Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Strix SCAR 3 G731GV Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı İncelemesi

 

ASUS ROG STRIX SCAR 3 G731GV OYUNCU DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI İNCELEMESİ
Yeni incelememizde Asus’un ROG Strix Scar 3 G731GV model koduna sahip yeni oyuncu laptopu bulunuyor. Bu cihaz günümüzün tasarım trendlerini yakalayıp üstüne de kendi bazı özgün özelliklerini eklemiş. Üstelik bu tasarımı son nesil Intel i7-9750H ve Nvidia RTX 2060 ekran kartı oldukça güçlü donanımlarla sunuyor.

TASARIM

Laptopın genel tasarımına baktığımızda artık güncel olarak uygulanan ince ekran çerçevelerinden görüyoruz. Köşedekiler oldukça ince olmasına rağmen ekranın alt kısmındaki çerçeve biraz kalın kalmış. Cihazın gövdesi ise metal gibi görünüyor fakat komple plastik olduğunu söylemeden geçmeyelim. Köşe çerçeveleri inceldiği için 17.3 inç boyutundaki bu cihaz eski cihazlardan biraz daha ufak olabiliyor bu güzel bir detay kesinlikle.

Laptopun arkasına baktığımızda fırçalanmış alüminyum görünümüne sahip bir yüzey görüyoruz, fakat bu kısım kaliteli plastik malzemeden imal edilmiş. Köşeye yerleştirilmiş parlak ROG logosu gerçekten şık duruyor fakat herhangi bir RGB aydınlatmaya sahip değil.

Cihazın sağ tarafına baktığımızda herhangi bir giriş-çıkış birimi görmüyoruz. Bu kısımda tek göze çarpan kısım cihazın soğutmasını sağlayan soğutucu ızgara için açılan hava boşlukları.

Cihazın sağ tarafında herhangi bir giriş-çıkış birimi olmadığını söylemiştik. Bu giriş çıkış birimlerinin çoğu sol tarafa konumlandırılmış. Bu kısımda 3 adet USB 3.1 Type-A Gen1 portu görüyoruz. Hemen yan kısımda ise kombo 3.5mm ses jakını görmekteyiz.

Geri kalan giriş-çıkış birimleri ise cihazın çıkıntılı olan arka tarafına konumlandırılmış. Sağ ve sol havalandırma ızgaralarının ortasında kalan kısımda RJ-45 portu, HDMI 2.0B, USB 3.1 Type-C Gen2 portu ve son olaraksa güç girişi bulunmakta. Buradaki Type-C portu ise DisplayPort dönüştürücü kablo ile görüntü çıkışı da verebilmekte.

Peki bu laptopu diğer laptoplardan ayıran özelliği ne diyecek olursanız ise cihazın alt kısımına yerleştirilmiş RGB şeritler gerçekten çok ayrı bir hava katmayı başarmış. Bu üç tarafta konumlandırılan RGB şeritler Asus’un AuraSync desteği ile çeşitli renklerde, modlarda çalışabiliyor. Örneğin müziğin ritmine uyabiliyor. Karanlık bir ortamda kullandığınız zaman oldukça şık bir görüntü sunuyor, tabii isterseniz bu ışığın şiddetini ayarlayabilirsiniz.

Cihazın ön yüzüne baktığımızda numeric chiclet RGB klavyeyi görüyoruz. “WASD” tuşları şeffaf tercih edilerek oyuncu teması iyice vurgulanmış. Klavyenin genel kullanım hissiyatı ise oldukça iyi durumda. Touchpade değinecek olursak gündelik kullanımda işinizi görecektir fakat çok daha iyilerini gördüğümüzü söylemeden geçmeyelim.

Klavyenin hemen üst kısımında ise Armoury Crate yazılımını açabileceğiniz tuş, HyperFan özelliğini açabileceğiniz gibi çeşitli tuşlar bulunmakta. Üstelik mikrofon muteleme, ses açma kısma gibi özel tuşlara da yer verilmiş.

TEKNİK DETAYLAR

  • İşlemci: Intel i7-9750H (Boost 4.5 Ghz, 6 Çekirdek 12 İzlek)
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB GDDR6
  • Ekran: 17.3 İnç FHD (1920×1080) 144 Hz 3 MS, IPS (%100 sRGB Renk)
  • Bellek: 2 x 16 GB DDR4 2666 MHZ
  • Depolama: 256 GB M2 NVMe SSD + 1 TB 5400 RPM Firecuda SSHD
  • Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet
  • Kablosuz: AC Wi-Fi, Bluetooth 5.0
  • Klavye: Her Tuşa RGB, Aura Sync
  • Ses: 2 x 4W Hoparlör,
  • Adaptör: 230W
  • Boyutlar: 399 x 293 x 26.2 mm  
  • Ağırlık: 2.85 KG

Cihazın teknik detaylarına baktığımızda Intel’in 9. nesil i7 işlemcisini barındırdığını görüyoruz. Mobil anlamda alabileceğiniz en güçlü işlemcilerden biri kesinlikle, fakat bir miktar sıcak çalışan bir işlemci. Ekran kartı ise Nvidia’nın RTX 2060 model, ışın izleme yapabilen bir ekran kartı. 1080P çözünürlük ve 144 HZ panel için kesinlikle çok iyi bir kart!

Sistemde depolama için kullanılan 256 GB NVMe SSD hamlesi oldukça iyi olmuş, GB seviyelerine varan okuma-yazma değerleri görmek güzel. Oyunları depolayacağınız 1 TB HDD ise 5400 RPM tercih edilmiş fakat SSHD olduğu için üzerindeki 8 GB depolama sayesinde gündelik kullanımda çok daha iyi sonuçlar verebiliyor.

Cihazda 2 adet 4W güce sahip hoparlörler kullanılmış. Bu hoparlörler dolgun bir ses sunabiliyor. Film izlerken, oyun oynarken gayet yeterli gelecektir kesinlikle.

Cihazın ekranına gelecek olursak IPS panelde 144 HZ ve 3 MS gecikme süresi sunulması gerçekten iyi olmuş. IPS panelin o güzel görüntü kalitesini 144 HZ ve 3 MS akıcılığı ile yaşamak gerçekten güzel bir hissiyat oluşturuyor.




CİHAZIN PERFORMANS TESTLERİ

Cihazın performans testlerine ilk olarak Cinebench R15 ile başlıyoruz. Cihazın render performansını ölçen bu yazılımda i7-9750H işlemci 1260 CB gibi yüksek bir skor almayı başardı. Yani bu cihaz ile rahatlıkla canlı yayın yapmanız da mümkün.

Cihazda Pci Express bir SSD kullanıldığını söylemiştik. Bu SSD saniyede 1654 MB/sn okuma, 1585 MB/sn yazma gibi oldukça yüksek değerlere ulaşabiliyor.

Gelelim oyun testlerine, Metro Exodus gibi oldukça ağır bir oyunda 1080P çözünürlükte ve ultra grafik ayarlarında ortalama olarak 90 FPS aldık. Eğer oyundaki ışın izleme özelliğin açarsanız ise bu değer 80 FPS değerine düşmekte.

Başarılı battle royale oyunlarından biri olan Apex Legends‘a geldiğimizde ise 1080P çözünürlükte, en yüksek grafik ayarlarında ve 6 GB VRAM ayarında ortalama olarak 105 FPS almayı başardık. Bu sonuçlara bakarak bu cihaz ile CS:GO, LOL gibi E-Spor oyunlarını 144 HZ değerini aşarak oynayabileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki bu güçlü donanıma sahip cihaz nasıl bir termal performans sergiliyor şimdi ona bakıyoruz. Uzun süreli oyun testinde RTX 2060 ekran kartımız ortalama olarak 75 derece gibi iyi düzeylerde kalmayı başardı.

Ekran kartında iyi bir termal performans sergileyen cihazda işlemci sıcaklığı ise bu değerden biraz uzak. Uzun süreli oyun testinde ortalama olarak 90 derecelere çıkan işlemci sıcaklıkları gördük. Açıkçası Intel’in kendisini bu konuda geliştirmesi lazım gibi görünüyor.

SONUÇ

Bugünkü incelememizde bizlere çok şık bir tasarım sunan, içerisindeki güçlü donanımları ile de oldukça yüksek bir performans sunan ROG Strix Scar 3 oyuncu laptopu bulunuyordu. Cihazın altındaki RGB şeritler gibi tasarımda farklılıklar sunması iyi bir hamle olmuş, biz beğendik.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

3 Yorumlar

3 yorum var

  1. Nonameyorumcu

    May 3, 2020 at 04:14

    Yuh 16 tane ram yuvasımı var, peki neden hesini 2GB lik takmışlar

    • Mehmet Yılmaz

      May 3, 2020 at 16:32

      Yanlış anlaşılma olmuş 🙂

  2. Nonameyorumcu

    May 3, 2020 at 04:16

    Emojiler çıkmamış şimdi cahil sanilmayalim ifade bozukluğu olmuş 16 ile 2’yi yer değiştirelim.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Grand Theft Auto 6’nın çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar sürerken, Rockstar Games’in ekibi 2025 çıkış penceresi konusunda oldukça net bir mesaj veriyor. GTA serisinin merakla...

Sinema Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içerisinde yer alan Los Angelese şehri; sahip olduğu kültürel yapı, doğal güzellikleri ve Hollywood‘un orada olması gibi etmenler...

Oyun Haberleri

Naughty Dog’un efsanevi yapımı The Last of Us Part II Remastered, 3 Nisan 2025 tarihinde PC platformunda oyuncularla buluşacak. Ancak bu heyecan verici gelişme,...

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyuncuları sevindirmeye devam ediyor! Bu haftanın ücretsiz oyunu, nostaljik bir atmosferle modern strateji oyunlarını buluşturan “Turmoil” oldu. Eğer girişimci ruhunuzu ortaya koymak...