemciyle olan uyumları da gayet iyi düzeydeydi herhangi bir darboğaz sorunu yaşatmadı.

Sonuç

Asus TUF Gaming Radeon RX 7700 XT incelemesinin sonuna geliyoruz. AMD tarafı bu ekran kartının fiyatını agresif bir şekilde uygun tutarak rakip görülen RTX 4060 Ti 16GB ekran kartına büyük bir darbe vurmayı hedeflemiş. 50 dolarlık daha uygun fiyatına rağmen bu ekran kartı oyun performansı olarak RTX 4060 Ti 16GB ekran kartından bariz bir şekilde daha üstündü. Asus’un TUF modelinde yaptığı özelleştirmeler ve özellikle soğutma performansı ise gerçekten mükemmel olmuş. Kart hem çok sessiz hem de çok serin çalışıyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

AMD’nin DLSS’e rakip olarak çıkarttığı FSR teknolojisi yıllar içerisinde büyük gelişim gösterdi. Fakat FSR hâlâ bir donanım gereksinimi duymayan, yazılımla çalışan bir teknoloji. Haliyle...

Teknoloji Haberleri

AMD’nin Ryzen 7 9800X3D işlemciden sonraki en güncel 3D V-Cache işlemcileri olarak olan Ryzen 9000X3D serisi diğer işlemcileri bugünkü CES fuarıyla birlikte resmi olarak...

Teknoloji Haberleri

CES 2025 fuarı tam hızıyla devam ediyor. Ülkemiz saatine göre gece geç saatlerde Nvidia’nın resmi sunumu yapıldı. Bu sunumla birlikte GeForce RTX 5000 serisi...

Oyun Haberleri

GTA 6’nın uzun zamandır beklenen çıkışı, hayranları sabırsızlandırmaya devam ediyor. İlk fragmanın yayınlanmasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, oyunun resmi...