ASUS ROG STRIX XG27VQ Monitör İncelemesi
Ofisimizin yeni inceleme konuğu, tasarımı ile gerçekten bizleri büyüleyen harika bir monitör. Asus tarafından üretilen monitör ROG serisi için özel geliştirilmiş bir model. Zaten Asus, “Republic of Gamers” için üst seviye ürünler ile karşımıza çıkıyor.
Oyuncuların isteklerini göz önüne alarak karşımıza gelen ROG STRIX XG27VQ oldukça üst seviye teknik özelliklere sahip. Gerek tasarımıyla gerek sunduğu performans değerleriyle ben buradayım diyerek tabiri caizse bağırıyor. Gelin hep beraber teknik özelliklerine ardından tasarımına son olarak da kullanıcı olarak deneyimlerimi sizlerle aktarayım.
Teknik Özellikler
Asus ROG Strix XG27VQ‘ye şöyle bir baktığımızda ilk dikkat çeken Curved bir ekrana sahip olması. Bu kadar şık ve canlı duran bu monitörün, ekranının bizlere neler sunduğuna hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Panel Boyutu : Geniş ekran 27.0″(68.47cm) 16:9
- Gerçek Çözünürlük : 1920×1080
- Tazeleme Oranı: 144Hz
- Tepki Süresi : 4ms (Gray to Gray)
- Panel Türü : VA
- Renk Doyumu : 72%(NTSC)
- Piksel Değeri : 0.311mm
- Parlaklık(Max) : 300 cd/㎡
- Ekran Yüzeyi : Mat
- Kontrast Oranı (Max) : 3000:1
- ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) : 100000000:1
- Görüş Açısı (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)
- Ekran Renk Sayısı : 16.7M
- Curved Panel : 1800R
Monitörün teknik özelliklerine baktığımızda oyuncular için üretilmiş olduğunu kolaylıkla fark ediyoruz. XG27VQ FullHD (1920X1080) çözünürlük ile karşımıza çıkıyor ve ekran boyutu 27″. Ekran büyüklüğü tam kıvamında olmuş. Asus’un FullHD çözünürlüğü 144Hz ile desteklemesi monitörü ciddi manada daha iyi gösteriyor lakin, XG27VQ‘nun tepki süresinin 4ms olması bizleri pek memnun etmedi. Asus’un daha alt seviye monitörlerinde 1-2ms tepki süresi görüyoruz lakin neden bunda 4ms diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Asus bizlere daha iyi bir oyun deneyimi sunmak için Curved ekran ile geliyor ve VA panel kullanıyor. Curved ekran olması çok güzel ama bir yerden taviz verilmesi gerekiyor o da tepki süresi. Gülü seven dikenine katlanır mantığının ortada olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
XG27VQ’nin PPI değeri 81.58 (piksel değeri ise 0.311mm) evet çok yüksek değil lakin ledleri kolay kolay görmeniz mümkün değil. Görüş açısına değinecek olursak Curved bir ekrana sahip olduğu için 178°/178°‘lik bir açı sunuyor. Parlaklık değerinin 300 cd/㎡ olması bizleri tatmin edecek düzeye getiriyor kendisini.
Genel Özellikler ve Tasarım
ROG Strix XG27VQ‘ye şöyle bir baktığımızda Curved ekranı, ayakları ve altından çıkan aydınlatması “vay be” dedirtiyor. Curved ekrana sahip olduğu için kullanım sırasında ekranın bir sınırı yokmuş hissi yaşayabiliyorsunuz ve bunun diğer bir sebebi ise oldukça ince çerçeveye sahip olması. Beraberinde renkleri canlı sunması, XG27VQ’yi daha önce kullanmış olduğumuz monitörlerden ayırıyor.
Monitörün arkasına baktığımızda “Aura RGB lighting effect” kendini belli ediyor. Gerçi monitörün arkasına ne kadar bakarsınız bilmem ama arkadan da oldukça şık duruyor. Auro RGB aydınlatmasının rengini kontrol paneli sayesinde ayarlayabilirsiniz. Altta bulunan ROG aydınlatması, yanında 2 farklı seçenek ile geliyor ve bir adet boş plaka bulunuyor. Bunun üzerine istediğiniz şekli yapıştırarak ya da çizerek kendi istediğiniz tasarımı masanıza yansıtabilirsiniz. Bu masaya yansıyan ışığın şiddetini veya kapanmasını kontrol panelinden ayarlamanız mümkün
Monitörün giriş çıkış portlarına baktığımızda görüntü bağdaştırıcı olarak 1x HDMI(1.4), 1x DisplayPort (1.2), 1x DVI-D (Dual Link) bulunuyor. Kulaklık jackı olarak da 1x 3.5mm Mini-Jack mevcut. Bu giriş çıkış portları bir bölümde toplanmış ve gözükmemesi için bir adet kapak yapılmış. Gayet temiz bir görüntü elde ediyorsunuz.
Monitörün sağa ve sola 50° dönme açıcı mevcut. Yukarı aşağı ise 100mm inip çıkabiliyor ve monitör arkaya 20° öne ise 5° eğime sahip. Kendi kullanımınıza göre rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Lakin cihaz pivot moduna sahip değil. Bunun sebebi de Curved ekrana sahip olması. Asus fantezi yapmaya gerek görmemiş.
ASUS ROG XG27VQ‘nun kontrol panelinde bulunan GameVisual bölümünden bize hangi özellikleri sunduğuna bakalım. Asus renk konusunda aralarında fark olan 8 farklı mod sunuyor. Bunlar; Manzara Modu, Yarış Modu, Sinema Modu, RTS/RPG Modu, FPS Modu, sRGB Modu, MOBA Modu, Kullanıcı Modu. Ekranının arkasında bulunan joistik sayesinde kolaylıkla dilediğiniz modu uygulamanız mümkün. Dilerseniz kendi mavi kırmızı yeşil ışık ayarınızı yaparak kendi istediğiniz renk tonunu elde edebilirsiniz ama bu işlem biraz zor. Hazır olan modları kullanmanız sizin için daha uygun olacaktır.
Sunduğu Teknolojiler
AMD FreeSync Teknolojisi: ROG XG27VQ’nin içinde bulundurduğu FreeSync teknolojisi sayesinde AMD markalı bir ekran kartı kullandığınızda monitör ile ekran kartı senkronize bir şekilde çalışıyor ve oyun sırasında ekran yırtılmaları, yavaş kare akışı, ekran takılmaları ve gecikmeler minimum düzeye indiriliyor.
Ultra Düşük Mavi Işık Teknolojisi: Gözlerimize zararlı olan mavi ışıkları filtreleyerek bizlere sunuyor. OSD menüsüne girerek dört farklı filtre seçeneğinden birini seçebilirsiniz.
Filcker Free Teknolojisi: Ekrandaki ledlerin titreşimini minimuma indirerek gözlerinizin yorulmasını azaltarak daha rahat bir kullanım deneyimi elde ediyorsunuz.
Extreme Low Motion Blur Teknolojisi: Asus’a özgü olan bu teknoloji lekeli ve hareket bulanıklığı bulunan görüntüleri ortadan kaldırır. Hareket eden nesneleri daha keskin gösterir. Böylece oynadığınız oyun daha akıcı ve hızlı hale gelir.
GamePlus Teknolojisi: Asus’un oyuncular için sunduğu bu özellik sayesinde, ekranın ortasına nişangah ekleyebilirsiniz. Geçen oyun süresini takip etmek için zamanlayıcı kurabilirsiniz ve FPS ölçer bulunuyor.
DisplayWidget: Asus’un sunduğu teknoloji ve özellikleri rahatlıkla yönetebileceğiniz bir panel.
Sonuç
Asus ROG STRIX XG27VQ hakkında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse öncelikle şunu söylemeliyim ki monitörün tasarımı tek kelime ile harika. Curved ekrana sahip olması ayaklarının ortasında ROG aydınlatması ve buraya kendi istediğiniz şeyi aydınlatabilirsiniz. Bunların hepsini topladığımızda tasarım konusunda pek fazla söylenecek bir şey kalmıyor. Performans konusunda ise 144Hz olması ve yanında bir çok teknolojiyi barındırması oyun oynarken size eşsiz bir performans sunuyor. Cihazın tek kötü tarafı var o da 4ms tepkime süresine sahip olması. Tepkime süresinin bu kadar fazla olması bizi üzen tarafı. Cihaz şuan sadece İtopya’da bulunuyor. Şuan ön siparişte olan cihazın fiyatı 2.500TL.
Başarılı Tasarım Ödülü’ne Layık Görülmüştür.
Yüksek Performans Ödülü’ne Layık Görülmüştür.
Tavsiye Eder Ödülü’ne Layık Görülmüştür.
Ahmet Cihat Damar
Oca 28, 2018 at 15:41
Bu monitorü almak istiyorum. kutu içeriğinden hangi kablo geliyor? şu an bende sadece DVI port boşta 🙂