Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus TUF B450M-Plus Gaming Anakart İncelemesi

Asus TUF B450M-Plus Gaming

ASUS TUF B450M-PLUS GAMING ANAKART İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizde Asus TUF B450M-Plus Gaming model anakart bulunuyor. Bilindiği üzere Asus’un son tüketiciye yönelik 3 ana seriden oluşan modellendirmesi bulunuyor. Prime giriş seviyesi, TUF orta seviye ve son olarak en üst seviyeye oynayan Strix ailesi. Elimizdeki TUF model anakart, Strix serisi kadar yüksek performanslı olmasa bile oldukça dayanıklı ve fiyat/performans oranı bir hayli yüksek bir model olmasıyla öne çıkıyor.

Kutu İçeriği

 

Anakartı incelemeye ilk olarak kutusundan başlayalım. Sol üstte orta boyutlarda TUF GAMING logosu yerleştirilen anakartta yine turuncu-siyah renk şemasına yer verilerek TUF teması vurgulanmış. Bunun haricinde altta B450 çipseti barındırdığı, AMD Crossfire destekli olduğu gibi bilgiler verilmiş. Sağ üstte ise bu anakartta Asus Aura Sync desteği olduğunu belirten ufak bir logo bulunmakta.

Anakartın arkasını çevirdiğimiz zaman ise anakartın genel bir fotoğrafı yerleştirilmiş. Sol tarafta anakartın teknik özelliklerinden bahsedilirken sağ tarafta ise bazı ek özelliklere yer verilmiş. Örneğin özelleştirilmiş ses çözümü, Asus Aura Sync desteği, TUF komponentler ve en altta ise metalle desteklenmiş PCI Express slotundan bahsediliyor.

Anakartın kutu içeriğinde ise 2 adet SATA 3.0 kablosu, sürücü diski, anakart arka aynası, TUF stickerları, kullanım kılavuzu ve bu anakartın başarıyla geçtiği testlerin listelendiği bir kağıt bulunuyor. Bunların yanı sıra son olarak  ise M.2 SSD montajı için gerekli vidalara yer verilmiş.

Tasarım

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Anakartın genel tasarımı diğer TUF serisindeki kardeşleriyle örtüşen turuncu-siyah renk şemasına sahip. Siyah PCB anakartların genel görüntüsü açısından kesinlikle büyük katkıya sahip, Asus bunu yapmayı ihmal etmemiş! Bizim elimizdeki model B450M modeli olduğu için micro-ATX boyutlarına sahip, bu anakartın ayrıca ATX yani daha büyük boyutlara sahip bir ağabeyi daha bulunmakta.

Anakartın tasarımında en dikkat çekici kısım giriş-çıkış birimlerinin hemen üzerinde bulunan plastik parça oluyor. TUF GAMING yazılı bu kısımın hemen sağına yine beyaz renklerde bir TUF logosu yerleştirilmiş. Bu kısım giriş-çıkış birimlerinin oluşturduğu çirkin görüntünün önüne geçiyor ve daha şık bir görünüm sağlamakta. Hatta daha pahalı model anakartlarda bu kısımda RGB aydınlatmalar bile görmeniz mümkün.

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Yukarıda bahsettiğimiz plastik parçanın hemen altında siyah renge boyanmış bir mosfet soğutucusu bulunmakta. Bu mosfet soğutucusu altındaki CPU VRM güç bileşenlerini soğutmakla görevli ve tasarımsal olarak oldukça şık görünmekte. Bu anakartın ATX boyuttaki versiyonunda üse dahili GPU’yu besleyen VRM bölümünde de ufak bir soğutma bulunmakta.

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Anakartın sağ üst köşesinde 1 adet PWM destekli CPU fan çıkışını görüyoruz. Onun hemen üzerine ise 12V RGB çıkışı konumlandırılmış, bu kısıma 5050 şerit LED ya da çeşitli Aura Sync destekli ekipmanlarınızı takmanız mümkün. Üstelik Aura Sync yazılımı sayesinde bütün aydınlatmayı birbiriyle senkron şekilde çalıştırmanız mümkün. Fakat buradaki eleştirimiz ise 5V ARGB çıkışı konulmaması, çünkü günümüzde ARGB oldukça yaygınlaşmaya başladı.

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Bu anakartta 4 adet +4000 MHz destekleyen DDR4 RAM slotu bulunmakta. Bu slotların altta kalan kısmı eskiden olduğu gibi açılır-kapanır yapıda değil. Üstteki tırnakları açtığınız zaman belleklerinizi direkt olarak takabiliyorsunuz. Bu sayede bellek değişimi yaparken ekran kartını sökmek gibi uğraşlara girmenize gerek kalmıyor, bu tarz kolaylık sağlayan şeyler her zaman güzel olmuştur!

Asus TUF B450M-Plus Gaming

4 adet RAM slotunun hemen yanında 24 Pin güç girişi, PWM destekli fan çıkışı ve son olarak ise solunda yatay konumda Sata 6 Gbit/S portlarına yer verilmiş. Aynı şekilde fan çıkışından bir adet daha mosfet soğutucusunun hemen altında bulunduğunu söylemeden geçmeyelim, yani toplamda 3 adet fan takabileceğiniz yuva bulunmakta. Tabii dilerseniz fan çoklayıcı kablolar ile bu miktarı daha yukarılara taşıyabilirsiniz.

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Anakartta toplam 3 adet PCI Express slotu bulunmakta. Bunun 1 tanesi X1 hızına sahip, en üstte olan port Asus’un ağır ekran kartları için yaptığı metal korumayla geliyor, yani çok daha dayanıklı bir X16 slotu. En altta olan ise Crossfire yapmanıza imkan tanıyan PCI Express X8 slotu. Bu anakartta SLI desteği olmadığını belirtmeden geçmeyelim!

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Bu PCI Express slotlarının hemen ortasında bir M.2 SSD yuvası bulunmakta. 22110 boyutuna kadar destek sunan bu M.2 SSD yuvasına PCI Express NVMe SSD takmanız mümkün. Yani 3 GB seviyelerini aşan yüksek performanslı SSD’lerinizi bu anakartta performans kaybı olmadan kullanmanız mümkün. Fakat bu yuvayı kullanırsanız Sata 5 ve 6 yuvalarını kullanamıyorsunuz.

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Anakartın sağ alt köşesine baktığımızda bizleri yine TUF logosu basılmış ufak bir çipset soğutucusu karşılamakta. B450 çipsetle birlikte güç tüketimi düştüğü için artık ufak soğutucular bile bu soğutma ihtiyacını rahatlıkla karşılamakta, zaten yaptığımız testlerde bu soğutucu işini başarıyla yaptığı için asla tehlikeli sıcaklıklara yaklaşmadı bile. Çipsetin hemen altında ise 4 adet gri renkte Sata 6 GBit/s çıkışlarını görüyoruz.

Çipset soğutucunun hemen sağ tarafında ise TUF GAMING yazılı bir RGB alan bulunmakta. TUF GAMING yazısı siyah renkteyken çevresindeki kısımlar ise şeffaf bir kaplamaya sahip olduğu için özellikle karanlık ortamlarda güzel bir RGB şöleni yaşatabiliyor. Asus’un Aura Sync yazılımı ile kontrol edebileceğiniz bu kısım eğer büyük bir ekran kartı kullanırsanız onun altında kalabiliyor, bu biraz eksi olmuş.

Asus TUF B450M-Plus Gaming

Anakartın en sol altında kalan kısımda ise ses devresi bulunmakta. ALC887-VD2 ses yongasının üstünde Asus’un TUF logolu bir metal koruma kapağı bulunmakta. Bu kapak yongayı çeşitli parazitlerden koruyarak çok daha temiz bir ses çıkışı vermeyi hedefliyor. Çevresindeki turuncu Japon yapımı kapasitörler ise daha dolgun ve doğal ses vermesine yarayan özel ses kapasitörleri.

Örnek olarak Apacer’ın Panther Rage RGB gibi TUF odaklı belleklerini kullanırsanız sunduğu tam Aura Sync desteği ile RGB belleklerinizin her bir LED’ini bile istediğiniz renkte aydınlatmanız mümkün kılınmakta. Örneğin Aura Sync destekli bir Strix ekran kartıyla bunları senkron çalıştırıp güzel bir görsellik elde edebiliyorsunuz.

Sonraki: Teknik Detaylar ve BIOS

Sayfalar: 1 2 3

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Cengiz

    Mar 25, 2023 at 20:07

    Bu anakart 5600x işlemci ve 3060 ti destekler mi acaba ?

    • Mehmet Yılmaz

      Mar 25, 2023 at 23:05

      Merhaba. Evet destekliyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...