Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Zephyrus GM501 Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı İncelemesi

ASUS ROG ZEPHYRUS GM501 OYUNCU LAPTOPU İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizin konuğu incecik tasarımına rağmen içerisinde GTX 1070 ekran kartı ve i7-8750H işlemci barındıran oyuncu laptopu Asus Zephyrus GM501 oluyor. Cihaz oldukça hafif ve ince bir yapıda olmasına rağmen soğutma konusunda ilginç bir çözüm barındırıyor. Cihazın kapağı açıldığında oluşan havalandırma boşluğu sayesinde bu güçlü donanımlar çok daha aktif bir şekilde soğutuluyor. Bu cihaz artıları ve eksileriyle bize neler sunuyor gelin daha yakından bakalım.

TASARIM

Cihazın ekran kapağına baktığımızda bizleri gri tonlarda, fırçalanmış metal bir yapı karşılıyor. Hemen köşesinde aydınlatmalı bir ROG gözü bulunuyor. En alt orta kısımda ise şık bir Republic of Gamers yazısı konumlandırılmış, yazının altında ise bilgilendirme ışıkları bulunuyor.

Bu cihazı diğerlerinden özel kılan kısım ise yukarıda bahsettiğimiz gibi ilginç bir soğutma çözümü oluyor. Cihazın kapağını açmaya başladığımızda cihazın alt kapağı gövdeden biraz ayrılarak yeterli yükseklikte bir havalandırma boşluğu bırakıyor bu sayede cihazın soğutma performansı biraz daha iyileştirilmiş oluyor.

Cihazın klavye yatağına baktığımızda ise yine metal bir yüzey bizleri karşılıyor. Cihazın klavyesi bölgesel RGB aydınlatmaya sahip yani yazılımı ile bölgesel renkleri ayarlamanız mümkün kılınıyor. Klavyenin üst kısmında ise oyuncular için özel tasarlanmış 4 adet tuş bulunuyor, bunlar; ses kısma, ses açma, mikrofon susturma ve cihazın kontrollerini sağlayan Asus Gaming Center yazılımını açabileceğiniz bir ROG tuşu.

Cihazın sol tarafına baktığımızda en sol kısımda havalandırma ızgaralarını görüyoruz zaten bu açıdan bakıldığında cihazın ne kadar ince bir yapıda olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu ızgaranın hemen sağ tarafında ise DC güç girişi, HDMI portu, USB 3.1 Gen2 portları ve kombo ses jakını görüyoruz.

Cihazın sağ tarafı ise biraz daha sade görünüyor. Kensington kilidi, Thunderbolt destekli Type-C portu ve yine USB 3.1 Gen2 portu görüyoruz. Cihazda herhangi bir Ethernet portu bulunmaması ise bizce bir eksi olmuş.

TEKNİK DETAYLAR

İşlemci: Intel Core i7-8750H (Turbo Boost 4.1 Ghz, 6 Çekirdek 12 İzlek)
Yonga Seti: Intel® HM370
Ekran Kartı: GeForce GTX 1070 8 GB GDDR5
Ekran: 15.6 İnç FHD (1920×1080), 144 Hz 3ms, (IPS, G-Sync)
Bellek: 16 GB DDR4 2666 MHZ (Maksimum 32 GB)
Depolama: Samsung 512 GB M2 SSD NVME+1 TB 5400 RPM SSHD
Kamera: HD 30 FPS
LAN: Gigabit LAN
Kablosuz: AC Wi-Fi + Bluetooth 5.0
Klavye: Bölgesel RGB
Ses: 2 x Hoparlör (Asus Sonic Master)
Batarya: 4-Hücre, 55 Whr
Adaptör: 180W
Boyutlar: 384 x 262 x 17.5
Ağırlık: 2.5 KG




CİHAZIN PERFORMANS TESTLERİ

Cihazdaki ilk oyun testimizi en güncel oyunlardan biri olan Battlefield 5 ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında 70-80 FPS dolaylarında bir performans elde ediyoruz. Max-Q tasarımda olmayan GTX 1070 performansını kesinlikle ortaya koymayı başarmış, fakat 144 HZ deneyimini yaşamanız için AAA diye tabir ettiğimiz oyunlarda ayarları kısmanız gerekebiliyor.

Cihazın soğutma performansına değinecek olursak GTX 1070 ekran kartının 80 derecelerde kaldığını fakat i7-8750H işlemcisinin 90 dereceleri zorladığını görüyoruz, GPU için oldukça iyi bir değer varken işlemci ise biraz sıcak çalışıyor fakat herhangi bir throttle görünmüyor.

AAA oyunları bir kenara bırakıp E-Spor oyunlarına geçtiğinizde işe işler değişiyor tabii. Counter Strike: Global Offensive testinde 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda bu 144 FPS barajını rahatlıkla aşmak mümkün. Dilerseniz oyunları 144 HZ değerine kilitleyip görüntüde yırtılma olmadan 144 HZ IPS panelin keyfini çıkarabilirsiniz.

Cihazın işlemcisinin gücünü ölçen bir benchmark olan Cinebench R15 testinde ise i7-8750H’ın 1254 gibi oldukça yüksek bir skor aldığını görüyoruz, yani bu işlemci ile çeşitli render işlemlerinizi de rahatlıkla yapabilirsiniz.

Gündelik kullanımı en çok etkileyen unsurlardan biri tabii ki cihazın depolama performansı. Burada tercih edilen 512 GB NVME Samsung SSD okumada 2700 MB/s değerlerine yaklaşıyor, yazma hızında ise 1500 MB/s gibi oldukça iyi bir değer elde ediyor.

SONUÇ

Karşımızda çok güçlü donanımları incecik ve oldukça hafif bir kasada barındıran şık bir cihaz bulunuyordu. Üstelik bu güçlü donanımları 144 HZ hızına sahip geniş bakış açısı sunan IPS panelle sunması gerçekten güzel olmuş. Cihazın eksi yanları ise biraz kalın ekran çerçeveleri ve bir ethernet portu barındırmaması oluyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Dolu dolu geçen bir ekim ayının ardından, yılın sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Ancak neyse ki kasım ayı da oyun dünyasına birçok yeni yapımın katılacağı...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için heyecan dolu bir hafta sonu daha başlıyor! Microsoft’un her hafta düzenlediği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta da beş muhteşem oyunla...

Oyun Haberleri

Sony, Kasım 2024’te PlayStation Plus üyeleri için ücretsiz oyun serisini duyurdu. Her zamanki gibi, PlayStation Plus Essential aboneleri ve üzeri için üç oyun mevcut...

Sinema Haberleri

Son yıllarda oyun sektörü inanılmaz bir büyüme içerisinde. Sinemada izlediğimiz filmlerin oyun uyarlamalarını gördüğümüz yıllardan, video oyunlarının dizi yada film uyarlamalarını görmeye başladık. Kanadalı...